Pääministerin ilmoitus eduskunnalle potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon mahdollisen työtaistelun aikana 8.11.2007

Wikiaineistosta

Pääministerin ilmoitus eduskunnalle potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon mahdollisen työtaistelun aikana 8.11.2007


Pääministeri Matti Vanhanen muutosvarauksin


Arvoisa puhemies,

Tämänkertainen sopimuskierros työmarkkinoilla on toteutunut liittokohtaisena, pääosin ilman suuria vaikeuksia. Poikkeuksen on tehnyt Tehyn ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kiista. Se kärjistyi kolme viikkoa sitten, kun Tehy jätti ilmoituksen uudenlaisesta työtaistelusta, sairaaloiden kriittisimpiin toimintoihin kohdennetusta joukkoirtisanoutumisesta.

Työministeriö asetti 26.10. arkkiatri Risto Pelkosen johtaman sovittelulautakunnan etsimään ratkaisua tähän työriitaan. Tänä aamuna tapasin sovittelulautakunnan edustajat, mukaan lukien sopijaosapuolten edustajat. Puolen päivän aikaan valtakunnansovittelija Juhani Salonius ilmoitti sovittelulautakunnan puolesta hallitukselle, ettei lautakunnan työ ole tuottanut tähän mennessä tulosta.

Huomioon ottaen tilanteen poikkeuksellisuus, pyysin sovittelulautakunnan puheenjohtajalta lupaa informoida eduskuntaa neuvottelutilanteesta, jotta eduskunta tietäisi kaikki asiaan liittyvät näkökohdat.

Käsiteltävät erimielisyydet liittyvät siihen, minkä suuruinen palkankorotus toteutetaan yli kunta-alan yleisen sopimusratkaisun koskien sekä kunta-alan nykyistä sopimuskautta että sen jälkeistä aikaa. Palkankorotuksia koskeva näkemysero osapuolten välillä, joka on ollut 15 prosenttia, on sovittelun kuluessa kaventunut muutamalla prosenttiyksiköllä. Merkittävä näkemysero on niin ikään tämän yli yleisen sopimuskorotuslinjan olevan vaatimuksen toteuttamistavasta ja painottamisesta sopimuskauden eri vuosille. Oman periaatteellisen vaikeutensa tuo lisäksi sovitteluun kysymys Tehy ry:n sopimusoikeudellisesta asemasta kuntasektorin sopimusjärjestelmässä, erityisesti oma sopimus.

On valitettavaa, että näkemykset ovat jatkuvasti etäällä toisistaan. Olen pyytänyt arkkiatri Risto Pelkosta jatkamaan lautakunnan työtä, ja vetoan osapuoliin, että ne ponnistelevat voimakkaasti neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi.

Sovittelulautakunnan ilmoituksen jälkeen pidettiin hallituksen neuvottelu, johon kutsuttiin asiantuntijoiksi sovittelulautakunnan puheenjohtajan ja valtakunnansovittelijan lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön edustajat.

Hallituksen neuvottelussa sosiaali- ja terveysministeriö ylimpänä sairaanhoidosta vastaavana viranomaisena totesi hallitukselle, että jos irtisanoutumiset toteutuvat suunnitellulla tavalla, ne vaarantavat potilaiden hengen ja terveyden sekä johtavat väistämättä ihmishenkien menetyksiin tai vammautumisiin.

Jo ensimmäisten tuntien aikana saattaisi kuolla useita ihmisiä. Tämän tiedon perusteella sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut lakiesityksen potilasturvallisuuden varmistamiseksi työtaistelutilanteessa.

Hallitus antaa huomenna eduskunnalle potilasturvallisuuden vaatiman lakiesityksen, jotta laki ehditään saamaan valmiiksi siltä varalta, ettei neuvottelutulosta saavuteta ja Tehyn ilmoittama työtaistelu toteutuu.


Arvoisa puhemies,

Viime viikkoina vakavista asioista ei aina ole käytetty niiden omia nimiä. Kuitenkin ihmisen elämään ja kuolemaan liittyvistä kysymyksistä on puhuttava sekä nöyrästi että rehellisesti.

Normaalissa työtaistelussa maassamme on pitkä perinne järjestää suojatyö kansalaisten hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Uutta lakia tarvitaan, koska kyseessä on nyt poikkeuksellinen työtaistelu, joka aiheuttaa kuolemanvaaran yhteiskunnan kaikkein puolustuskyvyttömimmille, kuten keskosille tai tehohoitoa tarvitseville.

Jos suomalainen lainsäätäjä hyväksyisi tämän, mikä enää olisi kiellettyä?

On myös kysyttävä, mitä yhteiskunnassa tapahtuisi, jos tällainen malli yleistyisi.

Suomen perustuslaki turvaa kansalaisten kokoontumis- ja yhdistymisvapauden, joihin perustuu myös oikeus ammatilliseen järjestäytymiseen ja työtaisteluun. Ihmis- ja perusoikeuksia turvaavat myös monet kansainväliset sopimukset alkaen vuoden 1948 YK:n yleismaailmallisesta ihmisoikeuksien julistuksesta.

Itse asiassa koko nykyaikainen demokraattinen valtio on kehittynyt turvaamaan jäsentensä vapautta ja vapauksia. Kuitenkin Suomen perustuslain 7 pykälän tavoin eri maiden perustuslait vahvistavat kansalaisilleen aivan aluksi järjestyneen yhteiskunnan vanhimman ja syvimmän oikeuden, ihmisen oikeuden elämään.

Demokraattisessa maassa kansalaiset ovat antaneet valtiolle tehtävän suojella jäseniään ja päättää, mikä perusoikeus on pantava etusijalle, jos vapauksia ja oikeuksia on punnittava keskenään.

Hallituksen huomenna antama lakiesitys eduskunnalle merkitsee sitä, että ylimpänä valtioelimenä eduskunta päättäisi asettaa sairaaloissamme olevien potilaiden ihmisarvon ja hengen muiden arvojen edelle. Tämän peruskysymyksen jokainen edustaja saa huomenna ratkaistavakseen.

Huomenna annettava ”Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi potilasturvallisuuden varmistamisesta terveydenhuollon työtaistelun aikana” tähtää vain ja ainoastaan puolustuskyvyttömien lähimmäistemme rajaamiseen meidän terveiden aikuisten tulonjakotaistelun ulkopuolelle. Esityksen rajat on määritetty vain potilaiden hengen ja terveyden suojelemista silmällä pitäen. Ihmisarvoa ja henkeä koskevien perusoikeuksien turvaaminen on syvimmässä merkityksessä Suomen perustuslain toteuttamista ja perustuslain vaatimaa.

Valmistautuessaan lain käsittelyyn kansanedustajilla on nyt samat tiedot kuin hallituksella sen päättäessä esityksestä.

Samalla kun eduskunta ryhtyy käsittelemään lakiesitystä, vetoan kiistan osapuoliin. Laki suojaisi kansalaisten henkeä ja terveyttä, mutta se ei ratkaise itse työkiistaa, joka ratkeaa vain sopimalla.

Katso myös[muokkaa]