Wikiaineisto:Kahvihuone

Kohteesta Wikiaineisto
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ernst Ludwig Kirchner:
Davoser Cafe (1928)

Tällä sivulla keskustellaan Wikiaineistosta. Lisää kysymyksesi alimmaiseksi ja anna aiheelle otsikko, niin saamme sivun pysymään järjestyksessä ja tulevaisuudessa uudet kysymykset on helppo havaita.

 Arkistoidut vanhat keskustelut
 1. arkisto vuosilta  2006–2007
 2. arkisto vuodelta 2008
 3. arkisto vuosilta  2009–2010
 4. arkisto vuosilta  2011–2012
 5. arkisto vuodelta 2013
 6. arkisto vuodelta 2014
 7. arkisto vuodelta 2015 (1.1.–18.8.2015)


Lisää uusi aiheIntroducing the Wikimedia public policy site[muokkaa]

Hi all,

We are excited to introduce a new Wikimedia Public Policy site. The site includes resources and position statements on access, copyright, censorship, intermediary liability, and privacy. The site explains how good public policy supports the Wikimedia projects, editors, and mission.

Visit the public policy portal: https://policy.wikimedia.org/

Please help translate the statements on Meta Wiki. You can read more on the Wikimedia blog.

Thanks,

Yana and Stephen (Talk) 2. syyskuuta 2015 kello 18.13 (UTC)

(Sent with the Global message delivery system)

Open call for Individual Engagement Grants[muokkaa]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals until September 29th to fund new tools, community-building processes, and other experimental ideas that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), Individual Engagement Grants can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

Thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation. 4. syyskuuta 2015 kello 20.52 (UTC)

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) (talk) through MediaWiki message delivery.

Painovirheiden korjaaminen[muokkaa]

Kannattaako painovirheitä korjata? --Hartz (keskustelu) 7. syyskuuta 2015 kello 10.29 (UTC)

