Senaatin oikeusosaston päätös kuolemantuottamuksesta (SOO 1916 I 70)

Wikiaineistosta
5 helmikuuta 1916,   SOO 1916 I 70


70. Lämmittäjä K. P:n valitus kuolemantuottamusta kosk. jutussa. Apulaiskruununnimismies P. Inkisen y. m. syytteestä lausui Walkealan KO päät. 22/11 1913 selvitetyksi, että kolmen henkilön ryhdyttyä käskystä puhdistamaan erästä höyrykattilaa Woikan paperitehtaan pannuhuoneessa oli P., jonka toimena oli ollut lämmittäjäin tehtävien valvominen pannuhuoneessa, tietäen mainittujen henkilöiden sinä päivänä alkavan työskennellä sanotussa höyrykattilassa ja ottamatta selvää siitä, oliko tämä eristetty muista kattiloista, antanut määräyksen laskea pohjahanan kautta höyry eräästä toisesta samassa huoneessa olevasta, käytännössä olevasta kattilasta, jolla oli yhteinen ulospuhallusputki puhdistettavan kattilan kanssa, jolloin kuuma höyry oli päässyt tunkeutumaan puhdistettavaan kattilaan sillä seurauksella, että siinä olleet henkilöt olivat saaneet palohaavoja ja niiden johdosta samana päivänä kuolleet, minkä vuoksi KO, RL 21 luv. 10 §:n[1] ja 7 luv. 1 §:n[2] nojalla, tuomitsi P:n kolmen henkilön kuoleman tuottamuksesta pidettäväksi vankeudessa 4 kk. Wiipurin HO alensi päät. 11/11 1914 P:lle tuomitun rangaistuksen 1 kk. vankeutta. OO: Ei muutosta. – (Koska oli käynyt selville, että ennen p. o. tapahtumaa lämmittäjien katsastusmies aina, ennenkuin jotakin höyrypannua oli ryhdytty puhdistamaan, oli eristänyt tämän pannun käytännössä olevista pannuista sekä erittäin ilmoittanut lämmittäjille, milloin puhdistettavan pannun pohjahana oli ollut avattava, jotteivät lämmittäjät silloin laskisi höyryä heidän hoidettavinaan olevista pannuista, senvuoksi ja kun P:n viaksi ei voitu laskea, ettei hän k. o. tilaisuudessa ollut vakuuttautunut, että lämmittäjäin katsastusmies oli täyttänyt velvollisuutensa puhdistettavan pannun eristämiseen nähden, etenkin kun mitään määräyksiä hänen velvollisuuksistaan tässä kohden ei oltu annettu, hylkäsi 1 jäsen P:tä vastaan ajetun syytteen.).


Lähde[muokkaa]

  • Suomen senaatin oikeusosaston päätökset ja tuomiot 1916, Helsinki 1918, osa I päätökset, sivu 32.

Huomautukset[muokkaa]

  1. Rikoslain 21 luvun 10 pykälä: Joka huolimattomuutensa tahi varomattomuutensa kautta on tuottanut toiselle kuoleman taikka vaikean ruumiinvamman, rangaistakoon, jos kuolema oli seurauksena, vankeudella korkeintaan kolmeksi vuodeksi taikka vähintään viidenkymmenen markan sakolla, ja, jos vaikea ruumiinvamma syntyi, vankeudella korkeintaan yhdeksi vuodeksi taikka enintään viidensadan markan sakolla.
  2. Rikoslain 7 luvun 1 pykälä: Jos useampia rikoksia on tehty yhdellä teolla; on ainoastaan yksi yleistä lajia oleva rangaistus tuomittava, mutta se seikka, että rikoksia on useampia, pidettävä raskauttavana. Jos rikoksista säädetään eri rangaistukset; käytettäköön sitä lainpaikkaa, joka ankarin on. Jos ankarimmassa lainpaikassa on määrättynä vankeutta, yksinään taikka sakon ohessa, ja toisessa lainpaikassa kuritushuonetta; on vankeusrangaistus, neljännes siitä pois luettuna, muunnettava kuritushuoneeksi, paitse jos viimemainitussa lainpaikassa myöskin on lievempi rangaistuslaji säädettynä, ja tuomari harkitsee tätä lajia tuomittavaksi.
  • Asianosaisen sukunimestä on tallennettu vain alkukirjain. Lähteessä sukunimi on kokonaisena.

Lyhenteet[muokkaa]

  • HO = hovioikeus
  • kk. = kuukautta, kuukaudeksi
  • KO = kihlakunnanoikeus
  • k.o. = kyseessä olevassa
  • kosk. = koskevassa
  • luv. = luvun
  • OO = (senaatin) oikeusosasto
  • p.o. = puheenaolevaa
  • päät. = päätöksessään
  • RL = rikoslaki
  • SOO = senaatin oikeusosasto
  • y.m. = ynnä muiden