Keskustelu:Lahden kaupungin peruskoulut
Lisää aiheUlkoasu
Viimeisin kommentti: 15 vuotta sitten käyttäjältä 143.51.236.88 aiheessa Uutta tutkimusta
Mallinnus
[muokkaa]Möysän peruskoulu | ||
---|---|---|
Möysän peruskoulu (ennen Möysän kansakoulu)
- luokat 1-6
- oppilasmäärä noin 220
- perustettu 1906
- vanhempainyhdistys: Möysän Ystävät
- tulevaisuus: ylläpidetään (2008)
Koulurakennus
- valmistumisvuosi
- 1906 puurakennus - laajentamisvuosi
- 1928 kivirakennus Hollola (tontti Lahden kaupungin puolelle kunnanrajaa 1933)
- 1936 kaksikerroksinen lisäkivirakennus, jonka korotus 1953 nelikerroksiseksi
Uutta tutkimusta
[muokkaa]Eikös tämä aineistowiki ole tarkoitettu juuri aiemmin julkaistuille ja jo tekijänoikeuksista vapaille aineistoille. Lahden koulut, mitä ne nyt ovatkaan, ovat varmasti uuttaa tutkimusta ja siten esim. wikikirjastoon sopiaavia juttuja. Jos jostain koulusta on tehty esim. matrikkeli, joka on vapaa tekijänoikeuksista, niin se tänne tietenkin sopii tai jopa kirjat tai artikkelit, jotka ovat vaapaita. --Alexius Manfelt 21. tammikuuta 2008 kello 10.18 (UTC)
- Miten tilastotieto voi olla "uutta tutkimusta"? Miten julkaistu tilasto, jota ei ole julistettu salaiseksi asianmukaisesti, voi olla tekijänoikeuden mukaista aineistoa? Viiteaineistossa on nimenomaan luetteloita ja tilastotietoja, joita ei ole kirjoitettu romaanin muotoon. Miten uusi tutkimus liittyy Wikisourceen? Kyseessähän on vain tapa estää kirjoittamasta teorioita itse uusiksi Wikipediaan. 80.223.125.28 21. tammikuuta 2008 kello 13.47 (UTC)
- Wikiaineisto on erityisesti tarkoitettu jossakin muualla julkaistuille teksteille, ei itse laadituille kirjoituksille tai koululistauksille. Se, että jokin tieto on julkaistu jossakin, ei tee siitä tänne sopivaa vaan tekstin tulisi olla muuntelemattomassa asussa eli julkaistuna versiona. Minun nähdäkseni asiaa ei voi ratkaista sillä, että laittaa listaukseen mukaan, mitä luokkia missäkin koulussa on. Jos haluat, niin artikkelia voidaan ehdottaa poistettavaksi vaikka poistoäänestyksen kautta, niin saadaan yhteisön kanta siihen, sopiiko tällainen materiaalia tänne. – Nysalor 21. tammikuuta 2008 kello 16.07 (UTC)
- Kaikki tilastotiedot on julkaistu muualla julkisissa asiakirjoissa. Ne eivät ole kaunokirjallisuutta niin kuin Gutenbergista peistattu kaunokirjallisuus. Minusta Sinun kannattaisi katsoa vielä kertaalleen Wikisourcen säännöt - myös englanninkieliset, eikä äänestyttää mitenkään valmistelematta asiaa epäjohdonmukaisesti Wikipedian tapaan. Olen aivan varma, että mikään Gutenbergistakaan peistattu ei ole samassa muodossa kuin runsas vuosisata sitten, kun ne julkaistiin ensimmäistä kertaa kirjapainossa. 80.223.125.28 21. tammikuuta 2008 kello 16.15 (UTC)
- Pointti lienee että dokumenttien pitää olla aiemmin julkaistu sellaisenaan yhtenä kappaleena. Tänne ei tehdä koosteita. Miten tämä muuten eroaisi Wikipediasta? --Harriv 21. tammikuuta 2008 kello 16.55 (UTC)
- Täällä ovat tosiaankin voimassa suomenkielisen Wikiaineiston säännöt samalla tavalla kuin suomenkielisen Wikiaineiston säännöt ovat voimassa suomenkielisessä Wikipediassa. Kieliversioiden välillä on eroja, etkä voi soveltaa englanninkielisen version sääntöjä suoraan tänne. Tosin englanninkielisessäkin on kyse bibliografioista eli teoslistoista, ei elämäkerroista [1].
