Kouluhallituksen kiertokirje vasenkätisistä

Wikiaineistosta


N:o 693 (515)
K O U L U H A L L I T U S
Helsingissä helmikuun 9 päivänä 1931.


  K I E R T O K I R J E   valtion ja yksityisten oppikoulujen rehtoreille, seminaarien ja seminaarien harjoituskoulujen johtajille sekä Helsingin kaupungin lastentarhojen, kansakoulujen, valmistavien koulujen ja jatkoluokkien johtajille.


  Huomioon ottaen sen merkityksen, mikä vasenkätisyyttä ja sen yhteydessä ilmeneviä seikkoja koskevilla tutkimuksilla on koulun ja kasvatuksen kannalta, Kouluhallitus kehoittaa Teitä oppilaitoksessanne tavattavilta vasenkätisiltä oppilailta hankkimaan ne tiedot ja näytteet, joita oheenliitetyissä kaavakkeissa mainitaan.

Kaavakkeita täytettäessä huomioonotettakoon seuraavaa:

1:ksi. Tiedustelu koskee paitsi niitä oppilaita, jotka vielä nykyäänkin ovat selvästi vasenkätisiä, myöskin niitä oppilaita, jotka kysymykseen tulevissa toimissa (lähinnä kirjoituksessa) käyttävät nyt yhtä hyvin molempia käsiään tai vieläpä etupäässä oikeata kättään, mutta ovat alkuperäisesti olleet vasenkätisiä, vaikka he ovat vasenkätisyydestään sittemmin joko kokonaan tai osittain vapautuneet (n.s. naamioidut vasenkätiset). Molempia käsiään yhtä hyvin käyttävät oppilaat on tähän tiedusteluun sisällytettävä joka tapauksessa, riippumatta siitä, voidaanko heidät todeta alkuperäisesti vasenkätisiksi vai ei.

2:ksi. Alustava tiedustelu vasenkätisten ja molempia käsiään yhtä hyvin käyttävien oppilaiden selville saamiseksi voidaan käytännöllisistä syistä suorittaa luokittain. Jokainen kysymykseen tuleva oppilas on sitten kuitenkin tutkittava erikseen, ei siis luokan eikä kenenkään sivullisen läsnäollessa. Tutkimuksen suorittakoon mieluimmin luokanvalvoja.

3:ksi. Kyselykaavakkeen kohdissa II B-C ja III eli siis numeroissa 10-21 mainitut kokeet on suoritettava havainnollisesti, ellei oppilas muista, miten hän näissä tapauksissa yleensä menettelee.

4:ksi. Oppilaan nimeä ei mainita, sensijaan kyllä ehdottomasti koululuokka, sukupuoli ja ikä.

Kaavakkeet on palautettava Kouluhallitukseen ennen ensi maaliskuun loppua.


Kouluhallituksen puolesta:
Ylijohtaja OSKARI MANTERE


Tarkastaja Arvo Vartia


Huomautus[muokkaa]

  • Kiertokirjeen numero 515 tarkoittaa numeroa kouluhallituksen kansanopetusosaston kiertokirjeiden sarjassa ja numero 693 numeroa oppikouluosaston kiertokirjeiden sarjassa.

Lähde[muokkaa]

  • Kansallisarkistossa oleva kouluhallituksen kansanopetusosaston II arkiston sidos Dc:1 kiertokirjeet 1929–1933.