Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus kuinka menetettämän pitää rikoksen tekiän kanssa, joka tuomittuna elinkauteiseen rangaistustyöhön, ei tunnusta ja anteeksi ano rikostansa kirkko-rangastuksen alla ollessansa

Wikiaineistosta


Keisarillisen Majesteetin


Armollinen


J u l i s t u s
kuinka menetettämän pitää rikoksen tekiän kanssa, joka
tuomittuna elinkauteiseen rangaistustyöhön, ei tunnusta ja
anteeksi ano rikostansa kirkko-rangastuksen alla ollessansa.


Annettu Helsingin kaupungissa 29 p. Helmikuussa 1840.


____________
____________________________________________


HELSINGISSÄ, J. Simeliuksen Lesken tykönä, 1840.


ME N I K O L A I  Ensimäinen, Jumalan Armosta, Keisari ja Itsevaltias yli kaiken Venäjänmaan, Suomen Isoruhtinas ec. ec. ec.

Teemme tiettäväksi: että ME, johdatetut Suomeen asetetun Senaattimme Oikeusdepartementin alamaiselta osotukselta, olemme, varten laki-toimitusten joidutusta rikosasioissa, tahtoneet Armossa asettaa että, kuin joku rikoksesta tuomitaan fästningin[1] taikka kuritushuoneen työhön elinajaksi, pitää rikoksentekiä, joko hän kirkon rangastuksella ollessa tunnustaa ja anteeksi anoo rikoksensa taikka ei, ilman pitempää käyttelemystä, kohta lähetettämän fästninkiin eli kuritushuoneeseen; tullen rikoksentekiä siellä, jos hän serakunnan[2] edessä on kieltänyt rikoksensa, asianomaiselta pappikunnalta soveljailla Jumalan pyhästä Sanasta edestuoduilla varotuksilla tunnustukseen vaadittavaksi ja, kuin hän tunnustamaan saadaan, tarkasti vartioittuna vietäväksi likeisimpään Lutheruksen-oppiseen kirkkoon, ripillä olemaan ja synninpäästöä saamaan; ja pitää siitä siinä seurakunnassa, kussa rikos on tehty, sitten kuulutettaman, ja rikoksen-tekiä kohta ripillä oltuansa fästninkiin eli kuritushuoneeseen takaisin vietämän. Jonka jälkeen kaikkien asianomaisten tule itsensä alamaisuudessa ojentaa. Helsingin kaupungissa 29 p. Helmikuuta 1840.


K e i s a r i l l i s e n   M a j e s t e e t i n   Oman päätöksen
jälkeen ja korkiassa Nimessä,
Hänen Suomeen asetettu Senaattinsa:


A. THESLEFF.
A. MELLIN.
AUGUST RAMSAY.
CARL FREDR. RICHTER.
A. F. R. DE LA CHAPELLE.
B. U. BJÖRKSTEN.
W. FORSMAN.
G. HJÄRNE.
G. v. KOTHEN.
J. WALHEIM.
LARS JÄGERHORN.
ERNST FR. BRANDER.
AUGUST LOHMAN.


PEHR TÖRNQVIST.


Huomautukset[muokkaa]

  1. fästninki = linnoitus, ruotsin fästning
  2. pitää olla seurakunnan