Amerikaan aikojia

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikaan aikojia

Kirjoittanut Anonyymi
Julkaistu alun perin: Pohjois-Suomi, 11.6.1881, nro 46, s. 1. Artikkelin verkkoversio.


Amerikaan aikojia

varten, joita kait tänäki vuonna löytynee samoin kuin edellisillä, painatamme seur. kirjeen, joka niin kuin ennenki sieltä tulleet tiedot varottaa ajattelematta lähtemästä tuohon tuntemattomaan maahan.

Calumetistä 8 p. toukok. 1881.

Haluni on Pohjois-Suomen palstoilla antaa joitakin tietoa täältä yhdysvaltain pohjoisimmalta perukalta rakkaalla isänmaalla asuvaisille. Vaikka varsin hyvin tiedän ja kernaasti tunnustan kynäni heikkoutta antamaan edes himmeän kuvauksen kaikista mitä aineelliselle alalle kuuluu, tahon kuitenki mainita joitakin tietoja kansalaisilleni, etenkin niille jotka ovat Amerikaan muuttotaudin uhrina, joka mainittu tauti kuuluu yhä raivoavan kotomaalla että valitus tänne asti kuuluu. Ensinnäki moni asiaa ajattelematoin kotomaalla saattaa haaveellisessa mielessänsä luulla että täällä paratiisin ihanuus on nähtävänä luonnollisessa katsannossakin; vaan se on valitettava erehys. Joka lähtee kotomaan yksinkertaisista oloista matkustamaan Amerikaan, niin välillä kyllä saa nähä jos jonkinmoista näköä; etenkin kuin Englantiin tullaan, saa nähdä mitä työ ja teollisuus on voineet matkaansaattaa, puhumatta kansan vilkkaasta olennosta. Nämät näkemät antavat jo suurta vahvistusta monen matkustavaisen tunnolle, että kuinkahan ihanaa se mahtaa olla kuin perille päästään? Vaan höyry-alus kuin viimein saapuu johonkin Amerikan satamahan, josta höyryhepo lähtee nuolen nopeudella viemään läpi Amerikan maata, niin kyllä taas näkyy sangen ihanoita näkö-aloja ja mestarillisesti tyhtyjä rakennuksia ja kaupunkia sekä monta muuta hurmauttavan kaunista näkemää; vaan viimein kuin juna saapuu eräälle Michiganin järven partaalle, ovat kaikki ihanat näkö-alat jääneet. Kaikki alkaa muuttua sydänmaan näköiseksi! Nyt lähtee höyry-alus viemään Michiganin järven avaroita aapoja halki pohjoista kohti, kunnes se viimein eräästä järven lahesta pistää sisälle kaitaista jokea myöten halki sydänmaata. Jättiläisen näköiset metsät seisovat kahta puolta jokea ja joku pikkuinen kalastajan asunto näkyy joen äyräällä. Viimein alkaa seutu muuttua asuntomaan tapaiseksi: molemmilla puolin jokea on korkea vuorimaa, joka alkaa näkymään, ja vuoren kupeelta näkyy huoneita ja kirkon tornia. Vaan kuin alus tulee näitten vuorten väliin, niin on matka loppunut. Vasemmalla puolella jokea on Houghtoni ja oikealla puolen Hancock. Nyt moni alkaa kummastella, kuin ei näytäkään niin ihanalta paikat kuin he ovat luulleet. Hancockista on vielä 12 Englannin (s. o. lähes 2 Suomen) penikulmaa Calumetiin, jossa on suurin suomalaisten pesäpaikka. Itse kaupunginpaikka on vähäinen, aivan lautarakennusta; sen pohjoispuolella on jänkkä maa. Kolme on katua ja pohjoispäässä yksi haarakatu, vaan kaupungista ulompana on melkein yhtä suuria kyläkuntia kuin itse kaupunkiki. Eteläpäässä kaupunkia on se mailman mainio ja suuri Calumet ja Heklan pruuki jättiläis-rakennuksinensa, jotka rakennukset täyttäisit monet palstat, joka niitä alkais kirjottamaan. 18 vuotta takasin päin tämä paikka on ollut synkkänä sydänmaana! Ulkonäöltään se ei ole mitään miellyttävää, vaan kansan elämä on sanomattoman vilkasta.

Koska on taasenki kuulunut, että kotomaalta tulee väkeä tänne, niin saan huomauttaa, että he ajattelisivat ensinnä, ennenkö keveämielisesti jättävät synnyinmaansa; sillä työasiat eivät nykyään ole hyvällä kannalla. Kaivantoihin on pantu mahottoman paljon porauskoneita, jotka isosti ovat vähentäneet työväkeä ja palkkoja halventaneet. Paljon on työtöntä väkeä, ehkä paljon on mennyt tänäkin kevännä maanviljeliäksi. Ja koska tänä kesänä arvaten taasen tulee mahottoman paljon väkeä kaikista europan suurivalloista, niin saas nähdä mikä heitä hyvittänee.

Tämän kuun 4 p. tapahtui täällä kova tapaus meidän suomalaisten keskuudessa. Eräs suomalainen Salomon Ylijärvi[Salomon Ylijärvi], kotoisin Ylitorniolta Turtolasta, ammutti itsensä sangen pahasti. Toinen käsi olkapäästä meni poikki ja toinen käsi kalvosesta poikki ja toinen silmä pois. Vielä on miehellä henki, vaan lääkärit epäilevät miehen elämisestä. Vahinko tapahtui Oseolan kaivannolla.

Olkaa tervehityt kaikki isänmaalla asuvaiset.

Calumetin Suomalainen.