Nurmeksen kauppalan perustaminen

Wikiaineistosta
(Ohjattu sivulta Nurmes)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nurmeksen kauppalan perustaminen[muokkaa]

Suomen Suuriruhtinanmaan Asetus-Kokous 26/1876 sivut 2 ja 3.

(Ylösluettava Saarnastuolista.)

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus,

kauppalan perustamisesta Mikonniemi nimiselle itäpuolella Nurmeksen pitäjän kirkonkylää olevalle niemelle.

Annettu Helsingissä, 5 p:nä Joulukuuta 1876.

Me ALEKSANDER Toinen, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias Puolanmaan Tsaari, sekä Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: että Me Suomen Senaatimme Talous-Osaston alamaisesta esityksestä ja katsoen myöskin silloin virkaa tekevän Kenraalikuvernöörin kehoitukseen, olemme nähneet hyväksi armossa sallia että Mikonniemi nimiselle, itäpuolella Nurmeksen pitäjän kirkkoa olevalle niemelle perustettakoon kauppala ja sitä tarkoitusta varten perintötilat N:o 13, 14 ja 15 Nurmeksen kirkonkylässä Keisarillisen asetuksen mukaan 12 p:ltä Joulukuuta 1864 kruunun varaksi luovutettakoon ja laskettakoon tulevan kauppalan alaiseksi, joka lainkäytännön suhteen on kuuluva paikkakunnan kihlakunnanoikeuden sekä hallitushoidollisessa suhteessa Kuopion läänin Kuvernöörin ja paikkakunnan kruununpalvelijain alle.

Tulevaan kauppalaan, jonka nimenä on oleva Nurmes, saavat hyvämaineiset henkilöt, jotka säädetyssä järjestyksessä itselleen ovat siihen hankkineet Kuvernöörin kirjallisen lupakirjan, määrättyä vuotuista maksoa vastaan kruunulle, asettua ja siinä harjoittaa kauppa- tahi tehdasliikettä taikka varustaa laivoja, niinkuin myös jokainen hyvämaineinen käsityöläinen siellä asumaan ruvetkoon ja voimassa olevain asetusten mukaan elinkeinoa harjoittakoon; ja on jokaiselle, joka asianmukaisella luvalla asettuu kauppalaan, sallittu sille määrätystä maasta lunastaa itselleen tarpeellista tonttipaikkaa niillä ehdoilla, joista Kuvernöörin maan jaon jälkeen tontteihin, toreihin ja katuihin y. m. sisään lähetetyn ja hyväksytyn rakennussuunnitelman mukaan tulee tarkemmin määrätä.

Sielunhoidon ja kirkkokurin suhteen pitää kauppalan kuulua Nurmeksen kirkkoherrakuntaan ja on sillä oleva oikeus käyttää tämän emäkirkoa ja sikäläiseltä papistolta nauttia papillista apua kohtuullista palkintoa vastaan ja tulee kauppalalla myöskin olemaan yhteinen kunnallishallitus ja vaivaishoito Nurmeksen pitäjän kanssa.

Jota kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 5 p:nä Joulukuuta 1876.

Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen mukaan ja Hänen Korkeassa Nimessään, Suomeen asetettu Senaatinsa:

J. M. NORDENSTAM.

TH. THILÉN.

H. MOLANDER.

A. MECHELIN.

W. ZILLIACUS.

E. af FORSELLES.

K. FURUHIELM.

OSCAR NORRMÉN.

ALBERT NYKOPP.

Julius Forssman.