Asetus, joka sisältää valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä noudatettavat juhlamenojenohjeet

Kohteesta Wikiaineisto
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen asetuskokoelma 21/1928.


A s e t u s,
joka sisältää valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä
noudatettavat juhlamenojenohjeet.
Annettu Helsingissä 20 päivänä tammikuuta 1928.


 Pääministerin esittelystä vahvistetaan täten seuraavat juhlamenojenohjeet noudatettaviksi valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä:

1 §.

Valtiopäivien ensimäisenä päivänä tasavallan presidentti julistuttaa valtiopäivien avaamisen ajan ja antaa määräämänsä juhlamenojenohjaajan toimeksi kutsua eduskunnan puhemiehen, varapuhemiehet ja edustajat sekä eduskunnan oikeusasiamiehen ja eduskunnan sihteerin valtiopäiväjumalanpalvelukseen Nikolainkirkkoon. Jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnutaan eduskunnan istuntosalissa, jossa valtiopäivien avajaiset tapahtuvat.

2 §.

Kun valtiopäivät ovat lopetettavat, ilmoittaa valtiopäivien juhlamenojenohjaaja eduskunnalle, minä aikana tasavallan presidentti eduskunnan istuntosalissa lopettaa valtiopäivät, ja kutsuu eduskunnan puhemiehen, varapuhemiehet ja edustajat sekä eduskunnan oikeusasiamiehen ja eduskunnan sihteerin sitä ennen Nikolainkirkossa pidettävään valtiopäiväjumalanpalvelukseen.

3 §.

Valtiopäivien avajaisiin ja päättäjäisiin sekä valtiopäiväjumalanpalvelukseen kutsuu juhlamenojenohjaaja korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentit ja jäsenet, Helsingin yliopiston kanslerin, sotaväen päällikön, suojeluskuntain päällikön ja yleisesikunnan päällikön sekä tasavallan presidentin määräämät muut henkilöt.

Valtiopäivien avajaisiin ja päättäjäisiin eduskuntatalossa kutsuu juhlamenojenohjaaja ulkovaltain diplomaattiset edustajat.

4 §.

Nikolainkirkossa vastaanottaa juhlamenojenohjaaja eduskunnan puhemiehen ja varapuhemiehet ja saattaa heidät heille varatuille paikoille. Juhlamenojenohjaajaa avustavat airueet osoittavat eduskunnan jäsenille, muille kutsuvieraille ja yleisölle paikat kirkossa. Tämän jälkeen saapuvat kirkkoon tasavallan presidentti, valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskansleri sekä muut presidentin seurueeseen kuuluvat henkilöt. Tasavallan presidentin vastaanottaa kirkkomusiikin alkaessa juhlamenojenohjaaja saattaen presidentin seurueineen heille varatuille paikoille vasemmalle puolelle alttaria.

Tämän jälkeen alkaa jumalanpalvelus.

5 §.

Jumalanpalveluksen päätyttyä poistuvat kirkosta tasavallan presidentti seurueineen, eduskunnan puhemies, varapuhemiehet ja edustajat sekä senjälkeen muut kutsuvieraat. Yleisö poistuu kirkosta kutsuvieraiden jälkeen.

6 §.

Eduskuntatalossa kokoontuvat tasavallan presidentti, valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskansleri hallituksen huoneeseen. Eduskunnan oikeusasiamies ja edustajat asettuvat paikoilleen istuntosalissa. Ulkovaltain diplomaattiset edustajat asettuvat heille varattuun aitioon ja muut kutsuvieraat puhemiehestä oikealla olevalle parvekkeelle varatuille paikoille. Puhemiehestä vasemmalla olevalle parvekkeelle ja puhemiehen vastapäätä olevalle parvekkeelle on varattu paikkoja yleisölle.

Valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskansleri saapuvat heille puhemiehen vasemmalla puolella varatuille paikoille.

Tämän jälkeen saapuu paikalleen eduskunnan puhemies sihteerin seuraamana.

Kun kaikki ovat asettuneet paikoilleen, saattaa juhlamenojenohjaaja tasavallan presidentin istuntosaliin.

7 §.

Valtiopäivien avajaisissa ja päättäjäisissä pitää pöytäkirjaa eduskunnan sihteeri.

8 §.

Valtiopäivien avajaisissa tasavallan presidentti tervehtii eduskuntaa ja julistaa valtiopäivät avatuiksi.

Eduskunnan puhemies vastaa tasavallan presidentin avauspuheeseen eduskunnan puolesta.

Kun tämä on tapahtunut, ilmoittaa tasavallan presidentti, mitkä hallituksen esitykset silloin eduskunnalle annetaan.

9 §.

Valtiopäivien päättäjäisissä eduskunnan puhemies lausuu tasavallan presidentille eduskunnan tervehdyksen sekä jättää hänelle valtiopäiväpäätöksen.

Senjälkeen tasavallan presidentti julistaa valtiopäivät päättyneiksi.

10 §.

Tasavallan presidentti, valtioneuvoston jäsenet ja oikeuskansleri poistuvat eduskunnan istuntosalista juhlamenojenohjaajan saattamina.


Helsingissä 20 päivänä tammikuuta 1928.


Tasavallan Presidentti
LAURI KR. RELANDER.


Pääministeri J. E. Sunila.