Hyvä kysymys, jota sopisi pohtia laajemminkin. Painovirheiden havaitseminen ja niiden korjaaminen on väistämättä aina omaa tulkintaa, jossa voidaan korjata oikea muoto vääräksikin. Asiakirjan eheys kärsii, jos aineiston tallentaja korjaa siitä painovirheet merkitsemättä kunnolla, mitkä hän on mieltänyt painovirheiksi ja mihin muotoon hän on tekstin muuttanut. Tänne on vastikään luotu uusi malline Pv painovirheiden korjaamista varten, jota olen kokeiluluonteisesti käyttänyt, mutta mallinetta käyttäessäni mietin, onko sen käyttäminen sittenkään hyvä asia. Mielestäni painovirheet voi korjata, jos lukijalle tuodaan esille sekä alkuperäinen teksti että korjattu muoto, jolloin lukija itse saa päätellä asioiden oikean laidan. --Pxos (keskustelu) 7. syyskuuta 2015 kello 16.49 (UTC)
Esimerkkejä:
 • Teksti näkyy lukijalle alkuperäisessä muodossaan, ja tallentajan korjaamat virheet on erikseen lueteltu osiossa "Huomautuksia": versio 1.
 • Teksti näkyy lukijalle korjatussa muodossa, ja alkuperäistä muotoilua ei enää saa selville huomautukissa, joissa on vain mainittu, että useita painovirheitä on korjattu. versio 2. Malline ei selkeästi kerro sitä muotoa, joka on alkuperäinen.
Saattaa olla, että tuon version 1 mukainen korjaustapa olisi täällä Wikiaineistossa parempi tapa, koska se kunnioittaa alkuperäisen tekstin eheyttä. Toisaalta tänne luotua mallinetta on toistaiseksi käytetty vain sellaisilla sivuilla, jossa tallentaja on itse muuttanut tiedostosta näkyvän tekstin "tavalliseksi tekstiksi", jolloin voi olla hyväkin, että tallentajan ratkaisut tehdään näkyviksi mallineen avulla. Luulen, että esimerkiksi käyttäjän Svallis tapa kirjoittaa hänen mielestään oikea muoto erilliseksi huomautukseksi on – sanotaanko ammattimaisempi ja myös parempi lukijoiden kannalta. --Pxos (keskustelu) 7. syyskuuta 2015 kello 17.00 (UTC)
Periaatteessa olisi parempi jättää painovirheet korjaamatta ja kopioida teksti uskollisesti, mutta jotenkin virheet on merkittävä, että ne erottuu oikolukuvirheistä. Mietin, että tähän on kaksi vaihtoehtoa: merkitä muutettu kohta hakasulkeilla tai lisätä sanan perään [sic]. Mielestäni ensimmäinen on parempi sen tyyppisissä teksteissä joita lisäsin, koska se sujuvoittaa lukemista, mutta merkinnästä kuitenkin näkee, että tekstiä on lisätty tai korjattu. Alkuperäinen muoto on myös nähtävissä/palautettavissa. Alaviitetapa on hyvä, mutta lisättyjen ja alkuperäisten alaviitteitten välille pitäisi tehdä selvä ero. Pv-mallinetta voisi käyttää myös niin, että siihen kirjoitetaan virheellinen sana ja korjattu sana:
Mies {{pv|astui|asui}}, näet, kolonian toisessa päässä.
tai
Mies {{pv|as|t||ui}}, näet, kolonian toisessa päässä.
Jolloin koko sanan saisi lisättyä automaattisesti alaviitteeseen.--Hunsvotti (keskustelu) 7. syyskuuta 2015 kello 20.10 (UTC)
Miten olisi sellaisen tavan käyttäminen, että lisättyjen alaviitteiden otsikkona käytettäisiin "Lisätyt alaviitteet" tai "Tallennuksessa lisätyt alaviitteet"? - Svallis (keskustelu) 8. syyskuuta 2015 kello 12.35 (UTC)
Olen itse korjannut ilmeiset painovirheet, mutta jos olen ollut epävarma siitä, onko kyseessä painovirhe, olen jättänyt ne ennalleen. Perusteluni siihen on se, ettei ilmeisten painovirheiden säilyttäminen tai erityisesti merkitseminen tuo kai juuri kenellekään lukijalle lisäarvoa. Lähinnä kai siitä olisi hyötyä vain, jos tutkitaan painovirheitä, eivätkä ehkä täällä uudelleen julkaistavat tekstit kelpaa ihan sellaiseksi materiaaliksi. Muutenkaan painovirheitä ei taideta juuri merkitä uudelleenjulkaisuihin, kenties kriittiset editiot pois lukien.
Toisaalta toki jos joku haluaa painovirheitä erikseen merkitä, ei siitä kai haittaakaan ole, jos painovirheet ovat piilotettuina lukijaa häiritsemästä. Velvoittavaksi normiksi niiden merkitseminen ei minusta kuitenkaan käy. – Nysalor (keskustelu) 9. syyskuuta 2015 kello 20.49 (UTC)
