Wikiaineisto:Kahvihuone

Kohteesta Wikiaineisto
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ernst Ludwig Kirchner:
Davoser Cafe (1928)

Tällä sivulla keskustellaan Wikiaineistosta. Lisää kysymyksesi alimmaiseksi ja anna aiheelle otsikko, niin saamme sivun pysymään järjestyksessä ja tulevaisuudessa uudet kysymykset on helppo havaita.

 Arkistoidut vanhat keskustelut
 1. arkisto vuosilta  2006–2007
 2. arkisto vuodelta 2008
 3. arkisto vuosilta  2009–2010
 4. arkisto vuosilta  2011–2012
 5. arkisto vuodelta 2013
 6. arkisto vuodelta 2014
 7. arkisto vuodelta 2015 (1.1.–17.11.2015)


Lisää uusi aiheYlläpitäjien oikeuksien poistokäytäntö[muokkaa]

Äänestys on päättynyt ja käytäntö on tullut hyväksytyksi. --Pxos (keskustelu) 18. joulukuuta 2015 kello 20.32 (UTC)

Käyttäjien äänioikeus[muokkaa]

Lopputulos[muokkaa]

Mielipidetiedustelu on päättynyt 3. joulukuuta 2015, ja tuloksena on seuraava muotoilu, jota samalla on myös eniten kannatettu (2/3):

 • Wikiaineistossa saavat äänestää vain sellaiset rekisteröityneet käyttäjätunnukset,
  • joiden ikä äänestyksen alkamishetkellä on yksi kuukausi (eli 30 päivää) ja
  • jotka ovat tehneet kaksikymmentäviisi (25) muokkausta pääavaruuden sivuihin ennen äänestyksen alkamista.

Tuon pohjalta luon käytäntösivun äänioikeudesta, koska asia on yhteisöllisesi päätetty. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 14.39 (UTC)

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[muokkaa]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Community Wishlist Survey[muokkaa]

MediaWiki message delivery (keskustelu) 1. joulukuuta 2015 kello 14.38 (UTC)

Kuka kukin oli – onko väärennös?[muokkaa]

Svallis huomasi, että tänne Alexius Manfeltin aikanaan tallentama tietokanta Kuka kukin oli ei vastaa lähdeteosta. Sen osassa T on henkilötietoja ihmisistä, joita ei ole lähdekirjassa mainittu ollenkaan. Mistä tässä on kysymys? Täällä aineiston pitäisi vastata täysin lähdekirjan tietoja. Kysytään asiaa ensin aineiston tallentajalta, ja ruvetaan sitten miettimään, mitä pitäisi tehdä noille sivuille. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 14.01 (UTC)

Asiaan liittyy myös sekavan oloinen Jukka Kemppisen myöhemmin kirjoittama kommentti sivulla Keskustelu:Kuka kukin oli. Hän puhuu siinä alkuperäistekstin toimittamisesta tänne (vuonna 2009) vaikka sivut on tallentanut tunnus Alexius Manfelt (vuonna 2007). --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 14.20 (UTC)

Tämä kysymys tietysti laajenee heti siihen, että pitääkö mikään tunnuksen Alexius Manfelt tänne tallentama teksti yhtä lähteen kanssa. Pahimmassa tapauksessa voidaan joutua poistamaan kaikki tunnuksen tänne tallentama aineisto kokonaan, jos siihen ei voida luottaa. Jos tekstiä on paranneltu itse, niin se ei kuulu tänne lainkaan. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 14.26 (UTC)

