Rauhanteko Japanin kanssa 1905

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Suuriruhtinaanmaan asetuskokoelma 18.10.1905/52.

(Julkiluettava saarnastuolista.)


Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistuskirja,
annettu Venäjän ja Japanin välillä lopullisesti tehdyn rauhansopimuksen vahvistamisen johdosta.
Annettu Pietarhovissa, 18 (5) p:nä Lokakuuta 1905.


Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m.

Teemme kaikille uskollisille alamaisillemme tiettäväksi:

Elokuun 23 päivänä tänä vuonna tekivät Meidän suostumuksellamme valtuutetut asiamiehemme Portsmouthissa ja tämän Lokakuun 1 päivänä ME vahvistimme lopullisen rauhansopimuksen Venäjän ja Japanin välillä.

Herran tutkimattomat tiet ovat johtaneet isänmaamme verisen sodan koettelemuksiin ja onnettomuuksiin, jossa sodassa kunniakkaat sotajoukkomme runsaassa määrin ja monasti ovat osottaneet itseuhraavaa urhoollisuutta ja rajatonta uskollisuutta kovapintaisessa taistelussaan pelotonta ja voimallista vihollista vastaan. Nyttemmin on tämä kaikille niin raskas taistelu päättynyt ja Valtakuntamme itäinen osa avautuu jälleen rauhalliselle kehitykselle hyvässä naapurisovussa tämän jälkeen Meitä kohtaan uudelleen ystävällismielisen Japanin Keisarikunnan kanssa.

Samalla kuin ME rakkaille alamaisillemme julistamma rauhan palauttamisen ME olemme vakuutetut, että he rukouksissaan yhtyvät Meidän rukouksiimme ja järkähtämättömässä uskossa Korkeimman apuun anovat Jumalan siunausta Meidän yhdessä kansan valitsemain miesten kanssa tehtävänä olevalle laajaperäiselle työlle Venäjän sisäisen vaurauden vahvistamiseksi ja täydellisentämiseksi.

Annettu Pietarhovissa, 5 päivänä Lokakuuta vuonna Kristuksen syntymän jälkeen tuhat yhdeksänsataa ja viidentenä ja Meidän Hallituksemme yhdentenätoista.

Alkukirjoituksen alle on Keisarillinen Majesteetti Korkeimmanomakätisesti kirjoittanut

NIKOLAI.

Katso myös[muokkaa]