Helsingin torikauppa

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsingin torikaupassa tapahtuu tästä päivästä alkaen muutoksia, joista tärkein ja huomattavin on se, että kaikenlaisten toritavarain myyntiä varten saadaan käyttää myöskin Rautatientoria ja kivillä laskettua osaa Hietalahden torista, ja saa kauppaa näillä toreilla tehdä kaiken päivää. Rautatientorilla ei ole ennen ollut lupa pitää myytävänä muuta kuin käsiteollisuustavaroita, ja on myyntiaika ollut rajoitettuna ainoastaan aamupäivään. Santalahden torilla ei ole tätä ennen ollut mitään torikauppaa. Tämä nyt toimeenpantava uusi järjestys tuottaa sentähden tuntuvaa helpoitusta varsinkin Töölöläisille ja Hietalahden kulmalla asuville.

Kauppatorilla siirretään nyt maalaistavarain kauppatorin Katajanokan puoliseen päähän eli siihen osaan toria, mikä on itäpuolella Sofiankadun pitennystä. Tästä kaupasta ei tarvitse mitään maksuja kaupungille suorittaa. Kappeli-Esplanaadin puolinen osa kauppatoria eli se osa, jota rajoittaa Pohjois- ja Etelä-Esplanaadikatujen pitennyksen sekä Unionin- ja Sofiankadut, annetaan kaupungin asukkaiden vakituisiksi myyntipaikoiksi, joissa saavat harjoittaa toritavarain kauppaa. Siellä tulee myytävien tavarain myyntipaikat ynnä ne paikat, joihin pöytiä ja tiskiä saa asettaa, määrättäviksi kaupunginvaltuusmiesten hyväksymän suunnitelman mukaan, ja tullaen näistä paikoista, kun tämä osa toria saadaan uudestaan kivitetyksi, kantamaan määrättyjä maksuja. Kauppatorilla on kauppa lopetettava k:lo 12 päivällä.

Keitetyn ruo'an myymistä varten tulee käytettäväksi osa Länsirantakatua, mikä on eteläänpäin Pohjois-Makasiinikadun pitennyksestä.


[Lähde: Päivälehti 10.4.1890 sivu 2]