Helsingin kaupungin palkkasoutajain taksa ja järjestyssäännöt

Wikiaineistosta

Helsingin kaupungin palkkasoutajain taksa ja järjestyssäännöt.[muokkaa]

Maistraatin vahvistamat heinäkuun 16 päivänä 1881.

1:ksi. Kuljetuspalkkaa kahdella aikuisella henkilöllä miehitetystä veneestä maksetaan:

A. Kauppatorin viereisestä venesatamasta.

Katajanokalle, Blekholman saarille, Ulriikkaporin veistämöön ja Saunakadun laiturille sekä Pohjoissataman rantasiltaan, 1-4 henkilöltä 1:-

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:25

Viaporiin, Siltasaarille, Kaisaniemeen, Töölönlahden viereisiin huviloihin, Sörnäsiin ja välillä oleviin huviloihin, Verkkoihin, Plättiin, Knihtiin, Sumppariin, Sinivuorenmaalle, Korkeasaareen, Hylkysaareen, Palosaareen ja Uunisaarille sekä Pohjois- ja ulkosatamassa sijaitseviin aluksiin, 1-4 henkilöltä 1:60

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:40

Turholmaan, Holmvikiin, Stansvikiin, Busholmaan, Saukkoon, Munkkisaareen, Hernesaareen, Santaholmaan, Punavuorelle ja Hietalahteen, 1-4 henkilöltä 2:-

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:50

Gumtähteen, Vanhaankaupunkiin ynnä Hertonäsin tällä puolen oleviin huviloihin, Tammelundiin, Degeröhön (sisäväylää), Kulosaarelle, Majakkasaarelle, Santahaminaan, Ruoholahden hautausmaille, Merholmaan, Pässisaarille ja Lapinlahteen, 1-4 henkilöltä 2:40

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:60

Rönnskäriin ja Drumsön itärantaan, Hietaniemeen, Lapinlahden hautausmaalle, Taivallahteen, Rajasaareen, Humallahteen ja Seurasaareen, 1-4 henkilöltä 3:20

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:80

Jollakseen, Villingeen, Drumsöhön, paitsi itärantaan, Löföhön, Granöhön, Hagalundiin, Otnäsiin, Huopalahteen, Munkkiniemeen, Meilahteen ja Melköhön, 1-4 henkilöltä 4:-

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä 1:-

B. Hietalahden satamasta.

Busholmaan, Saukkoon, Santaholmaan, Hernesaareen, Merholmaan ja Pässisaarille, 1-4 henkilöltä 1:-

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:25

Drumsön itärantaan sekä Lapinlahteen, Taivallahteen, Humallahteen, Rajasaareen ja Seurasaareen, 1-4 henkilöltä 1:60

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:40

Drumsöhön, paitsi saaren itärantaan, sekä Rönnskäriin, Melköhön, Hagalundiin, Otnäsiin, Munkkiniemeen, Huopalahteen, Meilahteen, Löföhön, Granöhön ja Svartöhön, 1-4 henkilöltä 2:-

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:50

C. Kaisaniemestä.

Töölönlahden viereisiin huviloihin ja Siltasaarelle, 1-4 henkilöltä -:80

sekä jokaiselta lisäksi olevalta henkilöltä -:20

2:ksi. Paluumatkalta, jolle lähdetään puolen tunnin kuluttua perille saapumisesta, maksetaan puoli kuljetuspalkkaa, mutta ei odotusrahaa.

3:ksi. Aikuisen henkilön seurassa olevain kymmentä vuotta nuorempain lasten puolesta maksetaan puolet taksasta mainitusta määrästä.

4:ksi. Tilatessa vene määräajaksi, vähintään kolmeksi ja enintään kahdeksitoista tunniksi, suoritetaan vuokraa markka tunnilta niin kauan kuin soutua tahi purjehdusta kestää, sekä odotuksesta tilausaikana 75 penniä tunnilta, ja maksetaan täydeltä tunnilta, vaikka venettä olisi lyhempi aika käytetty. Jos veneenkuljettaja tilataan noutamaan joku kaupungin satamain ulkopuolella sijaitsevasta paikasta, saakoon, paitsi täyttä maksua paluumatkalta, myös saman maksun matkalta mainittuun paikkaan, ellei paluumatkaa kaupunkiin aloteta puolen tunnin kuluessa siitä kellonlyömästä, joksi vene on tilattu, jossa tapauksessa noutopaikalle menosta maksetaan ainoastaan puoli kuljetuspalkkaa.