Mihin versioon sitä vertaatte? Keskustelusivun vuosi 1907 ei voi pitää paikkaansa, koska Tannerkin on merkitty kuolleeksi (19)66. Jukka Kemppisellä ei myöskään ole yhtään muuta muokkausta. Runebergistä löytyvä vuoden 1954 versio sisältää Tannerin[1], muttei ole täysin sama teksti. 1978 vuoden versio[2] ei enää sisällä Tanneria. --Hunsvotti (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 14.50 (UTC)
Kyseessä ei ole Kuka kukin on, vaan erillinen teos "Kuka kukin oli" vuodelta 1961. Tämä on Wikiaineisto eikä täällä saa tehdä yhdistelmäteoksia lähteistä omin päin vaan tänne jäljennetään lähde sellaisena kuin se on. Jos Alexius Manfelt on itse koostanut tietokannan tänne eri lähteistä ja itse nimennyt sen "Kuka kukin oli" ikäänkuin oman tutkimuksensa tuotokseksi, se ei sovi tähän projektiin. Se pitäisi sitten siirtää ilmeisesti Wikikirjastoon, mutta en ole varma. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 14.57 (UTC)
Alexius Manfeltin vastaus tiedusteluun löytyi, koska hän oli vastannut kysyjän sivulle: Keskustelu_käyttäjästä:80.223.125.28#Kuka_kukin_oli. Siispä tietokannan on koostanut Jukka Kemppinen itse, ja todennäköisesti Jukka Kemppinen on tehnyt aivan oman tietokannan, johon hän on yhdistänyt tietoja eri lähteistä. Kyseessä ei suinkaan ole kirjan "Kuka kukin oli" jäljentäminen tänne vaan Jukka Kemppisen oma teos. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 15.02 (UTC) Lisäys: Tuo selittää Kemppisen virkkeen: "Voin kirjoittaa uuden esipuheen, jolla toimittajien laatima korvataan.". --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 15.08 (UTC)
Tämä vyyhti sai alkunsa siitä, kun Pxos pyysi vertaamaan IP:n tekemää muokkausta lähdeteokseen. Muokkaus koski Väinö Alfred Tanneria, mutta en löytänyt hänestä tietoja Kuka kukin oli -kirjasta. Hänen kuolinvuodekseen ilmoitetaan wikiaineistossa 1966, mutta kirja on painettu 1961. Fennica-tietokanta ei tunne kirjasta kuin vuoden 1961 painoksen. Selasin nimiä T-kirjaimen alusta ja kirjasta puuttuvat Juho Erkinpoika Takanen, Uuno Kristian Takki, Martti Olavi Talvela, Paavo Juho Talvela jne., vaikka ne löytyvät wikiaineistosta. Voin huomenna vertailla wikiaineiston tekstiä ja kirjaa muistakin kohdista niin selviää paremmin miten laajoja erot ovat. Jos koko wikiaineiston teksti pitää verrata lähdekirjaan, niin se on valtava työ, sillä tekstiä on paljon. - Svallis (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 16.23 (UTC)
En usko, että pitää verrata koko teosta. Tässä vähäisessä "esitutkinnassa" on jo syytä epäillä, että kyseessä on Jukka Kemppisen itse koostama tietokanta suomalaisista henkilöistä, joka on rakennettu kirjan "KK-oli 1961" pohjalle omana työnä. Kemppinen on muun muassa väitöskirjaansa "Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot" tehnyt itse omia tietokantoja eri henkilöistä, minkä hän myös antaa ymmärtää kirjan lähdeluettelossa tai sitten tekstin