Jatkosota, ylipäällikön päiväkäsky n:o 82

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylipäällikön päiväkäsky n:o 82

Kirjoittanut Carl Gustaf Emil Mannerheim


PÄÄMAJA

6.12.1942

Tänään 25 vuotta sitten julistettiin Suomi itsenäiseksi valtakunnaksi. Mutta vasta taistelukentällä tämä itsenäisyys raskain uhrein toteutettiin.

Historia osoittaa, että maan itsenäisyydellä ei ole todellista arvoa, ellei sen suojana ja takeena ole voima. Sodassa 1939-40 saimme kokea tämän totuuden puolustaessamme uudelleen itsenäisyyttämme 3½ kuukauden ankarassa kamppailussa. Ja nyt jälleen seisomme jo puolitoista vuotta suorittamassa samaa tehtävää, puolustaessamme ase kädessä itsenäisyyttämme ja olemassaoloamme.

Näissä ankarissa taisteluissa vapautemme puolesta on Suomen armeija osoittanut fyysillisen ja henkisen voimansa lannistumattomuuden ja suuruuden.

Sota on vaatinut ja vaatii uhreja ja ponnistuksia. Mutta samalla se on meille kirkastanut isänmaan kasvot ja selventänyt meille maan itsenäisyyden ja vapauden kalleuden. Ja rauha – kun se kerran tulee - on mielissämme saava entistäänkin korkeamman arvon. Kuoleman vaaran läheisyydessä punnitaan myös kansojen elämän arvo.

Sotilaani! Teiltä on vaadittu paljon ja vaaditaan yhä edelleen. Tunnen Teidän huolenne ja Teidän vaikeutenne. Mutta tunnen myös sen tinkimättömän lujuuden ja urhoollisen uhrimielen, joka on johtanut Teidät suuriin saavutuksiin.

Itsenäisyyspäivänämme lähetän Teille tervehdykseni kaukaisille lumen ja jään verhoamille vartiopaikoillenne. Korkeimman avulla me saatamme taistelumme loppuun taataksemme maallemme pysyvän rauhan.

Mannerheim.