Viron suurlähettilään ilmoitus Suomen ulkoasianministerille 7.8.1940

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Viron suurlähettilään ilmoitus Suomen ulkoasianministerille 7.8.1940


EESTI SAAKOND

 N:o 939                   Helsingissä, elok. 7 päivänä 1940.


          Herra Ministeri,


          Täten minulla on kunnia ilmoittaa Teidän Ylhäisyydellenne,että,sen jälkeen kuin        Neuvostoliiton korkein neuvoston on päättänyt liittää Eestin Tasavallan Neuvostoliitton sen osavaltiona,olen,ottaen vallitsevat olot huomioon, katsonut asianmukaiseksi ja späättänyt keskeyttää Eestin Tasavallan Lähetystön ja sen alaisten toiminnan Suomessa elokuun 7 päivästä alkaen.
          Samalla katson velvollisuudekseni huomauttaa, että Eestin Tasavallan valtio-oikeudellinen liittäminen Neuvostoliittoon on tapahtunut Eestiin sijoitettujen Neuvostoliiton joukko-osastojen suoranaisesta painostuksesta ja Eestin Tasasvallan perustuslakia ja Eetin ja Neuvostoliiton välillä solmittuja sopimuksia karkeasti loukkaamalla sekä Eestin kansan tahtoa väärentämällä. En saata pitää kansasi tahdon ilmaisuna niitä päätöksiä,joita puna-amrijan painostuksen alaisina heinäkuun 14 ja 15 päivänä toimitettujen pakkovalien tuloksena saatu parlamentti on tehnyt.
          Edelleen minulla on kunnia saattaa tietoonne,Herra Ministeri,etten kasto kuuluvani Neuvostoliiton enkä liioin minkään sen osavaltion palvelukseen eikä lukeutuvani sen kansalaisuuteen.
          
          Vastaanottakaa,Herra Ministeri,suurimman kunnioitukseni vakuutus.


                            A. Warma
                           Eestin Tasavallan Lähettiläs

Herra

 Ulkoasiainministeri
 Rolf Witting,
 H e l s i n g i s s ä.