alaviitteissä. Tuon väitöskirjan lähteenä on lukuisia Kuka kukin on -teoksia vuosilt 1954–1990 ja myös "Kuka kukin oli". On aivan todennäköistä, että Kemppinen on itse valmistanut oman teoksen, jonka hän on lähettänyt tunnuksen Alexius Manfelt takana olevalle ihmiselle. Sitten Alexius Manfelt on tallentanut Kemppisen tietokannan tänne sellaisena, kuin hän on sen saanut aikanaan. Jos tämä olettamukseni pitää paikkansa, on päätettävä, mitä ihmettä tietokannalle oikein tehdään. Ei se ainakaan voi olla täällä teeskennellen olevansa kirjan "Kuka kukin oli 1961" jäljennös. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 16.41 (UTC)
Lähetin nyt Wikiaineiston kautta sähköpostia tunnukselle Jukka Kemppinen~fiwikisource. En usko, että sähköposti enää toimii, mutta kokeiltu on kumminkin. Saisihan äijään yhteyden kenties hänen bloginsakin kautta, mutta ei viitsi tehdä tästä isoa numeroa. --Pxos (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 16.50 (UTC)
Nyt en oikein ymmärrä, miten vastauksen Keskustelu_käyttäjästä:80.223.125.28#Kuka_kukin_oli perusteella voisi päätellä, että Kemppinen on koostanut teoksen itse. Päin vastoin, Manfelthän sanoo, että tiedot olisi skannattu suoraan kirjasta. Kemppisen kommentti kirjan esipuheeseen Keskustelu:Kuka kukin oli liittynee siihen, että esipuhe voi olla tekijänoikeuslain tarkoittama teos, vaikka muu osa teoksesta olisikin luetteloa. Muistaisin ihan, että tästä olisi keskusteltu joskus jossakin, mutten löydä nyt tähän hätään sitä keskustelua.
Sen sijaan jos tosiaan teksti ei Kemppisen väitteestä huolimatta vastaa alkuperäistekstiä, se lienee Kemppisen itse muokkaamaa ja siten sellaisena tänne sopimaton. Jos teoksesta poikkeavat tiedot ovat laajoja ja alun perinkin tänne laitetussa tekstissä, lienee teksti syytä poistaa tai siirtää muualle. Asiaa voisi toki suoraan kysyä Kemppiseltäkin, jos joku jaksaa sen tehdä. Luulisi hänen olevan kiinnostunut tekstin kohtalosta. – Nysalor (keskustelu) 3. joulukuuta 2015 kello 21.28 (UTC)
No vaikka A.M. sanoo, että teksti on skannattu kirjasta, ja Kemppinen väittää, että kyseessä on alkuperäisteksti, Svallis on kuitenkin huomannut, että näin ei ole. Siispä joku on lisännyt aineistoon runsaasti henkilötietoja, joita ei ole lähteessä. Sinänsä harmi, koska tuo on ollut hyödyllinen tietokanta ja sitä on käytetty lähteenä Wikipediassakin. Voisi yrittää kaivaa porsaanreikää, josta tämä mahtuisi säilymään täällä jollain tavalla, vaikkapa karsitussa muodossa. Tosin karsimisessa on valtaisa työ, jota tuskin kukaan jaksaa tehdä. --Pxos (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 05.33 (UTC)
Kirjoitin Kemppisen blogiin kommentin, jossa pyysin häntä tulemaan tänne keskustelemaan. Kommentit julkaistaan hyväksymisen jälkeen, joten luultavasti Kemppinen saa asian tiedoksi sitä kautta. Toivottavasti hänestä kuullaan pian. --Pxos (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 05.54 (UTC)

