Ote Amurin maalta tulleesta kirjeestä

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ote Amurin maalta tulleesta kirjeestä...

Kirjoittanut anonyymi
Lähde: Kansan Lehti, 22.10.1870, nro 42, s. 1–2. Artikkelin verkkoversio.


Ote Amurin maalta tulleesta kirjeestä eräältä siirtolaiselta joka nuoruuden aikansa on viettänyt täällä keskisuomen saloissa.
Strelsk, Maalisk. 22 p. 1870.
Rakas veli!

Kirjeesi Heinäkuun 23 päivältä viime vuonna sain minä 7 p:nä tässä kuussa. — — — Syyskuun 5 p:nä tulimme onnellisesti 10 kuukautta viivyttyä matkalla Nahotkan kaupuntiin. Nahotka ei ole juur suuri kaupunti, siellä löytyy ainoastaan 9 taloa, paitsi muutamia makasiiniä, yksi höyryllä käypä mylly ja saha. Suomalaisia siellä asuu ainoastaan viisi henkeä, muut asukkaat ovat suurimmaksi osaksi venäläisiä virkamiehiä ja sotamiehiä paitsi muutamia kiinalaisia ja saksalaisia. Me aijoimme ensiksi ottaa asuntomme lähellä kaupuntia, vaan kun ei löydetty mieluista paikkaa, niin purjehtimme 9 päivä Syyskuuta sieltä tänne Strelskiin, joka on 5 penikulmaa Nahotkasta, ja täällä päätimme asua. Ilman sitä oli meillä siitä etuakin, kun täällä löytyi kolme kiinalaisten vanhaa asun-huonetta, jotka vähällä työllä saimme korjatuksi ja joissa nyt asumme. Vuoden kuluessa rakennamme kolme uutta asunhuone-riviä ynnä muuta.—

Talvi on ollut erittäin kylmä täällä, eli keskimäärin 20° celsius ja lunta on ollut vahvassa; näin ei kuulu ennen olleen.

Tästä maasta en vielä voi antaa tarkkaa kertomusta. Maan laatu on hyvä. Kaloja kuulutaan saatavan paljon. Syksyllä ostimme 5 ruplalla 100 lohta, noin 3–5 naulan painoisia. Valas-kaloja löytyy täällä myös. Puu laji on suuremmaksi osaksi tammea, koivua ja niiniä y. m. Metsästäminen on varsin hyödyttävää. Tavallisemmat metsä-eläimet ovat hirviä, mehtäsikoja ja pukkia y. m.

Eläimiä meillä on tällä kertaa ainoastaan 21 veto-härkää ja 2 hevosta, vaan aivotaan ostaa 40 lehmää. Kaikki ostettava on täällä kalliissa hinnassa, vaan kun on myymistä saa tavarallaan hyvän voiton. Suoloilla olemme voittaneet 1,000%; ne maksaa täällä ruplan puuta; voista maksetaan rupla naulasta; maidosta 40 kopeekkaa pullosta. Toisten aivon kertoa enemmän. — — — — — — — — Sano terveisiä — — tuttaville kaukana asuvalta veljeltäs.

Leo.