Helsingin nelijalkaiset järjestyksenvalvojat

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin nelijalkaiset järjestyksenvalvojat.

Torstaisessa S. Kansassa kertoo nimim. "Josef" seuraavaa:

"Yleiseen tunnustetulla taidolla ja asianymmärryksellä on Helsingin nykyinen poliisimestari översti Berg järjestänyt kaupunkimme poliisilaitoksen kaikin puolin tarkotustaan vastaavaksi pannen toimeen yhä uusia uudistuksia alaisessaan virkakunnassa. Viimeinen näistä uutuuksista on koirien ottaminen poliisin palvelukseen.

Ulkomailla on erityisesti harjotettuja koiria jo pitemmän aikaa käytetty järjestysvallan palveluksessa. Alotteen tässä suhteessa teki Belgiassa Gentin kaupungin poliisimestari. Hän rupesi nimittäin käyttämään koiria poliisin apuna varkaiden ynnä muiden pahantekijäin takaa-ajossa ja kiinniottamisessa. Mutta kaikkia uudistuksia katsellaan alussa epäluulolla. Niin tässäkin, Gentin poliisimestari sai alussa yleisön puolelta suurta paheksumista osakseen. Häntä syytettiin epäinhimillisestä ihmistenmetsästyksestä. Mutta hän ei välittänyt siitä, vaan jatkoi koiriensa harjottamista ja pian saavutti hän tuloksia, jotka olivat omiaan kääntämään paheksumisen tunnustukseksi. Poliisikoirien avulla onnistuttiin nimittäin kohta paljastamaan salaperäisimpiäkin rikoksia. Nykyään onkin Gentin poliisilaitoksen palveluksessa kokonaista 40 hyvin harjotettua koiraa, jotka ammatissaan tekevät kerrassaan ihmeitä. Belgian esimerkkiä noudattaen on sitten koiria ruvettu käyttämään muidenkin maiden poliisilaitoksissa, erittäinkin Saksassa.

Kuten mainitsin, on tämä uudistus nyt poliisimestarimme toimesta tuotu Suomeenkin. Ratsumestari Calonius oli joku aika sitten poliisilaitoksen puolesta noin kolmen viikon ajan Saksassa asiaan perehtymässä ja onnistui hänen samalla ostaa poliisilaitoksen laskuun kaksi valmiiksi harjotettua koiraa, toisen 400 ja toisen 300 markan hinnasta.

Tänä aamuna olin muutamien virakaveljieni kanssa tilaisuudessa olemaan läsnä eräässä näillä koirilla toimeenpannussa koeharjotuksessa Sörnäisten metsässä. Paikalle saavuttuani tarjottiin minulle oikein painettu saksankielinen programmi, jossa 14 numerossa lueteltiin ne eri temput, joita koirat kykenevät suorittamaan. Siinä oli tavaroiden vartioimista, viestinvientiä, heitetyn esineen noutamista, kadotetun esineen etsimistä y. m. vaikeampiakin tehtäviä. Mutta mieltäkiinnittävin ohjelmanumero oli kuitenkin huliganin etsiminen ja pidättäminen. Eräs mies pukeutui tarkotuksenmukaiseen pukuun täydellisiin nahkatamineisiin ja vetipä vielä tämän päälle lujalla purjekankaalla vuoratun vahvan, pitkän nutun, sai löysillä patruuneilla ladatun revolverin käteensä ja piiloutui metsään. Lähdettiin sitten koiran kanssa "rosvoa" takaa ajamaan. Pian päästi piski kovan haukunnan, se oli keksinyt miehen pensaikosta ja antoi takaa-ajajille siitä haukkumalla tiedon. Mies lähti juoksemaan kentälle, mutta koira iski tavantakaa kinttuun kiinni pidättäen pakenevan kunnes poliisimiehet ennättivät luokse. Kun lisäksi päästettiin vielä toinenkin koira - uljas Hector - liikkeelle, niin silloin oli mies mennyttä kalua. Hector iski suoraan kiinni, mies koetti ampumalla säikyttää koiria luotaan, mutta turhaan, ei auttanut muu kuin antautua vangiksi, sillä koirat riippuivat hellittämättä paltonhihoissa ja housunlahkeissa kiinni.

Uupuneena ja paltto rikki revittynä tuotiin mies vartiopaikalle. Olivatpa piskin terävät hampaat tehneet nahkatakinkin hihaan reijän. Pelottavia järjestyksenpitäjiä siis. Sellaisille on parasta antautua hyvällä. Täältä lähdimme vielä neljännelle poliisiasemalle, jossa koirat saivat esittää muutamia hyppynäytteitä. Helposti kiipesi Hector 2 metriä korkean lauta-aidan yli noutaen sen yli heitetyn esineen.

Ihmeteltävän hyvin suoriutuivat molemmat koirat tehtävistään. Niitä on jo koeteltu parin viikon aikana öisin Sörnäisten metsässä, josta niiden avulla on pidätetty useita juopottelevia ja tappelevia seurueita, löysäläisiä y. m.

Koirat säilytetään rautalankahäkeissä Sörnäisten poliisiasemalla. Niiden ei luonnollisesti anneta kulkea vapaina muulloin kuin virantoimituksessa ja poliisimiehen valvonnan alla."

Olisipa täällä Turussakin tai Raunistulassa muutama kappale tuollaisia konstinsa oppineita pihtileukoja, niin ehkä hevoshuijarit ja muut huligaanit tulisivat hieman kesymmiksi! Vai mitä Riku arvelee siitä asiasta?


[Lähde: Turun Sanomat 29.5.1909 sivu 3]