Kouluhallituksen kiertokirje puhelinpylväiden eristimistä

Wikiaineistosta


N:o 875.


K o u l u h a l l i t u s
Helsingissä, 22 päivänä kesäkuuta 1943.


Kiertokirje kansakoulujen tarkastajille, johtokunnille, johtajille ja opettajille.

Posti- ja lennätinhallituksen, omien viestijoukkojemme ja maassamme olevien saksalaisten sotavoimien taholta on usein tullut valituksia siitä, että puhelinpylväistä on rikottu eristimiä. Kun monessa tapauksessa vaurio on havaittu kouluiässä olevien lasten aiheuttamaksi, on päämajan viestiosasto, huomauttaen, että tällainen ilkivalta on sekä taloudelliselta kannalta vahingollista että seurauksiltaan sodankäynnille erittäin turmiollista ja lisäksi omiaan alentamaan koko kansamme ja erittäin sen koulunuorison arvoa saksalaisten aseveljiemme silmissä, pyytänyt kouluhallituksen toimenpidettä asian korjaamiseksi, mikäli se koskee koulunuorisoa. Tämän johdosta on kouluhallitus harkinnut oikeaksi, viitaten aikaisempaan, 4 päivänä joulukuuta 1934 samasta asiasta lähettämäänsä kiertokirjeeseen ja siinä esittämiinsä toimenpiteisiin, kehoittaa asianomaisia saattamaan koulunuorison tietoon ja, mikäli mahdollista, myös koululasten vanhempien tietoon seuraavaa:

Seuraukset puhelinjohtojen rikkomisesta voivat olla arvaamattoman vakavat. Tärkeät viestit tärkeinä hetkinä voivat jäädä viestittämättä, ja niin sota- kuin siviilitoimintakin voi siitä tuntuvasti häiriytyä. M.m. voi johtovauriosta olla haitallisia seurauksia elintarpeiden ja muiden välttämättömien hyödykkeiden säännölliselle toimittamiselle asujamistolle, lääkäriavun saannille vakavissa sairaustapauksissa ja sammutusväen kutsumisessa tulipaloissa.

Puhelinjohtojen rikkominen samoinkuin muunkin yhteisen omaisuuden vahingoittaminen osoittaa koulunuorisossamme ymmärtämättömyyttä, yhteismielen puutetta, kurittomuutta ja on rikollinen teko, josta etenkin sota-aikana seuraa ankara rangaistus. Tällainen ilkivalta alentaa meidän arvoamme ja heikentää meidän asemaamme ulkomaillakin.

Vapaan Suomen nuorison on suunnattava toimihalunsa ja harrastuksensa toisille, hyödyllisemmille aloille, sillä jokaiselle nuorukaisellehan pian koittaa aika, jolloin hänen on otettava paikkansa isänmaan puolustajien riveissä.


Kouluhallituksen puolesta:
Ylijohtaja L. Arvi P. Poijärvi.


Kouluneuvos I. H. Holma.


Lähde[muokkaa]

  • Kansallisarkistossa oleva kouluhallituksen kansanopetusosaston II arkiston sidos Dc:4 kiertokirjeet 1943–1944.