A-kirjaimen ensimmäinen kirjasta puuttuva henkilö on Väinö Jeremias Ahla, jonka kuolinvuodeksi wikiaineisto ilmoittaa 1977, kun kirja on painettu 1961. Eräs huomaamani eroavuus on se, että wikiaineistossa käytetään kuolinvuosista muotoa 11, kun kirjassa merkitään 1911. Sitten esimerkiksi Viktor Reinhold Ek'iltä puuttuu kuolinvuosi kokonaan, kun kirjassa vuodeksi ilmoitetaan 1922. Karl Selim Ragnar Ekelundin kuolinpäiväksi on wikiaineistossa merkitty S. VI. 6, kun taas kirjassa lukee 8. VI. 1960. Tulee mieleen, että alkuteksti on luettu koneellisesti ja siinä on tullut virheitä. Kohtuullisen pieni työ olisi etsiä ja poistaa wikiaineistosta kirjasta puuttuvat henkilöt, mutta jotta tekstin oikeellisuuteen voisi luottaa, se pitäisi käydä merkki merkiltä läpi. Se on valtava työ, sillä kirjassa on 593 sivua. - Svallis (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 12.45 (UTC)

Kirja on joka tapauksessa poistettava Wikiaineistosta, jos Kemppisen tai kuka sen sitten onkin koonnut, kirjaa ei ole muualla julkaistu. Jos on julkaistu se kannattaa korjata vasta sitten kun teos löytyy, muuten sen voi siirtää Wikikirjastoon sellaisenaan ja joku voi sitä siellä jatkaa, jos haluaa. Jos kirjaa alkaa pikku hiljaa muuttamaan alusta päin saa siitä virheellisen kuvan, että Wikiaineiston kirja vastaa 1961 vuoden kirjaa. Ja yhdelle henkilölle siinä on niin paljon työtä että se luultavasti jää lopulta kesken. Ehdotan, että nykyinen versio siirretään johonkin talteen pois artikkeliavaruudesta ja ne sivut tai kohdat, joita on käytetty Wikipediassa lähteinä tarkistetaan ensin ja siirretään takaisin artikkeliin. --Hunsvotti (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 15.20 (UTC)
Jos siirretään Wikikirjastoon, sivu pitäisi siirtää sinne import-toiminnolla, joka säilyttää muokkaushistorian. Import ei toimi Wikikirjastossa, joten se pitäisi ensin saada Phabricatorissa pyydettyä. Sitten pitäisi Wikikirjastossa olla ylläpitäjä, joka osaa tuoda sivun historian oikein eikä väärin. Lisäksi olisi hyvä, jos aineistoa muokanneet tunnukset löytyisivät myös Wikikirjastosta. On sen verran hankalaa, että ei kannata vielä ajatellakaan. --Pxos (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 15.58 (UTC)
Koska Wikikirjastossa prosessi saattaa kestää kauan tai olla kokonaan toteutumatta ja koska Kuka kukin oli -sivuihin on linkkejä Wikipediasta ja kenties muualta Internetistä, ehdotan, että sivut säilytetään omalla paikallaan toistaiseksi siirtämättä niitä minnekään ainakin siihen saakka, kunnes on selvitetty, kuinka paljon haittaa niiden siirtämisestä aiheutuu. Muokkaushistoriaa ei voi tuhota, joten sisäinen siirto jonnekin Manfeltin alasivuiksi onnistuisi vaikka heti, mutta se saattaa rikkoa linkkejä muualla. Kylläpä tästä tulikin ikävä juttu. --Pxos (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 09.38 (UTC)
Wikipediassa on reilu 400 linkkiä kirjaan[3][4]. --Hunsvotti (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 12.18 (UTC)