Tein tätä varten sivun alalaitaan lisättävän laatikon, johon viitteet voi lisätä. Samalla saa edellisen ja seuraavan sivun linkit lisättyä, joka on muutenkin tarpeellista pitkillä sivuilla. Esim. sivulla Kirjeitä_Afrikasta/8. --Hunsvotti (keskustelu) 13. syyskuuta 2015 kello 13.57 (UTC)
Toinen versio, joka lisää korjauksen alaviitteeksi. Tässä on se ärsyttävä piirre, että viittestä ei tiedä onko se kirjoitusvirheestä vai jostain "tärkeämmästä" asiasta ja virhettä paisutellaan. Esim. sivulla Kirjeitä_Afrikasta/8. Erityisesti kohta, jossa toinen sulkumerkki puuttuu. Kolmas tapa ja mielestäni paras tapa olisi korjatun tekstin lisääminen tekstin sekaan hakasulkeisiin ja viitelinkki siihen kiinni niin, että viitteestä näkee että se koskee painovirhettä, mutta sen voi halutessaan tarkistaa. --Hunsvotti (keskustelu) 13. syyskuuta 2015 kello 13.57 (UTC)
Jos analysoidaan virheitä yleensä (eikä ainoastaan painovirheitä), niin voihan täällä olevassa tekstissä olla kolmen eri tyypin – sanotaanko virhevaikutelmia:
 • 1) Varsinaiset painovirheet (alkuperäiset kirjoitusvirheet), missä lähdetekstissä itsessään on ilmeinen painovirhe, jonka tekstin tallentaja on merkinnyt esille selkeästi jollain tavalla tai sitten korjannut suoraan tallennettuun tekstiin ilmoittamatta asiasta lainkaan.
 • Alakohta 1 a) Lähdetekstin kirjoitusasussa on painovirhe, ja tulkinta siitä on oikea (kehittäminen pro kekittäminen). Korjaus on oikea.
 • Alakohta 1 b) Lähdetekstin kirjoitusasu on oikea, mutta tallentaja on virheellisesti tulkinnut sen kirjoitusvirheeksi (arkkiatri pro arkkiateri). Korjaus on väärä.
 • 2) Tallennusvirheet (jälkiperäiset kirjoitusvirheet), missä lähdeteksti on muuttunut tallennusvaiheessa toiseen muotoon. Tällaista tallentaja ei tietenkään merkitse millään tavalla, koska hän ei ole huomannut itse tekemäänsä tallennusvirhettä. Lukija jää miettimään, mistä virhe on tullut. Esimerkkinä kirjoitusasu "luutnatti", jota ei ollut merkitty virheeksi.
 • 3) Virheiltä vaikuttavat sanat, missä tallennusasu on aivan oikea, mutta kielen muuttumisen vuoksi lukija voi mieltää oudon muodon kirjoitusvirheeksi ja korjata sen. Esimerkkinä paljo_ pro paljon versiossa sivulla Filosofiset mietelmät.... Lukija on kuvitellut, että kyseessä saattaa olla yllä kuvattu tyypin 1 tai 2 virhe, vaikka muoto on virheetön.
Koska Wikiaineisto ei ole tietosanakirja, jonka artikkeleja voi vapaasti muokata, vaan täällä pyritään uskollisesti jäljentämään alkuperäinen tekstisisältö (fac simile), pitäisi oikeastaan sopia yhtenäiset linjat eri virheiden merkitsemiselle. En tällä hetkellä enää ilman varauksia kannata sitä menettelytapaa, että tekstin tallentaja voisi – pelkästään oman tulkintansa mukaisesti – valita "ilmeiset painovirheet" ja korjata ne kertomatta asiasta lukijalle lainkaan, vaikka olen itsekin toiminut juuri tuolla, sinänsä luonnolliselta vaikuttavalla tavalla monta kertaa.
Asian voisi myös muotoilla niin, että kyseessä on kaksi eri tapaa tallentaa tekstiä: uskollinen jäljentäjä tai kustannustoimittaja. Jäljentäjä pyrkii tuomaan tekstin sellaisenaan tänne ja ilmoittamaan kaikki tekemänsä muutokset, kun taas kustannustoimittaja pyrkii korjaamaan virheet ja esittämään tekstin lukijoille parhaaksi katsomassaan muodossa. Asiaa hankaloittaa se, että tuskin kukaan edustaa puhtaasti kumpaakaan "arkkityyppiä" vaan toimii tilanteen mukaan eri tavoin. Uskaliaasti kuitenkin yllä olevasta keskustelusta ja käyttäjien toiminnasta teen rohkean päätelmän, että Svallis edustaa tyyppiä uskollinen jäljentäjä, ja Nysalor on ennemminkin kustannustoimittaja. Kumpikaan menettelytapa ei ole itsessään, lähtökohdiltaan, väärä tai oikea. Kysymys onkin lähinnä siitä, miten asiat esitetään tekstin lukijoille ja mikä valta heille annetaan tehdä asiasta omaa tulkintaa.
--Pxos (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 09.16 (UTC)
