Keittokirja suomalaisille kodeille: Keittoja: Vihanneskeittoja

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keittokirja suomalaisille kodeille: Keittoja Vihanneskeittoja
Keittokirja suomalaisille kodeille
Kirjoittanut I. H.
Keittokirja suomalaisille kodeille: Keittoja: Viini- tai hedelmäkeittoja sekä kylmiä liemiä


Vihanneskeittoa 1.[muokkaa]

25—30 minuuttia, 4 henkilölle.

60 gr. voita,
20 gr. jauhoja,
2 munaa,
40 gr. leipää,
100 gr. pinaattia,
150 gr. salaattia,
20 gr. kirveliä,
litra vettä.

Vihannekset huuhdotaan, leikellään hienoiksi; se ynnä 40 gr. voita, vähän suolaa ja pippuria pannaan pannuun; paahdetaan 5 minuuttia, hämmennetään, jauhot pannaan sekaan ja 5 minuuttia se jälkeen kiehuva vesi. Keittoa hämmennetään, kunnes se alkaa tulla kirkkaaksi, annetaan hiljalleen kiehua 15 minuuttia. Munat vispilöidään, ja näihin sitten pannaan jäljellä oleva voi. Keitto nostetaan tulelta, osa siitä vispilöidään munien kanssa niin, että voi sulaa, jonka jälkeen tämä suuruste tasaisesti hämmennettynä pannaan keittoon. Leipä leikataan 2½ cm. paksuisiksi paloiksi, jotka pannan liemimaljaan ja keitto kaadetaan päälle. Tarjotaan. Leivän asemesta voi käyttää kiehutettuja riisisuurimoita, makaroonia y. m., jotka keitetään keitossa.

Vihanneskeittoja 2.[muokkaa]

2 tuntia, 4—6 henkilölle.

65 cl tuoreita, pieniä herneitä,
4 keskikokoista porkkanaa,
2 kukkakaalin kerää,
1 l. kuorimatonta maitoa,
25 cl. hyvää kermaa,
ruokalusikallinen jauhoja,
4 munanruskuaista,
voita.

Porkkanat leikataan ohuiksi viipaleiksi, vihannekset keitetän kukin laji erikseen niin vähässä liemessä kuin mahdollista. Kun herneet ja porkkanat ovat valmiiksi kiehuneet, kaadetaan ne yhteen, ja maito pannaan sekaan; saa kiehua ja suurustetaan jauhoilla ja voilla, jotka sekoitetaan keittoon kiehuessa. Kukkakaali siivilöidään ja saa valua. Ennenkuin tarjotaan, suurustetaan keitto vielä yhteen vispilöidyillä kermalla ja munanruskuaisilla, jonka jälkeen keitto ei enää saa kiehua. Kukkakaali kaadetaan sekään ja keitto, jonka nyt tulee olla jotenkin sakeata, tarjotaan. On oivallista. Vettä voi maidon asemesta käyttää.

Hernekeittoa riisisuurimoiden kanssa.[muokkaa]

200 gr. riisisuurimoita,
25 cl. tuoreita vihreitä herneitä,
voita,
persiljakimppu,
suolaa,
laukka ja purjolaukka.

Laukat hakataan ja käristetään voissa, kunnes ne saavat kauniin värin. Suurimot, hyvin puhdistettuina, mutta ei huuhdottuina, paahdetaan siinä minuutti, kaadetaan sekaan 4 l- lämmintä vettä, hämmennetään kunnes ne kiehuvat, jolloin mausteet ja persilja pannaan sekaan, 10 minuuttia sen jälkeen kaadetaan sekaan herneet ja keittämistä jatketaan. Kun keitto on valmista, otetaan persilta pois, pieni pala hyvää voita sekoitetaan keittoon, jonka jälkeen sen voi tarjoilla. Keiton tulee olla jotenkin sakeata.

Sipulikeittoa.[muokkaa]

½ tuntia, 4 henkilölle.

65 gr. voita,
20 gr. jauhoja,
3 munanruskuaista,
65 gr. leipää,
210 gr. pieniä tahi myöskin portugalilaisia sipuleita,
10 fr. Suolaa,
2 gr. survottuja maustepippuria,
hyppysellinen sokuria,
1 l. 5 cl. vettä.

Sipulit puhdistetaan, leikataan poikkipäin levyiksi, ryöpätään 10 minuuttia kiehuvassa vedessä, joten kirpeys poistuu, saava valua; käristetään isolla tulella 35 gr:ssa voita; kun sipulit ovat vaalean ruskeat pannaan jauhot. Saa vielä seisoa 2 minuuttia tulella, jolloin pannaan vettä, suolla, pippuria ja sokuria. Keitosta hämmennetään tulella, kunnes se kiehahtaa, nostetaan pois ja saa seisoa 5 minuttia. Liemimaljaan pannaan viipaleiksi leikattu leipä. Munanruskuaiset hämmennetään 10 cl:ssa keitosta ja jäljellä olevassa voissa, ja kaadetaan keittoon, juuri ennenkuin keitto tarjoillaan; on hyvänmakuista. Tarjoillaan joko ilman, tai hienonnetun juuston ohessa.

Moni otaksuu, että sipulikeittoon tulisi liian väkevä sipulin maku, niin ei kuitenkaan ole laita, sillä sipulin hahtuva maku poistuu hyvin pian keitettäessä, ja sen tähden riippuukin keittäjästä, minkä maun nämä yksinkertaiset mutta oivalliset keitot saavat lyhyemmän tai pitemmän keittämis-ajan kautta.

Makusieni-keittoa.[muokkaa]

½--1 tunti.

Voita,
Munanruskuaisia,
Kermaa,
Sherryä,
Paahdettua leipää,
Tuoreita makusieniä,
Suolaa,
Pippuria,
Vettä.

Makusienet perataan, huuhdotaan, leikellään, saavat kiehua 15 minuuttia voissa, jonka jälkeen kiehuvaa vettä suolaa ja pippuria pannaan sekaan ja keitto saa kiehua, kunnes maku on oivallinen, siivilöidään jouhiseulalla ja vaahto poistetaan, valmistetaan keittämättä vispilöidyillä kermalla ja munanruskuaisilla.

Kaunnita pieniä makusieniä ryöpätään voissa ja vähässä vedessä ja pannaan sitten keittoon. Sherryä pannaan maun mukaan. Tarjoillaan paahdetun leivän ohessa. On jotenkin hyvää.

Samalla tavalla valmistetaan keittoa kaikenlaisista syotävistä sienistä. Tulee erittäin hyvää vuohensienistä tahi kanttarelleistä.