Kävele paljain jaloin

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kävele paljain jaloin.
(Kneippin mukaan).
Kirjoittanut Sebastian Kneipp


Paljain jaloin käveleminen on niin suuresta merkityksestä ihmisen terveydelle, että jokaisen pitäisi sitä harjoittaa. Ei millään muulla tavalla lapset kasva siinä määrässä voimallisiksi ja kestäviksi kuin paljain jaloin kävelemisen kautta.

Kun on puhe paljain jaloin kävelemisestä, niin sillä tarkoitetaan jalkojen paljaana olemista polviin asti. Tuo näin käveleminen soveltuu hyvin vanhemmillekin ihmisille kesän aikana, ei ainoastaan lapsille. Se tapahtuu sopivasti joko niityllä, puistossa tai järven rannoilla olevilla kosteilla kivillä eikä tätä kävelemistä tarvitse harjoittaa muuta kuin jonkun minuutin tai tunnin joka päivä.

Paljain jaloin käveleminen on terveellistä silloinkin, kun omassa huoneessaan aamuin ja illoin kävelee.

Jalkojen tarkoituksena on kantaa ihmisruumista paikasta paikkaan. Sen tähden on tarpeellista, että ne karaistaan ja vahvistetaan toimittamaan tätä tehtäväänsä. Mikä suuri vaiva ja onnettomuus on tuhansilla ihmisillä, kun heidän on käveleminen viallisilla tai huonoilla jaloilla.

Joka on oppinut paljain jaloin kävelemään, ei koskaan kärsi kylmistä jaloista. Syynä tähän on se, että veri tämän kävelemisen kautta vetäytyy alaspäin jalkoihin, josta jalat tulevat runsasverisiksi, saavat suuremman ravinnon ja tulevat vahvoiksi.

Minkä tähden monella on kylmät jalat, mikä on siihen syynä? Siihen on syynä se, ettei veri pääse säännöllisesti kiertämään jaloissa joko ahtaiden jalkineiden, likaisuuden tahi liikunnon puutteen tähden.

Mitenkä monet ihmiset alituisesti valittavat päänsärkyä? Lukemattomat ne lääkkeet ovat, joita he menestyksettä ovat käyttäneet. Jos heillä kysytään, miten on jalkojen laita, niin saa usemmiten vastaukseksi, että ne ovat kylmät kuin jää. Useimmissa tapauksissa ovat nämä molemmat vaivat toisistaan riippuvaiset, sillä yhtä aikaa kun veren kierto alaraajoissa on pysäytetty ja veritulva täten vähentynyt, tapahtuu yläraajoissa ja päässä päinvastoin. Kuinka moni kärsii veren pakkautumisesta päähän ja siitä syntyvistä kivuista, pyörrytyksestä y. m. Syy tähän on useimmiten hermostuneessa luonteessa, mutta voidaan luonnollisesti myöskin hakea muista vaivoista, kuten sydän- ja keuhkokivuista.

Jos nyt päänsärky on seurauksena lisääntyvästä veren tulvasta päähän, sielläkin, missä on katsottava suorastaan hermostuneeksi vaivaksi, on paljain jaloin käveleminen yksi parhaimmista lääkkeistä. Se vaikuttaa nimittäin, kuten ennen on mainittu, ei ainoasti verenjärjestävästi mutta sillä on myöskin heijastava vaikutus koko hermostoon. Kuinka jännittävästi lapset maalla odottavat kevättä, että he taas saisivat juosta paljain jaloin. Se on niin suloista olemista, että tuskinpa kukaan lapsi ottaisi sukkia ja kenkiä jalkaansa, ellei heitä siihen pakotettaisi. Köyhän miehen lapset tulevat harvoin häirityksi tässä ilossaan. Vähemmän puollettuja sitävastoin ovat tässä suhteessa rikkaiden ja ylellisten lapset, jotka eivät tunne vähemmän halua tähän kuin heidän köyhemmät toverinsakaan.

Nuoruudessani kävivät maalaiset yleisesti paljain jaloin, niin lapset kuin aikuisetkin. Oli pitkä matka kirkkoon ja kouluun; vanhempamme antoivat meille palan leipää ja muutamia omenoita väliruuaksi sekä sitäpaitsi sukat ja kengät, mutta nämä viimeksi mainitut ripustimme olkapäälle ja pistimme ne jalkaamme vasta silloin, kun olimme perillä – eikä tämä tapahtunut ainoastaan kesällä, vaan kylmempinäkin vuodenaikoina. Me tunsimme itsemme täten aina terveiksi ja iloisiksi.


Lähde: Työmies 26.7.1900.