Addendum: Voisi muuten ottaa selville, miten toinen aineistonkeruusivusto, Projekt Runeberg toimii. Sielläkin kannustetaan oikolukemaan tallennettu teksti, mutta olen kuvitellut, että oikoluvulla pyritään vain siihen, että tallennettu teksti vastaa identtisenä lähdeteoksen tekstiä, eikä oikoluvussa ruveta korjaamaan tulkittuja kirjoitusvirheitä. --Pxos (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 09.33 (UTC)
Ihan kiinnostavaa analyysiä. Minusta meidän olisi hyvä pohtia myös sitä, mitä tarkoitusta varten tänne tekstejä lisätään. Tulevatko tekstit tieteelliseen käyttöön? Tavallisille lukijoille? Vai mihin?
Tyypistä uskollinen jäljentäjä hyvä esimerkki ovat Kotuksen Kaino-tietokannan tekstikorpukset, jotka on jäljennetty uskollisesti ja kirjoitusvirheet merkitty näkyviin, onpa aineistoa jopa muokattu niin, että sitä on helpompi käsitellä koneellisesti. Kappalejaot ja muotoilut ovat tosin kadonneet, joten siinä mielessä tuokaan ei ole aivan uskollista jäljennystä. Mutta tarkoitus on tosiaan tarjota autenttista aineistoa tieteelliseen käyttöön, ja tuollainen tarkkuus voi tosiaan olla hyödyksi tieteellisessä tutkimuksessa.
Jossakin määrin tuon lähestymistavan voi rinnastaa myös kriittisiin editioihin, joskin niihin on tapana lisätä vielä enemmän selityksiä kuin kukaan täällä on tehnyt. Kriittiset editiot pyrkivät avaamaan tekstiä vielä laajemmin kuin kertomaan painovirheistä eli selittämään tekstin lukijalle mahdollisesti outoja merkityksiä ja syntykontekstia. Lujalle annetaan valta nähdä, mitä merkityksiä teoksen kohdat ovat voineet aikalaislukijoille antaa. Käännöksissä voidaan hiukan samalla tavalla selittää kääntäjän tulkintoja esimerkiksi alaviitteissä, mutta ainakaan populaareissa käännöksissä se ei taida olla kovin yleistä, koska runsaat alaviitteet voivat hankaloittaa lukemista.
Kustannustoimittaja-lähestymistapaa – vaikka se onkin ehkä vähän huonosti kuvaava, koska kustannustoimittaja tekee tai ainakin ehdottaa yleensä paljon rajumpia muutoksia kuin pelkkiä kirjoitusvirheiden korjaamisia – noudatetaan käsittääkseni useimmissa uudelleenjulkaisuissa, esimerkiksi kirjan uusissa painoksissa, joihin on vain painovirheet korjattu. Vaikkapa romaanien uusissa painoksissa ei ole tapana merkitä tai muutenkaan ilmaista painovirheiden korjaamista, tuskinpa tieteellisten tekstienkään. Toki suurista muutoksista saatetaan kertoa esipuheessa. Painovirheiden ilmaisemisen ei kai katsota palvelevan lukijaa millään tavoin.
Tästä edellä mainitusta lähestymistavasta hyvä esimerkki on Gutenberg-projekti, jossa ainakin minun siellä ollessani aikoinaan aktiivina ilmeiset korjattiin tarvitsematta merkitä asiaa erityisesti näkyviin. Projektille aineistoa tuottavassa Distributed Proofreaders -projektissa painovirheestä laitettiin huomautus, mutta se oli lähinnä tekstin valmiiksi toimittavalle henkilölle vain selitys, miksi jokin kohta oli eri tavalla kuin alkuperäisessä tekstissä. Toimitusvaiheessa huomautukset käytiin läpi ja poistettiin.
Minulla ei ole sinänsä mitään sitä vastaan, että tänne voi lisätä molemmilla tavoilla tehtyjä tekstejä. Jotkut haluavat pakertaa mahdollisimman tarkkoja näköisjulkaisuja ja ottaa jopa alkuperäiset skannaukset rinnalle, kun taas toiset tyytyvät vähäisempään näköisyyteen. Jollemme ryhdy vaatimaan kaikista teksteistä tänne alkuperäisiä skannauksia ja käymään niitä kaikkia läpi, ei ole realistista vaatia myöskään aidon alkuasun noudattamista tai painovirheiden merkitsemistä, koska ilman skannausta niistä ei tiedä kukaan muu kuin lisääjä itse, jollei sitten joku ryhdy penkomaan alkuperäislähteitä itse esiin. Antaa kaikkein kukkien kukkia.
Oma lukunsa ovat toki täällä olevat vähäiset muunkielisten tekstien käännökset, joiden näköisyydestä ja autenttisuudesta suhteessa alkutekstiin voisi varmasti taittaa loputtomasti peistä. Ja siitä, pitäisikö niihinkin merkitä mahdolliset alkutekstien painovirheet. :)