Eikä Wikikirjasto edes taida olla oikea paikka tälle, koska "Wikikirjaston kirjat ovat ilmaisia ja vapaan lisenssin alaisia. Lisenssi antaa käyttäjälle oikeuden muokata materiaalia haluamallaan tavalla". Wikikirjastoon halutaan oppikirjoja ja opaskirjoja, joita käyttäjät itse ovat kirjoittaneet ja joita kaikki saavat muokata. Tässä on kyse itse tehdystä luettelosta, jota ei välttämättä pitäisi muiden juuri muokata ja joka ei suinkaan ole mikään oppikirja. Wikikirjaston suomenkielinen nimi on hämäävä, koska se ei ole mikään kirjasto. --Pxos (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 11.05 (UTC)
Toisaalta tänne saa tallentaa tekijänoikeuden haltijan luvalla (eli lisenssillä CC-BY-SA 3.0/4.0) teoksia. Nythän voimme antaa itsemme ymmärtää, että jos aineisto on Alexius Manfeltin tekemä, hän on antanut luvan, ja myös Jukka Kemppisen kommentti antaa ymmärtää, että hänenkään puolesta ei ole estettä sille, että aineisto on täällä. Vaikka tänne ei saakaan tallentaa suoraan omia julkaisemattomia tekstejä, tässä tapauksessa yhteisö voisi varmaankin tehdä poikkeuksen, koska aineisto on ollut täällä vuodesta 2007 saakka. Sitten pitäisi vain yrittää poistaa viittaukset kirjaan KK-oli 1961 ja sen tekijöihin, ja sen sijaan kertoa otsikossa, että tämä on kirjan pohjalta laajennettu kooste. En mielelläni ryhtyisi tätä poistamaankaan, jos sen vaan voi välttää. Tämä ei tosiaan sovi mihinkään muuallekaan siirrettäväksi. --Pxos (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 12.59 (UTC)
Suonette anteeksi tämän vastausviiveen, sillä palaamiseni on hyvin toisaikaista ja hyvin hitaasti tapahtuvaa. Keskustelu tuosta kyse esillä olevasta tekstistä on mielenkiintoinen ja olen nyt yrittänyt muistella asiaa, eli miten se kaikki tapahtui ja miten teksti pääsi esiin. Kuitenkin voin vain pahoitella, että muistikuvani asiasta ovat hyvin olemattomat. Muistan jotenkin asian tuleen minulle, vaan en sen yksityiskohtia. En pistä lainkaan vastaan sen poistamista, miksi vastustaisin? Tietenkin tekstissä voi olla lyöntivirheitä, sillä ne ovat olleet minulle tyypillisiä koko aiemman täällä oloni ajan. Kuten ovat nytkin. Suomen kielen uudelleen oppiminen vieraana kielenä on vain totaalisen vaikeaa ja olen hyväksynyt se, että se ei koskaan enää palaudu vuoden 2000 tasolle. Valitan suuresti aiheuttamaani vaivaa tai ongelmaa, se ei ole ollut tarkoitukseni. Ystävällisyydellä teidän - Alexius Manfelt (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 09.25 (UTC)
Kysymyksessä eivät ole lyöntivirheet tai tallennusvirheet, vaan siis se, että täällä oleva tietokanta ei vastaa ollenkaan lähdekirjaa. Täällä oleva tietokanta ei ole kopio kirjasta, vaan jonkun itse tekemä. Jos Manfelt ei muista ja Kemppinen ei vastaa, niin olemme aika heikoilla kalavesillä nyt. Poistaminen ei ole helppoa, koska tietokanta on ollut olemassa jo vuosia, ja siihen on viittauksia muualta, varmaankin myös Wiki-maailman ulkopuolelta. Jos Manfelt muistaa "asian tulleen hänelle", niin sitten tietokanta on varmaankin Kemppisen itse koostama kuten ylempänä arvelin. Tästä kertoo se, että Kemppinen viestissään tarjoutui kirjoittamaan kokonaan uuden esipuheen, jolla olisi korvattu kirjan tekijöiden esipuhe. Siispä voisimme nyt olettaa, että kyseessä on Kemppisen koostama tietokanta, ja keskustelu voisi siirtyä miettimään, voiko tällaista sitten säilyttää täällä "Kemppisen listana". Tyhjennän nyt esipuhe-sivun ensialkuun. --Pxos (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 10.08 (UTC)
