Sotamies karannut

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sotamies karannut. Näinä päivinä kuuluu Kuopion pataljoonasta karanneen eräs tarkk'ampuja nimeltä Räsänen, neljännestä komppaniasta. Hänelle oli sotaoikeus tehdyistä rikoksista tuominnut toista vuotta kuritushuonetta. Räsänen, jota pidettiin vartioituna, oli kylpemässä ollessaan jollain tavalla päässyt ulos saunan ikkunasta. Muita vaatteita hänen ei sanota saaneen mukaansa kuin sinellin.

Häntä etsimässä on miehiä toista komppaniaa, Neulaniemen salolla kuulutaan pakolaista nähdyn ja, jos kertomuksessa on perää, ammutunkin, vaan osaamatta.

[Lähde: Savo 3.5.1890 sivu 2]

[sinelli = vanha nimitys sotilaan päällystakille]


____________________


Karannut sotilas Olli Räsänen, josta viime n:ossa kerroimme, saatiin kiinni jo lauvantai-aamuna. Etsijät eivät häntä kuitenkaan tavanneet, eräs muilla asioilla oleva sotamies hänet aivan sattumalta näki ja pakoitti antautumaan. Räsänen oli jostakin syystä tulossa kaupunkiin, kun kiinni joutui.

Matkoillaan oli hän hankkinut muutamia vaatekappaleita lisäksi kovin vajanaiseen pukuunsa. Nyt kuuluu mies tulleen tahi tekeytyneen mielivikaiseksi.

Olli Räsänen on kotoisin Pielisjärveltä. Hänet oli sotaoikeus ennen karkaamista tuominnut luvattomasta ulkona olosta, juoppoudesta, ja väkivallasta patrullia vastaan 1 vuodeksi ja 36 päiväksi vankeuteen. Hänen rikostoverinsa Antti Kuronen Pälkjärveltä oli silloin samasta syystä tuomittu vankeuteen 11 kuukaudeksi ja 18 päiväksi. Molemmilla oli palvelusaika lopuillaan. Räsänen olisi päässyt ensi syksynä pois, Kuronen jo kesäkuun alussa.

[Lähde: Savo 6.5.1890 sivu 2]

[patrulli = partio, pienehkö sotilasosasto]