Idmanin petosten seuraukset

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Idmanin petosten seuraukset.


Idmanin juttu raastuvanoikeuden käsiteltävänä.


Lykätty helmikuun 18 päivään.

Eilen oli täkäl. raastuvanoikeudessa ensimäisen kerran esillä juttu ent. pankinjohtaja Nils Idmania vastaan harjoittamainsa väärinkäytösten johdosta. Oikeuden puheenjohtajana oli pormestari K. W. Wallden sekä oikeusneuvosmiehinä varatuomarit Osrik Tenlén ja Johannes Sommers. Yleisenä syyttäjänä toimi toinen kaupunginviskaali G. W. Aspelund.

Vastaaja Idmania, joka oli tuotu oikeuteen kaupunginvankilasta, avusti varat. Kaarlo Fröjdman Castren & Snellmanin asianajotoimistosta Helsingistä.

Syyttäjä Aspelund jätti oikeudelle rikosasiain komisarion A. Alasmaan kirjelmän, jossa ilmoitettiin, ettei poliisitutkinto ollut vielä päättynyt eivätkä tutkimuspöytäkirjat siis valmistuneet ja pyydettiin, että juttu tämän takia lykättäisiin n. kolmeksi viikoksi, minkä ajan tutkimusten vielä luullaan kestävän.

Varat. Fröjdman huomautti päämiehensä puolesta, että juttu lykättäisiin niin lyhyeksi ajaksi kuin suinkin ja tämän jälkeen selitti Idman itse, että hän jo 8 viikkoa on ollut pidätettynä ja kun hän heti pidätetyksi tultuaan tunnusti suoraan kaikki rikoksensa, pyysi, että jutun käsittely lykättäisiin korkeintaan viikon ajaksi.

Antamallaan välipäätöksellä lykkäsi oikeus jutun enemmän käsittelyn tulevan helmikuun 18 päivään, jolloin syyttäjä asiaa ajakoon ja tuokoon silloin esille tutkintopöytäkirjat ja muut tarpeelliset todisteet. Vastaaja, joka määrättiin passitettavaksi takaisin kaupunginvankilaan, on silloin istuntoon tuotava.

Idmanin konkurssipesä.
Tähän asti suoritettu tutkimus osottaa pesässä olevan
varoja 2,690,512: 54 ja velkoja 17,410,798: 26.

Täyttä selvyyttä Idmanin konkurssipesän tilasta ei vielä ole ehditty saada. Mikäli olemme saaneet tietoomme tekevät pesän varat tähänastisten tutkimusten mukaan 2,690,512: 54. Varojen puolelle voinee tulla vielä joitakin pienempiä eriä, joten varojen summa voi ehkä kohota 3 milj. asti. Varoja arvioidessa on Nils Idmanin omistama rakennus Hatanpäällä otettu 100,000 mkn arvoiseksi. Tämä rakennus on Idmanille tullut maksamaan puutarhoineen noin puoli miljoonaa mk. Mutta kun rakennus sijaisee[1] Hatanpään maalla, ilman mitään kirjallista välipuhetta, ei sillä ole suurta arvoa.

Mitä taasen velkoihin tulee osottavat tähänastiset tutkimukset niiden tekevän 17,410,798: 26. Kun on todennäköistä etteivät kaikki velat vielä ole selvillä, tulee velkojen summa luultavasti kohoamaan 18 miljoonaan saakka. Tuosta velkojen summasta on rikoksellisella tavalla syntynyt yli 8,600,000 mk. Loput velat, lähes 9 miljoonaa, ovat syntyneet laillisen luotonkäytön pohjalla.

Idmanin osakehuijaukset.

Täkäl. raastuvanoik. on ollut esillä eräs juttu, joka on saanut alkunsa Idmanin osakehuijauksista. Jutun oli nostanut rva Paulsen. Rva Paulsen omisti 30 kpl. Finlayson & Kumpp. osaketta nimellisarvoltaan 2,500 mk. Nämät osakkeet jätti hän isännöitsijä Lutherin välityksellä myytäviksi Yhdyspankkiin. Hra L. lähetti osakkeet Idmanille pyytäen Yhdyspankkia myymään ne. Idman lähetti kuitin osakkeista. Tämän jälkeen hän pyysi Finlayson & Kumpp. prokuristia hra Hjalmar von Wendtiä tekemään velkakirjan, jolla I. saisi Yhdyspankista nostaa erään rahasumman, kun ei tahtonut omassa nimessään sitä tehdä, luvaten panna velkakirjaan velan takuuksi 2 kpl. Finlayson & Kumpp. osaketta. Hra von Wendt teki velkakirjan, mutta kun siinä ei ollut mainittuna summan suuruutta eikä vakuutenaolevien osakkeiden lukua, huomautti hra von W. tästä jolloin Idman merkitsi vakuudeksi 2 osaketta. Jälkeenpäin hän kumminkin muutti osakeluvun 30:ksi ja nosti velkakirjalla 120,000 mk. Näistä Yhdyspankille vakuudeksi jättämistään osakkeista otti Idman vielä pois kymmenen kpl., jotka uudelleen panttasi Tampereen Osakepankkiin. Nyt vaati rva Paulsen Idmania, von Wendtiä tai Yhdyspankkia, kellä varoja siihen löytyy, korvaamaan hänelle nämä 30 osaketta. Yhdyspankin asiamiehen varatuom. Söderholmin pyynnöstä lykkääntyi juttu.


Lähde[muokkaa]

Aamulehti keskiviikko 29.1.1913 s. 4.


Tallentajan huomautukset[muokkaa]

  1. pitää olla sijaitsee