Siirry sisältöön

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus toimenpiteistä poliisihoidon parantamiseksi maalla

Wikiaineistosta

Suomen Suuriruhtinaanmaan Asetus-Kokoelma 10.2.1891/5.

(Julkiluettava saarnastuolista).


Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus
toimenpiteistä poliisihoidon parantamiseksi maalla.
Annettu Helsingissä, 10 p:nä Helmikuuta 1891.
_______________


Me ALEKSANDER Kolmas, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäväksi: Suomen Senaattimme Talous-osaston alamaisesta esityksestä olemme Me, poliisihoitoa maalla parantaaksemme, nähneet hyväksi armossa säätää ja määrätä seuraavaisesti:

1 §.

Siltavoudin, jahtivoudin, neljännesmiehen ja käskyn-ajajan virat ovat lakkautettavat ja niin kutsutut silta- ja jahtivouti-kapat, jotka tekevät kaksi kappaa jyviä kultakin talolta, kruunulle peräytettävät.

Sitä vastaan on jokaiseen kruununnimismiehen-piiriin asetettava, Senaatin Talous-osaston harkinnon mukaan, yksi tahi useampia poliisikonstaapeleja, jotka ovat kruunun-nimismiehen käskyn alaisina ja joitten tulee auttaa häntä poliisihoidossa sekä muuten täyttää kaikki, mitä heille virassa käsketään.

Poliisikonstaapelit palkkaa kruunu.

2 §.

Kuvernöörien esityksestä määrää Senaatin Talous-osasto poliisikonstaapelien palkkiot, jotka eivät saa olla suuremmat kuin kuusisataa markkaa eikä pienemmät kuin neljäsataa markkaa.

Korvausta matkoista virka-asioissa, milloin se tapahtuu, suoritetaan voimassa olevan matkustussäännön yhdennentoista luokan mukaan.

3 §.

Poliisikonstaapeli saa viiden ja kymmenen vuoden nuhteettoman palveluksen jälkeen samassa virassa palkkionkoroitusta kuusikymmentä markkaa kummallakin kerralla.

4 §.

Poliisikonstaapelit asettaa Kuvernööri, jolla myöskin on valta heidät virasta erottaa, kun he havaitaan taitamattomiksi tahi huolimattomiksi; ja on myöskin Kuvernöörin asiana määrätä se paikka piirissä, jossa konstaapelin tulee asua.

5 §.

Puheenalaiseen virkaan kelpaavaisuuteen vaaditaan yleensä, että hakija on hyvämaineinen sekä ylemmän kansakoulun läpikäynyt taikka myöskin ollut aliupseerina Suomen sotaväessä. Muuten yhtä kelpaavista hakijoista on sellaisella sotilashenkilöllä etuus virkaan.

6 §.

Maalla olevan poliisikonstaapelin todistuksella on, siinä mitä hänelle virkaa toimittaessaan on tapahtunut, sama voima kuin vahtimiesten ja oikeudenpalvelijain todistuksella.

7 §.

Talous-osaston asiaksi jätetään tarkempien määräysten antaminen poliisikonstaapelien virkavelvollisuuksista ja toimivallasta kuin myös niihin toimiin ryhtyminen, joita havaitaan tarpeellisiksi sen täytäntöön panemiseen, mitä edellä olevalla tavalla on säädetty.


  Tätä kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsingissä, 10 p:nä Helmikuuta 1891.


K e i s a r i l l i s e n   M a j e s t e e t i n   Oman Päätöksen mukaan
ja Hänen Korkeassa Nimessään,
Suomeen asetettu Senaattinsa:
S. W. von TROIL.
H. MOLANDER.
FR. LERCHE.
C. TUDEER.
V. PROCOPÉ.
A. E. ARPPE.
K. F. IGNATIUS.


T. J. Aminoff.