Olen käyttänyt Wikiaineiston tekstejä vetämälläni yliopiston realismikurssilla, koska ne ovat tätä kautta helposti saatavilla ja toisaalta helpommassa lukumuodossa kuin fraktuuralla painetut ja joskus aika haalistuneet kuvamuodossa olevat ja hankalasti löydettävät sanomalehtien artikkelit. Tällaisessa käytössä painovirheiden merkitsemättömyydellä ei ole mitään merkitystä. Ihan vastaavalla tavalla realismin klassikoiden uusista painoksista on saatettu korjata vanhoja painovirheitä, eikä se tee niitä vähemmän käyttökelpoiseksi, kun kyse on tekstin sisällöstä eikä sanatason lingvistisestä analyysistä.
Tietysti täällä olisi mahdollista laatia jonkinlaiset standardit, joilla voidaan erottaa, kuinka tarkkaa jäljittelyä mikäkin teksti noudattaa ja ilmaistaanko painovirheet tai muut poikkeukset alkuperäisestä ilmiasusta. Jos sellaisista katsotaan olevan iloa. Silloin tieteellisen tason tarkkuutta kaipaava voisi hakea vain ne tekstit, jotka vastaavat hänen tarpeitaan. – Nysalor (keskustelu) 10. syyskuuta 2015 kello 20.09 (UTC)
Yksi ongelma tässä on se, että tekstin käyttöä rajoitetaan "turhaan". Jos tekstiä haluaa käyttää esimerkkinä jonkin sanan vanhasta tai murteellisesta muodosta vaikka wikisanakirjassa, olisi hyvä, että siitä tietäisi ettei juuri oleellinen sana ole muuttunut. Kirjoitusvirheet voi sitten ihan hyvin korjata. Esimerkkinä mahdollisista ongelmista sivulla Ote_Amurin_maalta_tulleesta_kirjeestä käytetään sanaa kaupunti, jos se olisi esiintynyt tekstissä vain kerran olisin korjannut sen muotoon kaupunki, koska en ole kuullut sellaista murremuotoa ja fraktuurakirjoituksessa k ja t ovat hyvin samannäköisiä. Koska se olisi merkitty painovirheeksi, joku asiasta paremmin tietävä olisi sen helposti huomannut. --Hunsvotti (keskustelu) 13. syyskuuta 2015 kello 13.57 (UTC)
En ymmärtänyt Hunsvotin kommenttia juuri lainkaan, kun teksti oli niin epäselvästi kirjoitettu. Eikös siinä tuoda juuri esille tuo vaara, missä tallentaja oman kielitajunsa tai lähinnä sen puutteen vuoksi korjailee "ilmeisiä kirjoitusvirheitä" haluamiinsa muotoihin, vaikka alkuperäinen muoto olisi syytä säilyttää? Esimerkiksi tuo ylempänä mainittu "arkkiateri", joka oli vissiinkin sanan aiempi kirjoitusmuoto Suomessa. Jos kaikki painettu sana digitoitaisiin ja kirjat poltettaisiin, mutta digitoidussa aineistossa olevat, nykyihmisen havaitsemat kirjoitusvirheet "oikaistaisiin", ei olisi enää pääsyä aiempiin muotoihin. Kun tallentaja korjaa kirjoitusvirheet, hän riistää lukijalta mahdollisuuden tehdä omia päätelmiä asioista. --Pxos (keskustelu) 15. syyskuuta 2015 kello 05.12 (UTC)
Kaiketi Hunsvotti tarkoitti sitä, ettei painovirheiden korjaaminen estä tekstin käyttämistä vaikkapa murre-esimerkkien käyttöön. Painovirheet eivät ole tarpeen, jos halutaan ottaa täällä olevasta aineistosta esimerkkipätkiä. Itse asiassa painovirheitä ei kannata murretekstiesimerkkeihin todellakaan laittaa.
Tarve käyttää painovirheitä johonkin on aika teoreettista, tai ainakaan en ole vielä kuullut, että niitä olisi joku täällä todella tarvinnut. Kuulen mielelläni, jos niitä on oikeasti tarvittu johonkin. Toki painovirheiden tunnistaminen vaatii kielentuntemusta, ja joskus saattaa tulla vastaan epävarmoja sanoja, joita ei voi pitää ilmeisinä painovirheinä.
Kirjojen polttamista ei kai ole näköpiirissä. Sitä paitsi Kansalliskirjasto on kai ainakin mikrofilmannut kirjoja ja lehtiä tuhoutumisvaaran takia. Lehdistä on toki digitoituna aika iso määrä, ja vapaasti luettavissa olevista voi kuka tahansa tarkistaa halutessaan alkuperäisen tekstin painovirheineen. Niin teoreettista kuin se onkin. Meillä ei ole Kansalliskirjaston velvollisuutta säilyttää materiaalia mahdollisimman alkuperäisen kaltaisena, mutta toki siihen voivat halukkaat täälläkin pyrkiä. Vaikka nyt ei sitten fraktuurakirjaimia säilyttäisikään. :) – Nysalor (keskustelu) 16. syyskuuta 2015 kello 20.56 (UTC)