Esipuheen osalta toistaisin vieläkin, ettei uuden esipuheen kirjoittamistarjous kerro yhtään mitään siitä, onko tietokanta itse koostettu. Esipuheen ongelma on se, että esipuhe voi olla tekijänoikeuslain tarkoittama teos, vaikka muu osa teoksesta olisikin luetteloa. Siihen asiayhteyteen siis liittyi Kemppisen kommentti uuden esipuheen kirjoittamisesta. Niinpä jos esipuhe tulkitaan teokseksi eli katsotaan sen ylittävän ns. teoskynnys, se voitaisiin ihan kokonaan poistaa eikä vain tyhjentää.
Muun aineiston ongelma on sen vastaamattomuus alkuperäisteokseen eli aivan eri asia. Itse laadittu aineistohan ei oikein tänne sopisi, vaikka toisaalta olisi harmi, jos tiedot katoaisivat kokonaan netistä. – Nysalor (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 22.01 (UTC)
Sanon kyllä nyt kylmästi, että tämä on harvinaisen tyhmä juttu eikä ole kunniaksi Manfeltille eikä Kemppiselle ollenkaan. Jos kyseessä on itse tehty tietokanta, se olisi pitänyt kyllä jossain kertoa. Eikö Manfelt voisi ottaa yhteyttä Kemppiseen? --Pxos (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 10.16 (UTC)
Arvoisa muita parempi ihminen, oli jo aikeissa lainata ko. teoksen ja käydä vertaillen ja tarvittaessa korjaillen lävitse ko. aineiston. Vaan, taitaa olla parempi kuin vetäydyn takaisin vanhuuden hiljaisuuteen. Kukaan ei, en minä eikä varmaan Kemppinekään, ole täällä mitään kunniaa etsimässä. Teidän - Alexius Manfelt (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 19.14 (UTC)
Tee sitten niin ja käy läpi. Jos saa moitteita toiminnastaan ja sitten esittää tuollaisen "olisin voinut kyllä korjata asiat, mutta kun sain moitteita, niin en sitten teekään mitään" -asenne ei ole kovin kiinnostava. Tähän mennessä olet kertonut, että et muista asiasta mitään ja nyt kerrot, että et aio korjatakaan mitään. Onko tuo sinusta hienoa? Jos tämä keskustelu kääntyy vain ivailuksi, niin sellaisesta ei ole mitään hyötyä. Hiljaisuuskin on toki parempi vaihtoehto. --Pxos (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 21.52 (UTC)
Tekstin korjailu lähteen mukaiseksi on toki kannatettavaa, jos vain jaksat sen tehdä. Kunniasta en tiedä, mutta ainakin korjattu teksti saattaisi olla monelle hyödyksi, jos joku etsii henkilötietoja menneiden aikojen ihmisistä. – Nysalor (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 22.01 (UTC)
Asioiden selvitysvelvollisuus on Manfeltilla aivan selkeästi. Olen ehdottanut, että hän voisi ottaa yhteyttä Kemppiseen. Asia on tärkeä. En todellakaan ole kiinnostunut lukemaan täällä siitä, miten Manfelt kokee loukkaantuvansa siitä, kun hänen virheestään puhutaan ja sitä yritetään selvittää. Toki olisi helppoa vain deletoida koko roska. Se kävisi alle kahdessa minuutissa. Tämä on varteenotettava vaihtoehto, jos mitään muuta hyödyllistä asiassa ei tapahdu. Aineiston läpi käyminen on valtava urakka, joka vie hurjan paljon aikaa. Samalla pitäisi päättää, karsitaanko tietokannasta kaikki sellainen, joka ei sisälly lähdekirjaan, vai erotetaanko ylimääräinen sisältö johonkin muualle, ja mietitään sen kohtaloa erikseen sitten vaikkapa "Kemppisen korollaarina". Jos Manfelt on valmis tekemään tämän, se kuulostaa hienolta. Jos hän vain sanoo, että olisi tehnyt, mutta ei nyt teekään, tuollaisen kommentin lukeminen vain haaskaa kaikkien aikaa. Pitää varmaan loukkaantua itsekin. --Pxos (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 22.10 (UTC)
