Hyviä neuvoja
Hyviä neuvoja, Minkälainen pitäisi oleman, ja minkälainen ei oleman. Kirjoittanut Anonyymi |
Neitien pitäisi oleman kuin ruusut: niin kauniit ja hienot – ja kuitenkaan ei kuin ruusut: ei niin selvästi okaitaan näyttää.
Neitien pitäisi oleman kuin tähdet: yhtä ihailtavia ja vienoja – ja kuitenkaan ei kuin tähdet: ei kaikille silmää iskeä.
Neitien pitäisi oleman kuin kirkot: yhtä vastaanottavaisia – ja ei kuitenkaan kuin kirkot: ei antaa kaikilla kelloilla luokseen kutsua.
Neitien pitäisi oleman kuin aurinko: yhtä valaisevia – ja kuitenkaan ei kuin aurinko: heidän ei pitäisi aina määräajalla poistua näkyvistä.
Neitien pitäisi oleman kuin kahvilat: yhtä houkuttelevia – ja kuitenkaan ei kuin kahvilat: ei rahan himossa luoksensa vetää.
Neitien pitäisi oleman kuin Orleansin neitsyt, silloin kun hän ruhtinaan eteen kumartui – ja kuitenkaan ei kuin Orleansin neitsyt: ei niin paljon miehiä johtaa.
Neitien pitäisi oleman kuin pappiskokoukset: yhtä varovaisia – ja kuitenkaan ei kuin pappiskokoukset: ei niin paljon lörpötellä.
Neitien pitäisi oleman kuin realistinen kirjallisuus: yhtä koristelemattomia – ja kuitenkaan ei kuin realistinen kirjallisuus: pitäisivät kuitenkin yhden ihmisen uskollisena.
Rouvien pitäisi oleman kuin Amor, jonka ainoa valtakunta on rakkaus – ja kuitenkaan ei kuin Amor: ei niin paljo nuolia heitellä.
Rouvien pitäisi oleman kuin totuus: koristelemattomia – ja kuitenkaan ei kuin totuus: ei niin pelätyitä.
Rouvien pitäisi oleman kuin nuorten ajanmukaisten kirjailijain: yhtä vähän kuuluisia – ja kuitenkaan ei kuin nuorten ajanmukaisten kirjailijain: ei aina valtiota ja yhteiskuntaa kammoa.
Rouvien pitäisi oleman kuin Suomen maan: kärsivällisiä ja kestäviä – ja kuitenkaan ei kuin Suomen maa: ei niin laimeta.
Rouvien pitäisi oleman kuin ”Savo-Karjala”: olla läheistensä mieliksi – ja kuitenkaan ei kuin ”Savo-Karjala”: ei niin tekopyhiä.
Rouvien pitäisi oleman kuin tämän kirjoittaja: antaa yhtä paljo hyviä neuvoja – ja kuitenkaan ei kuin tämän kirjoittaja: pitäisi itsekin uskoa mitä muille opettaa.
Tämän kirjoittajan pitäisi oleman sellainen, että kaikki neidit hänestä pitäisivät – ja kuitenkaan ei sellainen, että kaikki neidit hänestä pitäisivät: parempi jos yksi, ja se oikein.
Lähde: Savo 1.11.1890.