Siirry sisältöön

Pankinjohtaja Nils Idman pidätetty

Wikiaineistosta


Pankinjohtaja Nils Idman pidätetty.


Suurenmoisia pankkikavalluksia kerrotaan tapahtuneen.

Eilen klo 12 päivällä pidätti Tampereen poliisi pankinjohtaja Nils Idmanin Molinin apteekin edustalla hänen tullessaan autollaan asunnostaan Hatanpäältä Yhdyspankin täkäläiseen konttoriin. Pidätys tapahtui Helsingissä olevan pankin pääkonttorin ilmoituksen perusteella.

Viime maanantaina kuuluu käyneen muuan pääkonttorin johtajista tarkastamassa täkäläistä haarakonttoria, jonka tarkastuksen tuloksena täytynee pitää eilen tapahtunutta pidätystä. Eilen illalla saapui pääkonttorista 8:n junalla Helsingistä varsinaiset tarkastusmiehet, jotka arvattavasti ovat koko viime yön tutkineet Tampereen haarakonttorin tilaa.

Kavalluksien suuruudesta ei eilen vielä luonnollisesti ollut minkäänlaisia tietoja olemassa. Tampereella tiedetään ainoastaan, että pankinjohtaja Idman on täällä ollut liikemaailman päätekijä ja nauttinut, viimeisimpää aikaa lukuunottamatta, rajatonta luottamusta ja kunnioitusta liikemaailman keskuudessa. Näin ollen ei ole ihmeteltävä, että Tampereen liikemaailman keskuudessa ja seurapiireissä vallitsee suuri kauhistus ja mielten masennus.

Tapahtuman seuraukset saattavat olla varsin laajat ja kokonaan arvaamattomat Tampereen liike-elämälle, sillä pakinjontaja[1] Idman on kietoutunut miltei lukemattomilla tavoilla mitä moninaisimpiin liikeyrityksiin.

Osoitteena mielten masennuksesta mainittakoon, että Tampereen teatteri peruutti eilisiltaisen näytäntönsä; Irma Tervanin tämän päiväinen konsertti on peruutettu "sattuneesta syystä". Ruotsalaisen klubin vuosijuhla oli suunniteltu pidettäväksi ensi lauvantaina, mutta sekin on peruutettu.

Lähempiä tietoja odotetaan luonnollisesti mitä suurimmalla jännityksellä ja huhuja, toiset toisiaan hurjempia, on liikkeessä.

* * *

Yhdyspankin keskushallinnolta on S.U.T. saanut seuraavat tiedot:

Pankin keskushallinnossa on jo kauvan epäilty, etteivät kaikki asiat olisi oikein pankinjohtaja Idmanin Tampereen haarakonttorin hoidossa. Tämän johdosta on tarkasti seurattu konttorin toimia ja kun epäluulot muutama päivä sitten saivat kiinteämmän muodon, matkusti yksi pankin johtajista Tampereelle tutkimusta toimittamaan. Tälle kielsi pankinjohtaja Idman mitä jyrkimmin, tehneensä itseään syypääksi mihinkään epäsäännöllisyyksiin, mutta kun asian laitaa sittenkin epäiltiin, käännyttiin erään henkilön, pankin liiketuttavan puoleen ja onnistuttiin hänen kauttaan saamaan sitovia todistuksia epäluulojen oikeutuksesta. Kun pankinjohtaja Idman edelleenkin kieltäytyi tunnustamasta itseään syylliseksi, katsoi keskushallinto eilen olevansa pakotettu tekemään Tampereen etsivälle poliisille asiasta ilmoituksen sekä pyytämään pankinjohtaja Idmanin vangitsemista. Vangitseminen toimitettiinkin heti tämän jälkeen. Vekseliväärennykset, joihin pankinjohtaja Idman on tehnyt itsensä syypääksi, nousevat melkoisiin summiin. Kuitenkaan ei asian nykyisellä kannalla ollen vielä edes lähimainkaan voida määrätä summan suuruutta, erittäinkin kun pankinjohtaja Idman itse kieltäytyy antamasta mitään tietoja. Niin paljon lienee kuitenkin varmaa, ettei pankki tule huomattavammin kärsimään niistä tappioista, jotka tällä tavalla ovat sille aiheutuneet. Väärennykset ovat luultavasti tapahtuneet useampien vuosien kuluessa, vaikkakin aikaisempia eivät tilintarkastajat yhtä vähän kuin pankinjohtaja Idmanin kaksi mitään epäilemätöntä kassajohtajaa ole huomanneet. Tämä voidaan selittää ainoastaan johtuvaksi siitä suuresta luottamuksesta, jota pankinjohtaja Idman on nauttinut sekä pankissa että liike- ja muissa piireissä Tampereella.

Pankinjohtaja Idman tunnustanut syyllisyytensä.

Tutkimusta täällä eilen jatkettaessa tunnusti pankinjohtaja Idman väärennyksensä, vaikkei voinutkaan ilmoitta[2] sitä määrää mihinkä hänen väärennyksensä ja kavalluksensa nousevat. Syytä hänen menettelyynsä kysyttäessä ilmoitti pankinjohtaja Idman, että useat pankit etupäässä Suomen Pankki ja Pohjoismaiden Pankki olivat vähentäneet hänen luottoaan siten pakoittaen hänen ottamaan epätoivoisen askeleen.

Väärennykset ovat jatkuneet yhden vuoden ajan. Hra Idmanin asemaan lienee vaikuttanut se, että hän oli osallisena useissa huonosti kannattavissa liikeyrityksissä. Väärennykset on hra Idman tutkimusta toimittaneiden pankkimiesten mukaan tehnyt mestarillisesti.

Väärennysten vaikutus.

Useimmat Tampereen huomatuimpien teollisuuslaitosten johtomiehet ovat ilmoittaneet, etteivät nämä liikkeet joudu Idmanin kukistumisen takia kärsimään. Sitävastoin ovat lukuisat varakkaat paikkakuntalaiset täysin luottaen pankinjohtaja Idmaniin, antaneet hänen hoidettavakseen ilman mitään takuita, vieläpä monet ilman velkakirjaa, muuta sitoumusta tai kuittia, melkoisia rahamääriä.

Väärennykset tekevät 2 milj. markkaa.

Henkilöt, jotka ovat olleet tarkastamassa hra Idmanin johtaman pankin tilejä, sanovat että väärennysten kokonaissumma nousee 2 milj. markkaan mutta ovat asiat kuitenkin toistaiseksi vielä niin sekaisin, että kulunee ainakin pari kuukautta, ennenkuin täysi selvyys määrästä voidaan saada. Pankinjohtaja J. O. Wasastjerna oli joku aika sitten Tampereella tutkimassa kysymyksenalaisia asioita ja tuli taasen eilen tänne.

Pankin pääkonttori ei anna vielä julkisuuteen mitään likimääräisiäkään numerotietoja.

Väärennykset lienee saatu ilmi

siitä, että huomattiin hra Idmanin väärentäneen maisteri Anton Elfwingin nimen erääseen 15,000 mk. vekseliin.


Lähde[muokkaa]

  • Aamulehti torstaina 5.12.1912 s. 3–4.

Tallentajan huomautukset[muokkaa]

  1. pitää olla pankinjohtaja
  2. pitää olla ilmoittaa