"Oli meneillään sähköopin tentti. Ylioppilas Manninen ei suinkaan loistanut tiedoillaan eikä osannut vastata oikeastaan yksinkertaisiinkaan kysymyksiin kunnolla. Tuskastunut professori tiuskaisi vihdoin: 'Kertokaapa Manninen nyt sitten minulle, mitä se sähkö loppujen lopuksi on.' Manninen sopersi: 'Tuota noin, kyllähän minä sen toki tiedän, mutta juuri nyt se on päässyt minulta unohtumaan.' Professori huudahti: 'Mikä onnettomuus tieteelle! Maailmassa on vain kaksi tahoa, jotka tietävät vastauksen. Jumala ei sitä kerro, ja Manninen on sen unohtanut!". Tuo vitsi kuvaa aika lailla nykyisiä tunnelmia. --Pxos (keskustelu) 19. joulukuuta 2015 kello 22.23 (UTC)
Käyttäjä Pxos on poistanut esipuheen, joka on sanasta sanaan alkuperäinen. En ymmärrä teon motiivia? Mikä mies tuo käyttäjä Pxos oikein on. Mikä on hänen motiivinsa, vai onko hänellä edes sellaista. Minä vaan kysyn. Alexius Manfelt (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 14.37 (UTC)
Vastaus löytyy lukemalla ja ymmärtämällä tämä keskustelu. Jos on asiaa minun henkilöstäni, kysypä sitä jossain muualla. Minä olen arvostellut Manfeltin toimintaa tai sen puutteita. Manfelt arvostelee minua henkilönä, mikä taas kertoo pelkästään Manfeltista, ei minusta. Yritäpä Manfelt pysyä asiassa. Motiiviani en jaksa ruveta toistamaan, koska asia selviää ymmärtämällä tässä keskustelussa käytetyt puheenvuorot. Jos niitä ei ymmärrä, sille en voi mitään. Nysalor on kahdesti kirjoittanut oman näkökantansa koskien esipuheetta, joista jälkimmäisessä kommentissa hän esitti sen poistamista kokonaan. Mikäs ihmeen mies se Nysalor oikein on? En pidä Manfeltin käyttämästä tavasta keskustella. Se on epämiellyttävä. --Pxos (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 21.09 (UTC)
Voinhan sen motiivin toki kertoakin, jos se ei muuten selviä: Motiivini on toimia jokaisessa Wikimedian projektissa projektin parhaaksi ja projektin edun mukaisesti. Projekti on tärkein, ja projektin perusidean sekä käytäntöjen noudattaminen on tärkeää. Jos huomaan käyttäjänä tai ylläpitäjänä ongelmia tai puutteita, pyrin korjaamaan ongelmat ja täydentämään puutteet. Kuten huomaatte, todella alhaiset ovat tarkoitusperäni. Lisäkeskustelu siitä, mitä miehiä ja naisia täällä oikein on, sopii jonnekin muualle. --Pxos (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 21.20 (UTC)
Esipuheen ongelma on se, että esipuhe voi olla tekijänoikeuslain tarkoittama teos, vaikka muu osa teoksesta olisikin luetteloa. Silloin jaettu tekijänoikeus on niillä, joiden nimet esipuheen alla ovat, eikä esipuhe olisi tekijänoikeuden suojasta vapaa. Emme voi pitää täällä tekstejä, jotka vastaavat alkuperäistä, jos niiden tekijänoikeussuoja on vielä voimassa. Sen sijaan luetteloksi tulkittavan tekstin korjaaminen alkuperäiseksi on hieno homma. – Nysalor (keskustelu) 22. joulukuuta 2015 kello 21.28 (UTC)

