Siirry sisältöön

Metsänvartijan kontrahti 1887

Wikiaineistosta
Ote pöytäkirjasta tehty varsinaisissa talvikäräjissä Lohtajan Kannuksen ja Toholammin pitäjäin käräjäkunnassa Kokkolan tuomiokuntaa Koutosen talossa Ylikannuksen kylässä Kannuksen pitäjää vuonna 1887. Helmikuun 18. päivänä.
§ 35

Metsänvahti Yrjö Matinpoika Wehkoja Toholammin pitäjästä ja kylästä, tuli esiin ja antoi oikeuteen seuraavan kontrahdin:

Tämän kautta olemme met allekirjoitetut hyväksi nähneet, sekä yksimielisesti välillämme suostuneet, että ottaa meiltä omistelluun ulkomehttäsarkamme joka on Toholampin Pitäjäästä Pohja puolella jokia, ja ulottuu aina Oulun läänin Rajaan asti, mainitun mehttän vahdiksi Ihtellisen Yrjö Matinpojan Wehkaojan elinajakseen seuraavaista ehtoa vastaan, nimittäin, Että hän Peräänkatsoo ja silmälläpitää että ej kukaan osatoin saa mainitusta mehttäsarasta ottaa kuivaa eikä tuoretta puuta, Raivata eikä poisviedä, jos joku Rohkenis sitä tehdä niin hänen pitää siittä ilmoitus eli tieto mehttän omistajalle antaa, että se voidaan sellaiseen edesvastaukseen saattaa.

Mainittu vahti saapi vaivansa palkinnoksi mainitun saran sisällä olevan uloskuivatun valkija järven kuin myös kaikki nevat niittää, sekä mehttästä huonettansa rakennus rakennus tarpeeksi kuin myös Poltto puut vuosittain tarpeen jälkiin ottaa, kuitenkaan ej hän saa kuivaa eikä tuoretta puuta yli oman tarpeensa ottaa eli muille antaa elikkä myydä, jos hän sitä Rohkenee tehdä niin hän on saman edesvastauksen alainen kuin muutkin mehttän varkaat, joka tämän kautta vakuutetaan. Alaviirteen kylässä 11. Päivä Lokakuuta 1886.

Tähän olen tyytyväinen joka vakuutan valan sitehellä jos vaaditaan, päivä kuin yllä. Yrjänä Matinpoika Wehkaoja mehtän vahti.

[puumerkki]

Jaakko Juhonpoika Kauppila,
Jaakko Antinpoika Harmala.
Juho Erkinp. Kerola.
Juho Juhonp. Jokela.
Matti Antinpoika Mikkola.
Juho Juhonpoika Kreus.
Antti Antinpoika Pisi.
Matti Erkinpoika Kluukeri.
Susanna Juhontytär Siirilä.
Juho Heikinpoika Yrjänä.
Sakarias Pentti.
Antti Jaakon poika Pottala,
Kaikki Alaviirteen kylästä
[puumerkit]
Todistavat
Leander Juhonpoika Pottala ja Maria Mikkola
[puumerkit]

Anders Hukka sma kirjoitti joka luettiin; ja koska hakija tällä kontrahdilla on otettu metsänvahdiksi yllämainittujen allaviirteen kyläläisten ulkometsäsarkaan Toholammin pitäjän sisällä, pyysi hakija saada tehdä asianomaista metsänvahtivalaa, ja sai Yrjö Matinpoika Wehkoja nyt kaksi sormea kirjalla sanelamisen jälkeen vannoa sanotun valan, josta hänelle on todistus annettava otteella tästä pöytäkirjasta. Merkittiin Aika ja paikka edellä kirjoitetut

Kihlakunnan Oikeuden puolesta;
[Nimi epäselvä]