Keittokirja suomalaisille kodeille: Esipuhe

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keittokirja suomalaisille kodeille Esipuhe
Keittokirja suomalaisille kodeille
Kirjoittanut I. H.
Keittokirja suomalaisille kodeille: Keittoja


Tuskin löytyy maassamme perheen-emäntää, joka ei joskus ole kaivannut luotettavaa neuvon-antajaa kyökissä, hyvää ystävää, joka tarpeen tullen olisi voinut antaa hyviä neuvoja, kun hän on tahtonut valmistaa ruoan, joka tajoisi vaihtelevaisuutta jokapäiväisessä ruokajärjestelmässä. Juhlina ja kun rakkaita vieraita käy tervehtimässä, halutaan kernasti, niin hyvin kuin varat myöntävät, kattaa pöytä ruokalajeilla, jotka ovat sekä maukkaita että tuottavat emännälle kunniata. Mutta tässä on häntä usein vaikeukset kohdanneet, kun hänen oma kokemuksensa ei ole ollut tarpeeksi suuri ja kun ei ole ollut saatavissa oivallista ruoanlaittajaa. Moni on sentähden halunnut omata hyvän ja tarkoituksenmukaisen keittokirjan suomen kielellä, mutta sellaista ei vielä koskaan ole julkaistu.

Monelta taholta on minua kehoitettu koettamaan poistaa tämä yleisesti tunnettu puute ja antamaan kerätä meidän suomalaisille oloille täysin sopiva kokoelma käytännöllisiä neuvoja niin hyvin yksinkertaisien kuin hienompienkin ruokien valmistuksessa.

Tämän kirjan tarkoituksena on koko kansamme keskuudessa levittää tietoja terveellisen, maukkaan ja vaihtelevan ravinnon valmistamisesta, ja onkin sentähden huomio erittäin kiinnitetty siihen, että tarpeelliset ainekset ovat meillä helposti saatavissa. Tarpeettoman kalliit ja harvoin saatavat herkut ovat poisjätetyt, jonka tähden tämä kirja esiintyy muodossa, joka tekee sen sopivaksi jokaiseen kotiin, mutta siitä huolimatta pitäisi sen tyydyttämään kaikki vaatimukset jotka voidaan edellyttää hienomman keittotaidon täydellisessä tutkimuksessa.

Toivon, että nämä ohjeet ruokien valmistuksessa, jotka perustuvat aikaisemmin vierailla kielillä ilmestyneisiin keittokirjoihin ja omaan monivuotiseen kokemukseeni, vastaavat tarkoituksensa.

Helsinki, joulukuussa 1896

I. H.