Kirjallisuutta (Elämän havannoita, Härkmannin pojat)

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjallisuutta.

Kirjoittanut anonyymi


Elämän havannoita VIII. Kirjoittanut P. Päivärinta.

Härkmannin pojat, kirjoittanut Aura.

Yllämainitut teokset, jotka ovat ilmestyneet Werner Söderströmin kustannuksella, ovat Joulukirjallisuuden esikoisia. Niistä ensimmäinen, tunnetun kirjailijan Päivärinnan teos, sisältää kolme kertomusta, joissa kirjailija kuvaa kanssamme, edellisissä työväen ja viimeisessä talollisten elämää. Mitä kertomusten sisällykseen tulee niin tuntuvat ne suoraan elämästä olevilta, erittäinkin on ensimmäisen kertomuksen ensimäinen rantanainen peloittavan todellinen, ikäänkuin verellä kirjoitettu tositapaus. Viimeisessä kertomuksessa kuvataan sivistyksen halua ja voittoa elävällä tavalla. Päivärinnan näistä kertomuksista huokuu syvä siveellinen henki ja kristillinen maailman katsantotapa, niin että kertomukset sopivat jokaisen käteen. Kun tähän lisäämme että kieli on hyvää, niin sopii tätä kertomussarjaakin puoltaa joululahjaksi niin moneen kotiin kuin mahdollista. Kirjan hinta on 1 mk. 50 p.

Mitä taas tulee ”Härkmannin pojat” nimiseen kirjaan, niin on se ilahuttava ilmiö kaunokirjallisuutemme alalla. Historialliset novellit ylimalkaan ovat jo vaikeampia kirjoittaa, sillä niiden kirjoittajalta vaaditaan ei ainoastaan taiteellista kykyä ja muodostamisvoimaa vaan myös historiallisia tietoja, historiallista katsantotapaa. Mainitussa kirjassa on edellinen puoli ja vaatimus kyllä täytetty, vaan mitä jälkimmäiseen vaatimukseen tulee, niin sopii syystä tehdä muutamia muistutuksia. Mitä ensinnäkin kansamme luonteeseen tulee ja toimintaan, jota kirjassa on kuvattu, niin astuu se liian kiihkoisena ja tulisena esiin ja mitä taas eri henkilöihin tulee, niin voi olla niistä toisia käsityksiä kuin tekijällä. Henkilöt astuvat monesti esiin ikäänkuin väritettynä – luonnollinen seuraus siitä, että tekijä on ollut liian innostunut kertomuksensa aineeseen. Ylimalkaan saattaa kuitenkin sanoa että sekä muoto että sisällys ovat ilahuttavalla tavalla sopusoinnussa, joten teos on ilahuttava ilmiö novellikirjallisuutemme kehittymisestä. Monet kohdat muistuttavat suuren historiallisten romaanein kirjoittajaa Walter Scottia, jota seikka on kirjan eduksi luettava ja osoittaa, että tekijä on tarkasti tutkinut suuria edeltäjiänsä. Kun tähän lisäämme, että kirjoittaja tuon tuostakin antaa syvämielisen ja opettavaisen lauseen livahtaa joukkoon ja että kertomus kuvaa ison vihan kamaloita aikoja, niin on sanottu mitä pääasiassa on sanottava kirjan sisällyksestä. Kirjan kielellinen puku on moitteeton ja paino niinkuin edellisessäkin kirjassa hyvää.

Härkmannin poikien hinta on 2 mk. 75 p. Me puolestamme tervehdämme ilolla tämmöisen kirjan ilmestymistä, sillä se ansaitsee suurta lukijakuntaa jo senkin puolesta, että teos hengittää palavaa isänmaan rakkautta.

J. M.


Lähde: Lounas 10.12.1887.