Ja nyt...[muokkaa]

Olen siis jonkun verran nyhrännyt korjatakseni tapahtunutta. Ensiksi ehkä turhan suuri ulkopuolelta lisätyistä henkilöistä. Niitä toki on, mutta tosi harvakseen. Huuto oli karmiva, mutta totiasiat ihan kohtuullisen vähäisiä. Enemmänkin menee aikaa erilaisten virheiden korjaamiseen. Joka varmaan voidaan nähdä historiasta. Mutta elämä on ja ei siitä nyt ihan suurta haloota kannata nostaa. Ja korjaan sitten ihan omaan tahtiini kestää asia sitten tunnin tai 10 seuraavaa vuotta. — — Alexius Manfelt (keskustelu) 3. tammikuuta 2016 kello 16.24 (UTC)

Wikiaineiston nimi vaihtoon/Wikisource[muokkaa]

Wikiaineiston nimi pitäisi vaihtaa, koska alkuperäinen englanninkielinen nimi on Wikisource. Wikiaineisto ei vastaa ollenkaan nimeä Wikisource, joten asialle pitää tehdä jotain. Jokaisessa wikissä on wikiaineistoa, joten nimi anna edes minkäänlaista kuvaa tämän wikin sisällöstä. --Intoavia ehdotuksia (keskustelu) 9. joulukuuta 2015 kello 16.59 (UTC)

Tähän nimeen lienee päädytty, koska suora käännös englannista Wikilähde kuulostaisi kai vielä älyttömämmältä eikä toisaalta avaisi kai projektin sisältöäkään järin hyvin. Erilaisia lähdeaineistoja (”source material”) tänne lisätään, joten sana ”aineisto” sentään jossakin määrin kuvaa sisältöä. Erikielisten sisarprojektien ei tarvitse olla sanatarkkoja käännöksiä. Voi toki ehdottaa jotakin uutta iskevää nimeä, jos sellaisen keksit, jolloin yhteisö voi keskustella ehdotuksesta. – Nysalor (keskustelu) 9. joulukuuta 2015 kello 19.54 (UTC)

Get involved in Wikipedia 15![muokkaa]

This is a message from the Wikimedia Foundation. Translations are available.

International-Space-Station wordmark blue.svg

As many of you know, January 15 is Wikipedia’s 15th Birthday!

People around the world are getting involved in the celebration and have started adding their events on Meta Page. While we are celebrating Wikipedia's birthday, we hope that all projects and affiliates will be able to utilize this celebration to raise awareness of our community's efforts.

Haven’t started planning? Don’t worry, there’s lots of ways to get involved. Here are some ideas:

Everything is linked on the Wikipedia 15 Meta page. You’ll find a set of ten data visualization works that you can show at your events, and a list of all the Wikipedia 15 logos that community members have already designed.

If you have any questions, please contact Zachary McCune or Joe Sutherland.

Thanks and Happy nearly Wikipedia 15!
-The Wikimedia Foundation Communications team

Posted by the MediaWiki message delivery, 18. joulukuuta 2015 kello 20.58 (UTC) • Please help translate to your languageOhje

Password Strength RFC[muokkaa]

Hei

Olemme aloittaneet Metassa kommenttipyynnön, jonka tavoitteena on lisätä salasanoihin liittyviä vaatimuksia niiden tunnusten kohdalla, jotka pystyvät muokkaamaan sivua MediaWiki:Common.js, käyttämään osoitepaljastintyökalua tai tekemään häivytyksiä.

Sivustoillamme tällaisilla tunnuksilla pääsee käsiksi arkaluonteiseen tietoon, ja ne voivat aiheuttaa todellista vahinkoa vääriin käsiin joutuessaan. Tällä hetkellä ainoa vaatimus on se, että salasanan on oltava vähintään yhden kirjaimen pituinen. Haluaisimme asettaa vähimmäispituudeksi 8 kirjainta (tavua) ja kieltää tietyt hyvin yleiset salasanat.

Toivomme saavamme Wikimedia-wikit kaikille turvallisemmiksi lisäämällä vaatimuksia, jotka koskevat erityisoikeuksia hallussaan pitävien tunnusten salasanoja. Voit lukea ehdotuksen kokonaisuudessaan ja kertoa oman mielipiteesi kommenttipyynnön yhteydessä.

Kiitos,

(WMF:n turvallisuusryhmän puolesta) BWolff (WMF) (keskustelu) 21. joulukuuta 2015 kello 07.46 (UTC)

Toimitettu perille käyttämällä globaalia viestinjakelujärjestelmää sekä jakelulistaa.

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon![muokkaa]

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 01.49 (UTC)

2016 WMF Strategy consultation[muokkaa]

Please help translate to your language

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (keskustelu) 18. tammikuuta 2016 kello 19.06 (UTC)