Only one week left for Individual Engagement Grant proposals![muokkaa]

(Apologies for using English below, please help translate if you are able.)

There is still one week left to submit Individual Engagement Grant (IEG) proposals before the September 29th deadline. If you have ideas for new tools, community-building processes, and other experimental projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF), Community Resources 22. syyskuuta 2015 kello 21.01 (UTC)

Reimagining WMF grants report[muokkaa]

(My apologies for using English here, please help translate if you are able.)

Last month, we asked for community feedback on a proposal to change the structure of WMF grant programs. Thanks to the 200+ people who participated! A report on what we learned and changed based on this consultation is now available.

Come read about the findings and next steps as WMF’s Community Resources team begins to implement changes based on your feedback. Your questions and comments are welcome on the outcomes discussion page.

With thanks, I JethroBT (WMF) 28. syyskuuta 2015 kello 16.56 (UTC)

Työ yhteisön yhteydenpitäjänä[muokkaa]

Tiimini on palkkaamassa uutta yhteisön yhteydenpitäjää (community liaison) työskentelemään Discovery-tiimin ja yhteisöjemme kanssa. Tiimikaverini asuvat kuudessa eri maassa, ja meidän pitää keskustella Wikimedia-käyttäjien kanssa pitkin maailmaa. Ihanteellinen ehdokas on kokenut Wikimedisti, joka osaa puhua englantia ja kirjoittaa vähintään yhdellä muulla kielellä. Jos olet kiinnostunut, lue miten hakea ja lähetä hakemuksesi niin pian kuin mahdollista. Haastattelut alkavat nyt. Jaa tämä tieto muiden yhteisön jäsenten kanssa, jotka saattavat olla kiinnostuneita. Kiitos! Whatamidoing (WMF) (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 20.08 (UTC)

Community Wishlist Survey[muokkaa]

Community Tech Team via MediaWiki message delivery (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 21.57 (UTC)

Wikimania 2016 scholarships ambassadors needed[muokkaa]

Hello! Wikimania 2016 scholarships will soon be open; by the end of the week we'll form the committee and we need your help, see Scholarship committee for details.

If you want to carefully review nearly a thousand applications in January, you might be a perfect committee member. Otherwise, you can volunteer as "ambassador": you will observe all the committee activities, ensure that people from your language or project manage to apply for a scholarship, translate scholarship applications written in your language to English and so on. Ambassadors are allowed to ask for a scholarship, unlike committee members.

