Iisalmen kauppalan perustaminen

Wikiaineistosta
(Ohjattu sivulta Iisalmi)

Iisalmen kauppalan perustaminen[muokkaa]

Suomen Suuriruhtinanmaan Asetus-Kokous 23/1860 sivut 1-3.

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus

kauppalan perustamisesta Haukiniemen niemelle Iisalmen pitäjässä.

Annettu Helsingissä, 24 päiv. Lokakuuta 1860.

Me ALEKSANDER Toinen, Jumalan Armosta, Keisari ja Itsevaltias koko Venäjänmaan yli, Puolanmaan Tsaari sekä Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m., teemme tiettäväksi: että Syyskuun 18 päivänä 1856 annetun Armollisen Asetuksemme toimeen panemisesta, sikäli kuin se koskee kaupungin perustamista Kuopion läänissä olevaan Iisalmen pitäjään, siitä tehdyn alamaisen esityksen johdosta ja miettiessämme, yhdeltä puolen, että ei kaupunki tässä syrjäisessä ja harvaan asutussa paikkakunnassa taitaisi mitenkään päästä hyvästi menestymään ja äkkiä hyötymään, niin kauvan kuin vastassa olevat kosket katkaisevat ja työlästyttävät vesimatkan Iisalmen pitäjän ja eteläisten paikkakuntain välillä, joka kaupungin kuntoon-pääsemistä haittaava este vielä ehkä pitemmän aikaa voipi kestää, ja että jos kaupunki perustettaisiin sille tehdyn asema-kaavan mukaan, nyt jo kuitenkin tultaisiin käyttämään paljoa suurempata aluutta, kuin kaupunki ensi aluksi tarvitseisi, jonka aluuden lunastaminen Kruunulle tuottaisi suuria kulunkia, sekä toiselta puolen, että tällä uudella kaupungilla tarkoitettu asia, nimittäin Iisalmen pitäjälle ja sen ympäristölle hankkia maa-tavarain myöntipaikka ja tilaisuus varustaa itsensä tarpeellisilla osto-kaluilla, silläkin tavalla ennätetään, että varsinaisitta kaupungin oikeuksitta oleva kauppala perustetaan sanottuun pitäjään, Armossa hyväksi olemme katsoneet säätää, että se osa kirkkoherran-puustelliin kuuluvasta Haukiniemen niemestä, joka on etelästä käsin Iisalmen kirkolle menevän valta-maantien länsi-puolella, pitää, siitä vaan toistaiseksi pois eroittamalla muutamia pienempiä maapalstoja, jotka puustellinhaltia on antanut yksityisten nautittaviksi, Kruunua varten ja Paloisten kruunun-tilasta vasta saatavata korvausta vastaan, ulosmurrettaman kauppalan perustamiseksi, joka oikeus-asiainsa suhteen on kuuluva seudun Kihlakunnan-oikeuden alaan ja hallitus-hoitonsa puolesta läänin Kuvernöörin ja paikkakunnan kruununpalveliain haltuun.

Tähän Iisalmeksi nimitettävään uuteen kauppalaan, joka Iisalmen piirikunnassa on oleva Piirilääkärin asuntopaikkana ja johon apteekki myöskin on laitettava, saa Kuvernöörin kirjallisesti annettavalla luvalla asettautua neljä eli viisi hyvämaineista henkeä, jotka todistuksilla saattavat näyttää taitavansa tyydyttävästi kirjoittaa, lukua laskea ja kauppias-kirjoja hoitaa, jos vaan Kruunulle vuotuisesti maksavat mitä Suomeen asetettu Senaattimme Kuvernöörin esityksestä määrää; ollen heillä oikeus ostaa paikkakunnan tuotteita, sekä avonaisesta puodista kaupaksi pitää kotomaisia ja omassa maassa ostamiansa ulkomaan tavaroita. Myöskin on jokaisella hyvämaineisella ja ammatissaan oppineella käsityöläisellä valta sinne asumaan muuttaaja, nyt voimassa olevien ammatti-asetusten estämättä, joko avuksensa otetuilla kisälleillä ja oppipojilla eli niitä paitsi käsityötänsä harjoittaa, kuin vaan Kruunulle maksaa sen erinäisen elatuskeinoilia-veron, jonka Kuvernööri elatuskeinon ja liikkeen suuruuden mukaan summallensa määrää.Samate saa jokainen, asianomaisella luvalla kauppalaan asettautuva, tätä kauppalata varten määrätystä maasta itsellensä ostaa tarpeellisen tonttipaikan, Kuvernööriltä, maan jakoa myöten tontteihin, toreihin ja katuihin y. m., määrättäviä ehtoja vastaan; jota paitsi maanpaikan asianomaisessa järjestyksessä otetuilla ammattimiehillä on oikeus kauppalaan asettautua ja ammattiansa siellä samalla oikeudella ja ehdoilla kuin maallakin harjoittaa, ja saavat maalaisetkin siellä myödä ja kaupaksi tarjota kaikkia semmoisia tavaroita ja tuotteita, joilla asetusten mukaan maalla saadaan kauppaa käydä.

Sielun-hoidon ja kirkkokurin suhteen tulee kauppala kuulumaan Iisalmen pitäjään, oikeudella viljellä sen emäkirkkoa ja kohtuullista palkintoa vastaan saada siellä olevalta papistolta papillista palvelusta: ja luetaan kauppala myöskin Iisalmen pitäjän vaivaishoitokuntaan.

Jota kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 24 päiv. Lokakuuta 1860.

Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään, Suomeen asetettu Senaattinsa:

C. CRONSTEDT.

FAB. LANGENSKIÖLD.

A. L. BORN.

ROBERT TRAPP.

B. FEDERLEY.

M. W. NORDENHEIM.

V. FURUHJELM.

F. EDELHEIM.

Carl Björkman.

Iisalmen kaupungin perustaminen[muokkaa]

Suomen Suuriruhtinanmaan Asetus-Kokoelma 35/1891 sivu 1.

(Julkiluettava saarnastuolista).

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus

Iisalmen pitäjäässä Kuopion lääniä olevan Iisalmen kauppalan toisinmuodostuksesta kaupungiksi.

Annettu Helsingissä, 20 p:nä Lokakuuta 1891.

Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettävksi: Suomen Senaattimme Talous-osaston alamaisesta esityksestä ja katsoen myöskin maan Kenraalikuvernöörin kehotukseen, olemme Me nähneet hyväksi Armossa määrätä, että Iisalmen kauppala Iisalmen pitäjäässä Kuopion lääniä on toisinmuodostettava kaupungiksi ja saava nimen "Iisalmi"; jonka yhteydessä Me Armossa olemme tahtoneet sille uudelle kaupungille vahvistaa erinäisen perustuskirjan. Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 20 p:nä Lokakuuta 1891.

Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään, Suomeen asetettu Senaattinsa:

S. W. von TROIL.

H. MOLANDER.

C. O. MELAN.

Z. YRJÖ-KOSKINEN.

Js GRIPENBERG.

G. v. ALFTHAN.

C. TUDEER.

A. E. ARPPE.

K. F. IGNATIUS.

WALD. ENEBERG.

A. W. Lindström.