Seurattavaa

Wikiaineistosta

Seurattavaa. Jämsän kuntakokous on päättänyt asettaa pitäjän joka kulmakunnalle järjestysmiehiä, joilla on valta niinkuin nimismiehelläkin ottaa viinat pois salakuljettajilta ja kapakoitsijoilta. Tämä päätös, jonka kuvernöri on vahvistanut, tulee panemaan salakapakoitsemisen ahtaammalle, sillä vaikea on nimismiehen yksin ehkäistä salakapakoimista näin laajassa kunnassa. Toivottava on että kunnassa on yleistä hyvää harrastavia miehiä, jotka ottavat tuon vaivan päällensä.


[Lähde: Uusi Suometar 28.3.1890 sivu 3]


____________________


Seurattavaa. Ensimmäiset hääpidot Heinävedellä ilman päihdyttäviä juomia vietettiin t. k. 7 p:nä kanttori M. Malkin talossa, kun vihittiin hra Malkin vanhin tytär ja maanviljelijä Juho Laitinen Leppävirralta. Vieraita oli lukuisasti paikkakunnalta ja ulkoseurakunnistakin, Kuopiosta, Leppävirralta ja Kaavilta. Vihkimisen toimitti Kuopion lyseon rehtori J. Schwartzberg, joka myöskin piti raamatunselityksen 2:sen psalmin johdosta. Laulua taitavat vieraat lauloivat muutamia virsiä sekä isänmaallisia lauluja ja nuoret koittelivat jalkainsa vikkelyyttä leskisillä. Siten kului ilta kylläkin hupaisasti, ilman tuota turmiollista "pullopeliä" ja tanssihyppyä. Vieraat lähtivät tyytyväisinä, sekä ruumiillisesti että henkisesti virkistyneinä näistä pidoista.


[Lähde: Uusi Suometar 15.4.1890 sivu 3]


____________________


Seurattavaa. Vuonna 1884 päätti Korpilahden kunta kantaa veroa kunnan lainakirjaston hyväksi 3 penniä jokaiselta maksavalta kunnan jäseneltä vuosittain kolmena vuonna. Tätä päätöstä vastaan muutamat tyytymättömät valittivat, mutta kuvernöri ei hyväksynyt valittajain syitä, vaan vahvisti kunnan päätöksen. Siitä saakka on aina joka vuosi määrätty kirjastolle sama maksu kenenkään nurisematta, ja on tämän vähäisen maksun ynnä satunnaisten tulojen avulla saatu kirjasto hyvään kuntoon ja lukijat lisääntyvät vuosi vuodelta. Korpilahdella siis kokemuksesta tiedetään että U. S:n hiljan ollut kehoitus tähän suuntaan on varsin sopiva käytettäväksi ja hyvä tuki kirjastolle, johon joka vuosi siten voidaan ottaa uusia kirjoja joukko. Seuratkaa esimerkkiä!


[Lähde: Uusi Suometar 4.5.1890 sivu 3]