Janakkalasta

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Janakkalassa piti talonpojan

Kirjoittanut Kustaa Paturi


Janakkalassa piti talonpojan.
Janakkalassa piti talonpojan sääty sekä oman pitäjän että osaksi Wanajan puolesta 27 päiwänä Joulukuussa Arpahuwitusta 1808 wuoden sotauroitten ja studentti-huoneen hyödyksi, jossa oli wähä wailla puolitoista sataa henkeä, yleensä talonpoikaista kansaa ja eräitä wallassäätyisiä, kunnioittamassa seuraamme. Lahjoja oli hywin monilta, mutta monilukuiset ja asian luonnonmukaiset eräältä Hämeenlinnan kaupunkilaiselta, joka maatilainsa wuoksi on Wanajainen. Tulot nousi 135 ruplaan 15 kop. josta kulut 22 ruplaa 80 kop. pois luettua, jälille jäi 112 ruplaa 35 kop. Ruotusotawäen pääliköt lahjoittiwat musiikin.
Arpaheiton jälkeen, muun seassa pidettiin muisto-puheita, G. Jussilainen sota-uroista ja Idänpään Heikkilä studenttihuoneen rakennuksen tarkoituksesta. Niiden perään laulettiin G. Jussilaiselta sitä tilaisuutta warten tehty laulu, jonka perään pidettiin eräitä kiitos puheita.
Jäseniltä walittu johtokunta kokoontui seuraawana päiwänä ja päätti rahat käytettäwäksi 1808 wuoden sotauroille 42 ruplaa, josta kahdelle Janakkalan pitäjässä elossa olewalle 28 rupl. ja yhdelle Wanajassa 14 ruplaa, 2 ruplaa kullenkin wuosittain annettawaksi, ja studentti-huoneen awuksi 70 rupl. 35 kop.
Maamies.
Pidetyistä puheita teemme toisen tilin.
Lähde: Hämäläinen 31.12.1858