Jos venetttä halutaan pitemmäksi ajaksi kuin tässä on mainittu, tehtäköön siitä eri sopimus.

5:ksi. Odotuksesta, kun venettä ei ole tilattu määräajaksi, maksetaan 75 penniä tunnilta, jos odotusaika on puolta tuntia pitempi, mutta 2:ksi kohdan mukaan ei ensimäiseltä puolelta tunnilta makseta odotusrahaa; ja olkoon veneenkuljettaja ehdottomasti velvollinen odottamaan ainakin kuusi tuntia.

6:ksi. Kukin vene pitää olla miehitetty kahdella aikuisella henkilöllä, joista ainakin toisen tulee olla mies; mutta jos useampia soutajia halutaan, tehtäköön siitä samoinkuin korvauksestakin eri sopimus veneenkuljettajan kanssa.

7:ksi. Veneenkuljettaja älköön vasten jonkin matkustajan tahtoa käyttäkö purjeita.

8:ksi. Kun henkilö tahi seura haluaa suorittaa täyden maksun taksan mukaan, on veneenkuljettaja velvollinen kohta, olematta oikeutettu useampia matkustajia odottamaan, irroittamaan veneen ja lähtemään matkaan.

9:ksi. Veneenkuljettajat ottaa maistraatti vuoden purjehduskaudeksi kerrallaan, ja ovat he lähinnä satamakapteenin alaiset, joka 2 markan 50 pennin maksusta antaa heille kappaleen tätä taksaa ja läkkilevystä tehdyn laatan, jossa mainitaan veneen numero sekä henkilömäärä, minkä vene satamakapteenin harkinnan mukaan enintään voi kantaa; ja pitää veneenkuljettajan aina olla varustettuna taksalla sekä vaadittaessa näyttää se, niin myös pitää laatta kiinnitettynä määrättyyn näkyvään paikkaan veneessä; ja on veneenkuljettajan kielletty vastaanottamasta useampia henkilöjä kuin vene laatan mukaan voi kantaa.

10:ksi. Kovassa myrskyssä ei soutaja ole velvollinen lähtemään matkaan, mutta ei muutoin saa kieltäytyä pyydettäessä palvelemasta yleisöä soudulla, purjehduksella tahi odotuksella. Jos tässä kohden erimielisyyttä syntyy soutajan ja häntä tarvitsevan välillä, ratkaisee satamakapteeni riidan.

11:ksi. Veneenkuljettaja älköön vaatiko enempää vuokraa eikä odotusrahoja kuin tässä taksassa mainitaan.

12:ksi. Jos soutaja rikkoo tässä taksassa olevia järjestyssääntöjä tahi muutoin käyttäytyy yleisöä kohtaan sopimattomasti, vetäköön sakkoa viidestä viiteenkymmeneen markkaan, joka sakko jaetaan ja maksuvarain puutteessa sovitetaan niinkuin uhkasakosta laissa ja yleisissä asetuksissa on säädetty.

13:ksi. Näiden järjestyssääntöjen rikkomista koskevat asiat käsittelee kaupungin poliisikamari (nyttemmin maistraatti), joka jos syytä siihen on, kieltäköön soutajaa purjehduskauden kuluessa enää harjoittamasta ammattiaan.

Lisäys.

Sattuneesta syystä on maistraatti heinäkuun 9 päivänä 1892 harkinnut kohtuulliseksi vahvistaa sellaisen lisäyksen Helsingin palkkasoutajille nykyään voimassa oleviin heinäkuun 16 päivänä 1881 vahvistettuihin järjestyssääntöihin, että soutajain pitää odottaa tilausta siinä järjestyksessä kuin he saapuvat maihinnousupaikalle, ollen yleisöllä kuitenkin valta käyttää sitä palkkasoutajaa, jota haluaa.