Jyväskylästä (12.6.1875)

Wikiaineistosta
Jyväskylästä.

Kirjoittanut Minna Canth


Harvoin olemme kaupungissamme tilaisuudessa niin monipuoliseen ja rikkaasen nautintoon, kuin lähestyvän viikon kuluessa tulee olemaan tarjona. Kansakoulu-kokous ja valistusseuran kokous on huuto, joka kaikuu ympäri maan, joka saattaa jok’ainoan isänmaan ystävän, jok’ainoan totuutta rakastavan sydämen ilon ja hartauden tunteista väreilemään. Läheltä ja loitolta rientää silloin kaupunkiimme vieraita näihin kokouksiin osaa ottamaan, ja luultava on, että keskustelut niissä tulevat olemaan vilkkaita sikäli kun osanottajien on odotettavana suuressa määrässä. Pieni epäkohta, eikä niin aivan pienikään, on tämän suhteen mielestämme tilan ahtaudessa. Seminarin juhlasali, jossa kokoukset tulevat pidettäviksi, on näihin tilaisuuksiin niin pieni, että halullisista sisään-pyrkiöistä varmaan ainakin toiset puolet saavat jäädä oven ulkopuolelle. Tämä hankaluus on jo tätä ennenkin ollut sangen tuntuva, ja nyt mahtanee se tulla vieläki tuntuvammaksi. Emme voi ymmärtää, miksi ei näitä kokouksia voitaisi pitää kirkossamme, jossa yleisöllä olisi hyvä tilaisuus saada keskusteluita seurata.

Hupaista ajanviettoa iltasilla on myöskin tarjona. Tosin toiveet suomalaisen teaterin tulosta raukesivat tyhjään, mutta sen sijaan antaa suomalaisen operan kiitetty laulaja hra Elis Duncker Keskiviikko-iltana laulajaiset, jota paitse pianon soittaja, neiti Ina Forstén sekä ruotsalaisen teaterin näyttelijä herra Lange Tiistai-iltana antavat soittajaiset. Vielä on koulutoimen ylihallitus programmissaan luvannut halullisille osanottajille huviretkiä joka iltapuoli kaupungin ympäristöihin.

En voi olla mainitsematta vielä niistä Marthan huolista, jotka emäntien hartioita painavat. Yleisesti on tunnettu, kuinka suuri puute seuduillamme ainakin on ruokatavaroista, ja näin kevään ja kesän ajoilla on torimme varsinkin lopen tyhjä myyjistä – ei kuitenkaan lopen, sillä löytyihän eräänä päivänä tämän viiton kuluessa suolatuita silakoita kaupan. Tuoresta kalaa saa harvoin ja maksaa se silloin aina 7 markkaa leivistä. Niinikään on tuores naudanliha maksanut aina 12 markkaan leiviskä j. n. e. Toimeliaisuutta, toimeliaisuutta hyvät maamiehet! Olkaatte vireät etuanne ja tulojanne valvomaan, ja elkäätte hyljätkö oivallista rahanansiota. Tämä puute ruoka-aineista on enin tuntuva yksityisille, sillä ravintolain hoitajat y. m. s., jotka suurissa määrissä niitä käyttävät, voivat höyrylaivoilla helposti tuottaa tarpeensa etäämpää, jonka tähden on toivottava ja luultava, etteivät kuitenkaan liian paljon ensi viikon kuluessa huojenna matkustavien kukkaroita ateria-maksujen hintavuudella.

Tällä viikolla on kahtena yönä ollut pakkanen ja maa alhaisissa pakoissa huurussa. Paikoin kuuluukin kesä-toukojen oraat ottaneen vikaa.

Wilja.


Lähde: Keski-Suomi 12.6.1875.