Mark Twainin mielipide puoskaritohtoreista

Wikiaineistosta
Mark Twainin mielipide puoskaritohtoreista.

Kirjoittanut Mark Twain


Newyorkin valtion terveyslautakunta, joka on ehdottanut valtion lainlaatijakunnalle että kaikki puoskaroiminen valtiossa kiellettäisiin, piti Albanyssa, suuren kokouksen asian auttamiseksi. Puhujina oli professoreja ja lääkäreitä. Lisäksi oli vielä pyydetty kuuluisa humoristi Mark Twain (Samuel Clemens).

Kaikki kävi kokouksessa hyvin, kunnes Mark Twainin vuoro tuli puhua. Kaikki puhujat kuvailivat puoskaroimisen kauheita seurauksia ja sitä vaaraa, joka seurasi siitä kun sallittiin kunnottomain harjoittaa lääkäröimistä. Mutta annahan olla kun Mark Twain pääsi puhumaan, niin hän sotki koko hyvän kokouksen ainaisella pilallaan. Hän sanoi m. m.:

»Minua on ilahduttanut saada kuulla kaikkien niiden monilukuisten tautien tieteelliset nimet, joita täällä on esitetty ja minä kunnioitan miehiä, jotka ne kaikki muistavat. Ja minä kadehdin miestä, jolla on ollut onni saada kaikki ne taudit kokea, sillä minä olen luonnostani kokeilija. Minulla on ollut monia tautia ja olen siitä sangen kiitollinen. Toivon että kaikki saisivat elää, mutta hautaan toimittajallakin on epäämättömät oikeutensa.

»Oppi ja filosofia ovat arvokasta tavaraa, mutta vapaus on vielä arvokkaampaa. Tällaisesta aineesta toivoisin saavani puhua useamman päivän yhtä mittaa. Luulenpa että jos nyt olisin kipeä, niin kutsuisin luokseni puoskarin, sillä niitä en tunne. Mutta minä tahtoisin näissä pikkuasioissa, joita kutsutaan taudeiksi ja terveydeksi, tehdä niin kuin itse haluan. Minä puolestani olen aina ollut kyllin itsekäs pitämään ruumistani persoonallisena omaisuutenani tehdäkseni mitä itse haluan terveyteni ja onneni säilyttämiseksi.

»Minulla on aina ollut halu kokeilla. Itseeni nähden vaatisin vapautta tehdä kokeita omani ja muiden terveyden turmioksi. Olen lähtöisin kokeilevasta suvusta. Äitivainajani kokeili suuren lapsilaumansa kanssa. Tässä Bell-lakiehdotuksessa sanotaan että isoäidit kokeilkoot, mutta sen ne tekevät kaikessa tapauksessa. Iso-äideillä on puoli maailman kokemusta – lääkäreillä toinen puoli.

»Valtio seisoo vankkana niinkuin Gibraltar henkisen vapauden puolella, sen tulisi olla samassa suhteessa ruumiilliseen vapauteen. Te saatte puoskaroida sieluanne miten itse tahdotte, vieläpä ijankaikkiseksi kuolemaksennekin. Minkä tähden valtio asettuu vastustavalle kannalle tässä pikkuasiassa? Älkäämme polkeko alas vapauttamme.

»Ajakaa puoskarit pois valtiosta ja siitä on seurauksena tuo vanha kertomus Edenin paratiisista. Aatami ei tarvinnut omenaa, mutta kun se kiellettiin, teki hän syntiä ja otti omenan. Niin pian kun ajatte puoskarit pois valtiosta me niitä alamme tarvita. Minä en rahtuakaan välittänyt puoskareista kunnes kuulin puhuttavan tästä lakiehdotuksesta; nyt luulen niitä tarvitsevani useitakin, sillä katsokaas, jos Clemens-sukua olisi ollut paratiisissa, olisivat he syöneet kaikki omenat kielletystä puusta.»


Lähde: Työmies 22.4.1901.