Idmanin petosten seurauksia 2

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Idmanin petosten seurauksia.


Useita vekseliprotesteja eilen.


  Eilen protestoitiin täällä seuraavat vekselit: N. Idmanin hyväksymä ja tehtailija H. Liljeroosin asettama 10,000 mkn vekseli, protestasi Vaasan Pankki; N. Idmanin hyväksymä ja tilanomistaja Fedi Idmanin asettama 150,000 mkn vekseli, protestasi Suomen Pankki; N. Idmanin hyväksymä ja Knut Tammelanderin Pälkäneeltä asettama 4,500 mkn vekseli, protestasi Suomen Pankki sekä Fr. Björkqwistin hyväksymä ja Vaasan Sokeritehtaan asettama 2,278 mkn vekseli, protestasi Yhdyspankki.

Näiden lisäksi protestattiin eilen 12 vekseliä, joilla ei ole tekemistä Idmanin jutun kanssa. Eilinen päivä antoi rekordin vekseliprotestien lukuun nähden. Koskaan tätä ennen ei Tampereella yhtenä päivänä ole otettu niin paljon vekseliprotesteja.

Tarkastajien kertomuksen johdosta.

Tällä otsakkeella kirjoittaa nimimerkki G. eilisiltaisessa "Tammerf. Nyheterissä" seuraavaa:

Yhdyspankin keskushallinto on nyttemmin ilmoittanut yleisölle tarkastajiensa toiminnan tulokset. Näiden kerrotaan nyt löytäneen idmanilaisten petosten määrän ja tulos olisi 8,612,871 mkn 40 pennin bruttotappio pankille. Mutta kuinka voivat tarkastajat väittää tämän olevan kavallusten määrän. Idmanhan toimi varsinkin viime aikoina huomattavalla harrastuksella toisten nimissä, ja mahdotonta on, että olisi voitu tarkastaa ovatko nimet oikeita jokaisessa kassakreditiivissä, kaikissa vekseleissä y. m. jotka löytyvät pankeissa. Minusta näyttää tällaisissa olosuhteissa ettei edes Yhdyspankin tappioiden määrää tässä ilkeässä asiassa voida nähdä ennenkuin n. 6 kuukauden, tai, eräissä tapauksissa vasta vuoden kuluttua.

Sitäpaitsi ei yksin Yhdyspankki ole antanut hrra Idmanin pettää itseään, vaan kuten tunnettua suuri osa suurimmista liikemiehistä Suomessa. Kuitenkin katsovat herrat tarkastajat kertomuksessaan ainoastaan viimemainitut rikollisiksi, kun sen sijaan ei sanallakaan mainita keskushallinnon ja tarkastajain peijaamisasta (dupering). Nämä nim. ovat, ei kerran tai kaksi tulleet nenästä vedetyiksi, vaan ovat kavallukset ja väärennykset jatkuneet jo 10 vuoden ajan. Mutta keskushallinto tahtoo ehdottomasti saada syntipukkeja jotka voisivat vierittää osan syytä heidän omilta niskoiltaan. Vieläpä Idmanin alaisiakin syytetään yhdestä ja toisesta, vaikka jokainen tietää, että heidän toimintavapauttaan keskushallinto oli ankarasti rajoittanut, mutta Idman nautti rajatonta luottamusta. Miksei silloin mieluummin tunnustaa: me olemme kaikki tulleet perinpohjin petetyiksi."


Lähde[muokkaa]

Aamulehti sunnuntai 29.12.1912 s. 4.