Hietaniemen asfalttitehdas palanut

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hietaniemen asfalttitehdas palanut. Eilen kello 1/2 12 aikaan ruvettiin antamaan palomerkkejä ja sakea savu nousi kaupungin länsipuolelta hautausmaiden takaa. Hietaniemen asfalttitehdas oli tulessa ja paloikin kokonaan. Jyrkän kallion kupeella oli siellä itse tehdasrakennus sekä puinen ulkohuonerakennus ja puinen asuinhuoneus, jossa tehtaanomistaja kauppias C. A. Grönholm asuu. Niistä saatiin ainoastaan viimemainittu pelastetuksi. Onneksi oli tuuli sillä puolen että läheisyydessä oleva tapettitehdas ei joutunut vaaraan, sillä muutoin olisi käynyt vaikeaksi sitä varjella. Kuumuus palopaikalla oli suuri ja kun kerran äkkiä hirveä liekki suurella kohinalla leimahti ilmaan pakenivat tuhannet katsojat, räjähdystä peljäten, minkä jalat kantoivat ja viereisiltä kallioiltakin heittäytyi ihmisiä suin päin alas, onneksi ei ketään sentään loukkaantunut. Tulipatsas lienee noussut jostakin tärpätti-astiasti [pitää olla tärpätti-astiasta], joka syttyi palamaan. Palavaa ainetta olikin kylliksi, sillä tehtaan kellarissa sanotaan olleen muun muassa 200 tynnyriä asfalttitervaa.

Tulen sanotaan päässeen irti erään työmiehen varomattomuuden kautta. Hän oli vetänyt uunista tulisia hiiliä, jotka sytyttivät keitettäissä padasta ylikiehunutta asfalttilakkaa. Valkea leimahti silloin niin nopeasti, että työmies hädin tuskin pääsi itse pakoon ja sai käsiinsä palohaavoja. Sammuttamisessa olivat osallisina, paitsi kaupungin palokunnat, varsinainen ja vapaa-ehtoinen, myöskin sekä suomalainen että venäläinen sotaväki.

Palanut asfalttitehdas oli vakuutettu Phoenix-yhtiössä 41,500 markasta sekä Fenniassa 10,000 m:kasta ja Venäläisessä yhtiössä vuodelta 1827 samoin 10,000 m:kasta.


[Lähde: Uusi Suometar 5.6.1890 sivu 3]