Jäähockey nyt liitetty talviurheiluohjelmaamme

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäähockey nyt liitetty talviurheiluohjelmaamme

Kirjoittanut anonyymi


Jäähockey nyt liitetty talviurheiluohjelmaamme.


Eilinen ottelu vilkas ja opettavainen. Ruotsi voitti 8—1.
Tänään uusintakilpailu.

Tässä kohtaa lähdetekstiä on kuva, jota ei ole lisätty.
Voit auttaa Wikiaineistoa lisäämällä kuvan.


Eilen pelattiin täällä ensimmäinen virallinen jäähockeyottelu. Noin viikon harjoituksen jälkeen oli Suomi valmis pelaamaan maaottelun Ruotsia vastaan. Sen voitti tietysti Ruotsi, mutta maaliluku jäi odottamattoman pieneksi eli ainoastaan 8—1. Ruotsin hyväksi.

Ruotsissa on jo monta vuotta pelattu jäähockeyta ja Ruotsi on jo kansainvälisellä kentälläkin kunnostautunut. Europassa pelataan jäähockeyta kuitenkin toisin kuin esim. Kanadassa. Sen osoitti viime vuonna kanadalainen joukkue, joka vieraili useassa europpalaisessa maassa ja voitti kaikkialla suurin maaliluvuin. Silloin ilmiömäiset kanadalaiset näyttivät, kuinka luistelutaito on suuri tekijä jäähockeyssä. Palataksemme eiliseen otteluun, täytyy tunnustaa, että ruotsalaisilta oli odotettu enemmän. Teknillisesti ja varsinkin taktillisesta olivat tietysti vieraat meikäläisiä parempia, mutta sittenkään ei eroa ollut niin paljon kuin olisi odottanut. Tai ehkäpä ruotsalaiset eivät yrittäneetkään parastaan. Alku oli ruotsalaisten puolelta laimeahkoa ja vasta kuin ensimmäinen pelijakso päättyi niukkaan, maalin voittoon, lisäsivät he sikäli voimaa peliinsä, että se alkoi huomattavasti kulkea ruotsalaisten määräämässä uomassa. Hyvä opetus oli ottelu suomalaisille.

Vaikeaa on mennä vertaamaan suomalaisia ruotsalaisiin. Otteluhan oli ensimmäinen ja meikäläiset eivät edes kunnolleen olleet perillä pelin taktillisista tehtävistä. Ottelu osoitti kuitenkin, että mikäli innolla ja kestävyydellä on merkitystä pelissä, meikäläiset hyvinkin pian voivat kehittyä sille asteelle, missä ruotsalaiset nyt ovat. Mutta paljon saamme tehdä työtä. Joka tapauksessa täytyy meikäläisten valmentajalle Abbe Janssonille antaa täysi tunnustus oppilaitten hyvästä pelistä.

Yleisöä oli harvinaisen runsaasti. Tietysti uutuus oli houkutellut yleisöä kentälle. Se näytti heti innostuvan asiaan. Se avusti omiaan kehoitushuudoin ja kohteliaasti osoitti suosionosoituksensa vierailun näiden tehdessä maaleja.

Ensimmäinen pelijako alkoi hieman laimeahkosti. Meikäläiset kylläkin yrittivät parhaansa, mutta ruotsalaiset koettivat mahdollisimman hellävaroin lähestyä suomalaisten maalia. Kaunein yhdistelmin he tunkeutuivat aina maalin edustalle saakka, mutta siellä meikäläinen Lilja oli oikein loistokunnossa ja korjasi mitä korjattavissa oli. Ainoastaan kerran pääsi pelilaatta maaliin.

Toinen pelijakso oli ruotsalaisten melkein kokonaan. Kolmasti pallo kävi maalissa, mutta kyllä Liljan olisi pitänyt ainakin kaksi laattaa pitää kourissaan. Kolmannella jaksolla suomalaiset jo alkoivat väsyä. He eivät kyllin tehokkaasti käyttäneet varamiehiään. Neljästi tekivät ruotsalaiset maalin, mutta heidänkin maalivahtinsa sai pariin otteeseen töin tuskin pelastettua maalinsa. Suomalaiset saivat lohdutusmaalinsa. IFK:n Sundqvist teki ottelun ainoan ja samalla meikäläisen jäähockeyn ensimmäisen maalin.

Lopputulokseksi siis jäi, että Ruotsi voitti ensimmäisen maaottelun tuloksella 8—1, mikä tulos on luettava Suomen kunniaksi.

Tänään uusintaottelu klo 7 ip.

Tänään klo 7 ip. ruotsalaiset pelaavat toisen ottelunsa täällä. Suomalaisjoukkuetta muutetaan hieman, jotta kaikki, jotka ovat harjoitelleet, saisivat pelata ruotsalaisia vastaan. Kun kerran alku oli hyvä, niin jatko luvataan yhtä mainioksi. Pääsylippujen hinnat ovat tänään vain 5 ja 10 mk.

Lähde: Jäähockey nyt liitetty talviurheiluohjelmaamme. Helsingin Sanomat, 30.1.1928, nro 29, s. 1. Kansalliskirjasto.