- Ainakin minun Gutenberg-projektiin lisäämäni teokset pyrkivät jäljittelemään mahdollisimman tarkasti alkuperäistä, ja erot rajoittuvat lähinnä ympäristön sallimaan ulkoasuun ja painovirheiden korjaamiseen. Sen sijaan esimerkiksi vanhan kielen piirteisiin ei puututa vaan ne jätetään autenttisiksi eikä kirjoja ”korjailla” nykypäivän tietämyksen mukaisiksi. Pointti on joka tapauksessa – kuten Harriv myös täsmensi –, että tekstit on julkaistu aiemmin sellaisinaan jossakin muualla. – Nysalor 21. tammikuuta 2008 kello 17.13 (UTC)
- Tietenkin kaikki aineisto on julkaistu aina jossain muualla - muodossa tai toisessa. Muutoinhan kyseessä olisi julkisuuslainsäädännön määrittelemä tieto, ja kuuluisi lähdesuojassa Wikileaksiin. 143.51.236.88 16. maaliskuuta 2009 kello 17.48 (UTC)
- Valitettavasti ole nykyisin aiempaa vähemmän läsnä eri wikiprojekteissa, mutta kyllä harriv ja Nysalor toteavat täyttä asiaa. Minulle ei toki ole mitään Lahden koulutekstejä vastaan, mutta foorumi on väärä. Kuten aiemmin sanoin niin esimerkiksi Lähden koulujen martkikkelit voisi tänne tallentaa, jos ne vaan ovat vapaita tekijänoikeuksista. Arvoisa IP, suomeksi on paljon kirjallisuutta, erilaisia artikkelita ym. jo aiemmin julkaistuja tekstejä, joita tänne kannataa laitaa. Se on aina kulttuuriteko kun joku teksti kopioidaan nettiin. --Alexius Manfelt 27. tammikuuta 2008 kello 19.47 (UTC)
- Jos ajatellaan, että tietokantojen määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja että on olemassa valtion jatkuvasti ylläpitämiä tietokantoja, käsittääkseni viitteet ovat 100-1000 kertaa tehokkaampi tapa tuoda tieto käsille kuin peistata kaikki uudestaan. Olisi jokseenkin surullista, jos Wikiaineisto käsitettäisiin vain ennen 1890 kirjoitetun suomalaisen kirjallisuuden n:ksi välivarastoksi. Tiedustelisin, mikä on oma näkemyksesi kehittämiseen. Nykyäänhän yksityiskohdasta voi olla tarkennus vain jos saman on jo kirjoittanut Wikipediaan. Wikiaineiston pitäisi löytää oma roolinsa. Genealogeilla, numismaatikoilla ja filatelisteilla voisi olla paljon annettavaa. Ei kommentilla varutettu luettelorivi ole artikkeli, mikä pitää tuhota tai kirjoittaa ensiksi Wikipediaan, jotta siihen voidaan viitata tagilla. 80.223.125.28 28. tammikuuta 2008 kello 17.42 (UTC)
- Arvoisa IP, saanen esittää näkemykseni wikiperheen työnjaosta. Tämä on siis vain yhden vähäisen yksilön näkemys suuresta ja moninaisesta kokonaisuudesta. Wikipedia on tietenkin suurin ja kaunein, sen kokoaa omien periaatteittensa mukaisesti kaiken tiedon inhimillisestä yhteisöstä! Wikikirjastos on juuri ennen julkaisemattomia kirjoja, oppaita ja lueteloita varten, Wikiuutiset on lyhyen aikavälin hektistä uutisten valittämistä, mitä juuri nyt maailmassa tapahtuu, Wikiaineisto on tarkoitettu aiemmin painetun ja julkaistun, mutta tekijänoikeuksista vapaan materiaalin julkaisemiseen. Kun katsoo vaikkapa ranskankielisen vastaavan sisältöä, niin siellä näkyy koko, tai ainakin lähes koko vanhempi kirjallisuus, joka näin on saatu kaikkien ulottuville. Näin mielestäni nuo Lahden koulujutut kuuluvat Wikikirjastoon ja ne ovat siellä hienoina dokumentteina ja juuri oikeassa ympäristössä. Tämä Wikiaineisto on tavaltaan kulttuuriperinnön tallentamista ja sekin on tärkeätä. Kun pidämme eri wikien tietorajat selvinä, niin se helpottaa kaikkien käyttöä ja Hienon kokonaisuuden luomista. Ystävyydellä --Alexius Manfelt 30. tammikuuta 2008 kello 20.43 (UTC)
- Mitä hyötyä on Wikipedialla siitä, että Wikisource:en peistataan Gutenbergissa ja muualla oleva tekijänoikeudesta vapautettu aineisto? Ranskalainen käytäntö ei estä peistaamasta Suomen koko vanhaan kirjallisuutta Wikiaineistoon, mutta se, että pysytään tiukasti ranskalaisessa muotissa, aiheuttaa tietenkin se, että 3-4 henkilöä yksinään keskustelelee suuntaviivoista parhaan kiinnostuksensa ja ymmärryksensä perusteella. 143.51.236.88 16. maaliskuuta 2009 kello 17.50 (UTC)