Julistus Venäjän rahan käyttöönottamisesta Suomessa

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

22. (10.) elokuuta 1808[muokkaa]

[Kreivi Buxhoevdenin julistus Venäjän rahan käytäntöön ottamisesta Suomessa]

Julistus.[muokkaa]

Koska Hänen Keisarillinen Majestätinsä on wahwasti yhdistänyt Wenäjänmaan Suomenmaan kanssa, niin että tämä nyt on yxi osa Kejsarinmaasta, ja kaikisa Waldakunnisa käypä mynti pitä oleman, mahdollisuden jälken, yhteinen, ja ei aiwan monesta laista, waan niin perustettu, ettei sen muuttamisesta kaikisa Maallisen menon muutoxisa, yhteisesti eli erinäisesti ole mitän waaraa peljättäwää, niinkuin myös siitä ei pidä oleman niin wähää, että sen puutoxesta kaupan teko ja rahan liikundo seisahtuis, eikä myöskän niin paljo, että se paljouden tähden pidetäis halwembana: Ja koska Waldakunnan Welka-Sedelit ei ole senkaldaiset, että ne taidaisit käydä niinkuin yhteinen Mynti Wenäjänmaasa, ehkä ne käwit niinkauwan kuin Suomenmaa oli Ruotzin alla, ja ne piti maxettaman sen Bewillningin kautta, kuin nyt on sisällewedetty ja peräänannettu: Ja koska ilman sitä, ei näitä Sedeleitä ole niin paljo, että ne olisit ulottuwaiset kaikkeen rahaliikundoon Suomenmaasa: josta kaikesta seuraa se, että nämät Welka-Sedelit pitä wähittäisin käymästä peräti katoman joidenga pois waihettamisesta siis edespäin tulee säätetäwäxi: Mutta että kaikki äkilliset myntin muutoxet owat wahingolliset; niin tehdän se tämän kautta yhteisesti tjettäwäxi, että yhteinen rahan liikundo taittaisi senjälken sowittaa.

Koska sen kautta, kuin Kejsarillisen Armejan tarpexi Suomesa on ostettu, paljo Kejsarillisia Bankosedeleitä jo on Maakundaan tullut, ja jokapäiwä enämbi tulee, niin tulewat kaikki Kruunun ulosteot tästälähin näillä Kejsarillisilla Banko-Sedeleillä maxettawaxi, ja nämät Banco-Sedelit, ynnä pienen kuparirahan kanssa, owat se Mynti, joka tästälähin kaupanteosa Maasa käymän tulee.

Hopia-Rublat owat senkaltainen Mynti, jonga Hänen Kejsarillinen Majestätinsä Armosa andaa yhdelle osalle Officereistänsä, ja ei taita siis niitä, muiden ulossulkemisella, rahan liikunnosa waatia. Turusa s. 10/22 p. Elo-Kuusa 1808.

Greiwi BUXHOEVDEN.

[Teoksesta Kustavi Grotenfelt [1861-1928]: Suomenkielisiä historiallisia asiakirjoja Ruotsin vallan ajalta (vuosilta 1548-1809), Helsinki 1912.]