Kummia kuuluu

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Kilpamarkkinat" ovat paraillaan Oulussa. Tänään on hevosystäväin yhdistyksen toimeenpanema varsanäyttelö, huomenna kruunun toimeenpanema koetusajo ja torstaina kilpa-ajot.

Viimemainittujen ajojen toimikunta kuuluu pyytäneen kaupunkimme maistraatilta ravintolan pitäjille luvan saada yleisölle kilparadalla myydä väkeviäkin juomia, vaan maistraati on kieltäynyt siihen suostumasta. Puheitten mukaan olisi maistraatin päätöksestä tehty valitus kuvernöörivirastoon. - Kuten tietty ovat viinan anniskelut suljettuina tällä viikolla.

[Lähde: Kaiku 25.2.1890 sivu 3]


____________________


Kummia kuuluu. Kilpa-ajotoimikunnan pyyntöön saada myydä punssia ja viiniä koetus-ajo- ja kilpa-ajopäivänä kilparadalla Oulussa maistraati ei suostunut, kuten tiistaillisessa numerossa jo olemme kertoneet. Vaan valitus tehtiin kuvernöörin virastolle, joka puolestaan kumosi maistraatin päätöksen ja - salli mainittujen väkeväin juomain anniskelun!

Tästä kuvernööriviraston päätöksestä, jonka alle lienee (kuvernöörin ollessa virkamatkoillaan) nimensä piirtäneet lääninsihteeri Konst. Hildén ja kamreeri J. E. Hertling, täytyy itsekunkin, joka raittiutta harrastaa ja suosii, olla yhtä pahoillaan kuin maistraatin päätöksestä varmaankin olivat hyvillään, koska tietty on mikä arvo sille väitteelle on annettava, että muka "punssi ja viini eivät liene luettavat väkijuomain joukkoon." Kumminkin tavallisissa punsseissa sisältyy 20 eli 25 alkoholi-prosenttia ja "viinejä" löytyy, kunhan vain alkoholia lisää seoitetaan [pitää olla sekoitetaan], jotka ovat sitäkin väkevämpiä. Harvinaista lienee, että ylempi virkakunta menee tyhjäksi tekemään paikkakunnallisten virastojen raittiutta edistäviä toimenpiteitä ja aivan sopimatonta, että kruunu laittaa julkisen kapakan, kun mainitut virastot juuri ovat päässeet kapakoita sulkemasta.

Kilpamarkkinat ovat paraallaan Oulussa. Väkeä on kuin tavallisilla markkinoilla ainakin. Kalua oli eilen aamulla jo tori täynnänsä, maalaistavaraa, lankoja, sukkia, vaatetta, voita ja varsinkin lihaa sekä jyviä oli paljon. Hevoshommat ne sentään muista kaupoista näin kilpamarkkinoilla voiton vievät ja hevosia kuuluukin tuodun paljon, varsinkin etelästä päin, yhdessäkin tavarajunassa kuuteenkymmentä. Jäällä eilen ajaa viulottivat hevoshuijarit koko päivän, ja niin hurjasti, että jalkamiehet saivat katsoa kinttunsa. Tänään on varsinainen kilpa-ajo.

[Lähde: Kaiku 27.2.1890 sivu 1]