Siirry sisältöön

Joroisista lokakuun 3 p.

Wikiaineistosta
Joroisista lokakuun 3 p.

Kirjoittanut Gustaf Fredrik Brask


Joroisista lokakuun 3 p. Kesä on vietetty lopulle, talvi on vastaanotettava. Työnteolle olivat kesän ilmat hyvin mukavat, eivät työtä viivyttäneet eikä työstä estäneet. Vuodentulo kasveissa oli enemmän hyvä. Vaan laihot eivät ole hyötykasvuisia syyskuun poutailmain tähden, vaan eivät erittäin huonojakaan. Pahoja töitä ei suuresti mainita muita kuin muuan tulipalonyritys, joka on nähty ulkoapäin syytetyksi, ja vähän mainitaan eläinten rääkkäystä nykyisen eläinsuojeluksen lain varjolla. Terveys on ollut keskinkertainen eli hyvä, kuolevaisuus ei runsas.

Kansakoulu on täälläkin toimensa alkanut. Opettajatyttö on muodoltaan somanäköinen toimitukseensa, josta hänen mainitaan olevan hyvin vaarinpitäväinenkin, vaikka syntyjään ruotsinkielinen. Lapsia on koulussa oppimassa muutamia kymmeniä, poikia sekä tyttöjä, jotka käyvät vuoroviikoin siellä; vaan kartano ja huoneet eivät taitaisi ollakaan liian avarat enemmälle lapsijoukolle. Tulisipa ahtaus ja puutos huoneista, jos kaikki käyttäisivät siellä lapsiaan, jotka sen kustannukseen ovat osalliset.

Lainakirjasto on ollut – muistelen – kymmenen vuotta, vaan on nyt häviämäisillään, kun kirjat ovat huonoiksi kuluneet, monta luettavaksi kykenemättömäksi, on muutamia loppuunkin eli tietämättömyyteen haihtunut. Kirjoja enimmällään ollessa oli jo neljäsataa, vaan korjatessa ja uudesti nidottaissa, useimpain kappalten yksiin kansiin panemalla, vähenivät niokset kolmeensataan. Lukijoita olisi kyllä enemmänkin kuin kirjoja, ehkä vanhat hyväksyvät paremmin hengellisiä kuin tieteellisiä ja kauno- eli tarina- ja taito-opillisia kirjoja. – Laulu-opetus ei ole alkulaitoksellisessa kunnollisuudessaan.

Käräjä alkoi lokakuun alussa, johon on paljo manattuja, ja monta entistä juttua senlaisiakin, jotka rehelliset ihmiset ymmärtäisivät keskenään ratkaista ja sopia.

G[ustaf]. F[redrik]. B[rask].


Lähde: Suomalainen Virallinen Lehti 15.10.1870.