Idmanin petosten seurauksia

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Idmanin petosten seurauksia.


Vekseliprotestit.


  T. k. 24 päivänä protestoitiin täällä Suomen pankin puolesta 150,000 markan suuruinen vekseli, jossa asettajana oli pankinjohtaja Nils Idman ja tunnustajana tehtailija H. Liljeroos.

Viimeksi ilmestynyt protestilista mainitsee viikolla 18—23 jouluk. protestoidun Tampereella Idmanin jutun johdosta yhteensä 9 vekseliä suuruudeltaan 50,000 mk., 24,000 mk., 18,000 mk., 15,000 mk., 5,569:10 mk., 5,295:92 Rmk., 4,000 mk., 1644:94 mk. ja 1,120 mk.

Idmanin kuulustelua

Tampereen etsivässä osastossa jatkuu edelleen. Mitään mainittavampaa ei asiassa ole ilmitullut. Rikosasiainkomisariolta asiaa tiedustellessamme ilmoitti hän, että kuulustelua Idmanin kanssa vielä kestää jonkun aikaa ja sen jälkeen ryhdytään kuulustelemaan niitä lukuisia henkilöitä, jotka ovat hänen petostensa vaikutukseen joutuneet. Kun jokaisesta petoksesta erikseen on tehtävä selko kuulustelupöytäkirjassa, vie tutkimus paljon aikaa. Yhdyspankista ei tutkinnanpitäjä ole vielä saanut muuta kuin hajanaisia tietoja.

Tilanomistaja Fedi Idman

on velkojilleen julkaissut seuraavan ilmotuksen:

"Sittenkun minä veljeni, pankinjohtaja Nils Idmanin konkurssin takia olen tullut pakoitetuksi toistaiseksi lakkauttamaan maksuni, niin saan täten kunnioittaen kutsua kaikki saamamieheni varatuomarien Einar Ahlmanin & Yrjö Pulkkisen lakiasiaintoimistossa Tampereella keskiviikkona tammikuun 8 pnä 1913 klo 5 ip. pidettävään kokoukseen neuvottelemaan saamisvaatimuksista ja kenties sopimaan velkojeni suorittamisesta.

Hatanpäällä, joulukuun 19 pnä 1912.

Fedi Idman.


Osa Idmanilta pidätettäessä olleita rahoja kadonnut?

Tietotoimisto ilmoittaa:

Tampereella liikkuu yhä itsepintaisia huhuja siitä, että niistä varoista, jotka pankinjohtaja Idmanilla oli pidätettäessä ja joita säilytetään poliisin hallussa, olisi eräs summa kadonnut. Summa ei tosin ole suuri — puhutaan 200 markasta. Tietotoimisto kääntyi huhun johdosta eilen rikosasiainkomisario A. Alasmaan puoleen, jonka virkansa puolesta tulee täistä[1] varoista vastata. Herra A. ei sanonut asian johdosta voivansa vielä ant. mitään tietoja, mutta huomautti samalla, että jos asiassa on perää, ei hän siihen millään muotoa ole syypää. Poliisimestari Blåfieldilta ei asiaa ole voitu tiedustella, sillä hän on matkoilla.

Tiedustelimme asiaa eilen illalla tuomari Alasmaalta ja ilmoitti hän, ettei hän asian tällä kannalla ollen voi sen enempää ilmoittaa kuin yllä on sanottu.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti lauantai 28.12.1912 s. 3.


Tallentajan huomautukset[muokkaa]

  1. pitää olla näistä