Wikimania 2016 scholarships subteam 10. marraskuuta 2015 kello 10.48 (UTC)

Harassment consultation[muokkaa]

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

Ylläpitäjien oikeuksien poistokäytäntö[muokkaa]

Koska paikallisilla yhteisöillä pitää olla yhteisesti hyväksytty käytäntö ylläpitäjien oikeuksien poistamisesta passiivisuuden vuoksi, ehdotan seuraavaa. Tiivistelmä on englanniksi, koska oikeudet poistaa ylivalvoja, joka ei yleensä osaa suomea:

Ylläpitäjyyden päättyminen, versio 2:
1) Ylläpitäjän oikeuksien poistosta voi tehdä ehdotuksen yhteisölle kahvihuoneessa äänioikeutettu käyttäjä tehdä perustellun ehdotuksen yhteisölle sen jälkeen kun ylläpitäjän toimintaa ei ole tyydyttävästi saatu korjattua ongelmia käsittelevissä keskusteluissa. Ehdotuksesta on ilmoitettava ylläpitäjälle hänen omalla keskustelusivullaan ja tällaisen ehdotuksen on oltava avoinna kuukauden ajan. Käyttäjältä poistetaan ylläpitäjän oikeudet, mikäli vähintään 60 % keskusteluun osallistuneista äänioikeutetuista käyttäjistä on kannattanut ehdotusta äänestysajan päättyessä. Ehdotuksen kohteena olevan ylläpitäjän mielipidettä ei lasketa ääneksi. (community discussion leading to a vote of no confidence)
2) Ylläpitäjän oikeudet voidaan poistaa myös ylläpitäjän omasta pyynnöstä. (own request)
3) Ylläpito-oikeudet poistetaan, mikäli ylläpitäjille rajoitettuja toimintoja ei ole lainkaan käytetty kahteen vuoteen. (inactivity of two years)
4) Projektin suojelemiseksi hätätilanteissa ylläpitäjän oikeudet voidaan pyytää poistettavaksi välittömästi. Asiasta on sen jälkeen keskusteltava kahvihuoneessa, jossa yhteisö voi päättää oikeuksien palauttamisesta tai siitä, että ne poistetaan pysyvästi. (emergency removal)

Mielestäni paikallinen selväsanainen käytäntö on aina hyväksi, jotta asia ei jää epäselväksi tai sitten ylivalvojien tulkintojen varaan. Käytäntö ei ole taannehtiva, mutta jos käytäntö hyväksytään, passiivisuutta voidaan tarkastella käytännön hyväksymispäivästä taaksepäin lukien. Toisin sanoen, jos käytäntö astuisi voimaan 18. joulukuuta 2015, tarkasteluaika on välillä 18.12.2013–18.12.2015. Mikäli ylläpitäjän toimintoja ei ole käytetty tuona aikana, ne poistetaan. --Pxos (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 20.00 (UTC)

Huomio! Keskustelun perusteella on päivitetty ehdotusta versioksi nro 2. --Pxos (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 20.30 (UTC)

Tämä äänestys on voimassa kuukauden ja päättyy 18. joulukuuta 2015 kello 22.00 (EET).

Äänet[muokkaa]

Kannatan ehdotusta[muokkaa]

 1. --Thi (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 10.25 (UTC) Koskee myös versiota 2. --Thi (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 10.49 (UTC)
 2. Nysalor (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 22.45 (UTC)

Vastustan ehdotusta[muokkaa]


Keskustelu ehdotuksesta[muokkaa]

Sinänsä ehdotus vaikuttaa yleisesti ottaen hyvältä ja noudattelee Wikipedian käytännön suuntaviivoja, mutta minusta käytännössä olisi hyvä Wikipedian mukaisesti olla vaatimus, että poistoehdotuksen pitää olla perusteltu ja että ongelmista on täytynyt ensin keskustella, ettei poistoäänestykseen lähdetä ihan tuosta vain. Ihan teknisessä mielessä voisi olla parempi luoda ylläpito-oikeuksien poistoäänestykselle oma sivu (kuten ylläpitäjyysäänestyksissäkin) kuin laittaa se tänne, koska silloin ne on helpompi arkistoida ja saada selkeästi linkitettyä. Jos siis ehdotusta päivitettäisiin noilla pointeilla, se saisi kannatukseni. – Nysalor (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 22.00 (UTC)

Tajusin juuri, että täällä ei ole äänioikeuttakaan määritelty. Asia korjaantuisi, jos säädettäisiin äänioikeudelle jokin raja, ja lisäksi määrättäisiin, että ehdotuksessa mainitun poistoehdotuksen saisi käynnistää vain äänioikeutettu käyttäjä. Tällöin niitä ei voisi tehdä IP-osoitteesta tai kertakäyttötunnuksien takaa. Kyseessä olisi kuitenkin aina vakava tilanne, jos yhteisössä mietittäisiin jonkun yp-oikeuksien poistamista. Aloitan alla nopeamman mielipidetiedustelun äänioikeudesta. --Pxos (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 23.01 (UTC)
Ehdotusta on päivitetty versioksi 2. Nyt siinä on vaatimus äänioikeudesta, suositus perusteluista, ohje siitä, että poistoehdotus on syytä tehdä vasta ongelmaa käsittelevien keskustelujen jälkeen, eikä siinä enää määrätä, mihin poistoehdotus pitää tehdä. Sanamuoto ei siis enää estä erillisen poistoäänestyssivun luomista vaan siinä puhutaan vain ehdotuksen tekemisestä "yhteisölle". Onko parempi? --Pxos (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 20.36 (UTC)
Nyt kuulostaa hyvältä. Saa siis minunkin ääneni. – Nysalor (keskustelu) 20. marraskuuta 2015 kello 22.45 (UTC)

Käyttäjien äänioikeus[muokkaa]

Wikipediassa on määritetty erikseen käyttäjien äänioikeus, mitä ilman he eivät saa äänestää käytäntöehdotuksista tai muusta tärkeästä. Vaikka tämä on hyvin pieni projekti, mielestäni täälläkin olisi syytä määritellä äänioikeusraja niin, että kuka tahansa ulkopuolinen ei saisi äänestää projektin sisäisistä asioista. Wikipediassa raja on äänestyksen alkamishetkellä vähintään viikon ikäinen tunnus, joka on tehnyt vähintään 100 artikkelimuokkausta.

Täälläkin olisi hyvä määrittää äänioikeus vain rekisteröityneille tunnuksille, jotka ylittävät tietyt, ennalta sovitut rajat. Teen rajoista mielipidetiedustelun mediaaniäänestyksenä. Kirjoita oma ehdotuksesi alaotsikoiden alle suuruusjärjestykseen. Ehdotusten mediaaniarvo tulee äänoikeusrajaksi.

Mielipidetiedustelu on auki kaksi viikkoa 3. joulukuuta 2015 kello 1.15 (EET) saakka.

--Pxos (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 23.15 (UTC)

Mediaaniäänestys[muokkaa]

Wikiaineistossa saavat äänestää vain sellaiset rekisteröityneet käyttäjätunnukset, joiden

...ikä äänestyksen alkamishetkellä on...[muokkaa]

 • yksi kuukausi (eli 30 päivää) --Pxos (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 23.15 (UTC)
 • Pxoksen ehdotuksen mukaisesti. --Thi (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 10.24 (UTC)
 • viikko (7 päivää) --Hunsvotti (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 19.41 (UTC)

...muokkausmäärä on...[muokkaa]

 • kaksikymmentäviisi (25) pääavaruuteen ("sivut") tehtyä muokkausta ennen äänestyksen alkamista. --Pxos (keskustelu) 18. marraskuuta 2015 kello 23.15 (UTC)
 • Pxoksen ehdotuksen mukaisesti. --Thi (keskustelu) 19. marraskuuta 2015 kello 10.24 (UTC)
 • 100 pää- tai Sivu-nimiavaruuteen tehtyä rakentavaa muokkausta. --Hunsvotti (keskustelu) 22. marraskuuta 2015 kello 19.41 (UTC)

Keskustelu ehdotuksesta[muokkaa]

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[muokkaa]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help