Kirje etelä-Afrikasta

Wikiaineistosta
Kirje etelä-Afrikasta

Kirjoittanut anonyymi
Julkaistu alun perin: Keski-Suomi, 6.3.1878, nro 19, s. 2. Artikkelin verkkoversio.


Kirje etelä-Afrikasta.
Port Elizabeth, Tammikuun 10 p. 1878.
Kirje K. H. K:lle Petäjävedellä.
Vaka Veli!

Lupaukseni mukaan tahdon sinFulle taas kirjoittaa ja kertoa uutisia täältä Afrikan perältä. Sinä varmaankin kysyt miksi minä kirjeeni julkaisen, enkä suoraan lähetä sinulle, niinkuin ennen olen tehnyt, vaan syy siihen on se, että akat täällä Afrikassa kertoivat sinun julkaiseen yhden edellisistä kirjeistäni, jonka tähden minä tällä kertaa tahdon sinulta sen vaivan säästää ja lähettää kirjeeni Keski-Suomen toimitukselle. — Ja jos ei muistini minua aivan petä, niin useammat kirjeenvaihtajat alkavat puheen ilmasta, siis minäkin tahdon vanhaa tapaa seurata ja kertoa sinulle että täällä on tätä nykyään kovin kuuma. Vlistä tahdon muistuttaa että Port Elizabeth on 34 astetta etelä-puolella päivän-tasaajata ja että täällä siis nyt on kesäaika. — Useasti olen ajatellut ettekö te sieltä korkiasta pohjasta voisi edes postissa meille lähettää vähän kylmää virvoitukseksi, sillä jos Suomi on vanhallaan, niin pitäisi sitä kyllä tällä vuosiajalla löytyä liikenemään.

Kirjeessäsi pyysit minua kertomaan oloista ja tavoista niissä paikoissa, johon sallimukseni ja ammattini minut viemät. Tahdon siis lyhykäisesti pyyntösi täyttää. Port Eliz[a]beth[huom. 1] on Algoalahden pohjassa Cap-Koloniassa noin 80 Suomen penikulmaa itä-puolella Hyvän Toivon nientä. — Kaupunki, jossa notaan olevan 30 tuhatta asujainta, on hyvin kauniilla paikalla vuoren reunalla rakettu europalaisen tavan mukaan ja sisältää useita somia kirkkoja, kouluja y. m. Suurin osa porvaristosta sekä likimmiten kaikki virkamiehet ovat Englantilaisia; ilman näitä löytyy paljous muita kansalaisia Europasta sekä lisäksi neekeriä ja Indiasta tuotuja Malajeja. Olenpa minä täällä pari Suomalaistaki tavannut. — Maakunnan asujamet ovat enemmiten Hollantilaista sukuperää, sillä koko tämä maa on ennen ollut Hollantilainen uutis-asuma, vaan Englantilaiset Kenraali Craig’in ja Amiraali Elfinstone’n komannon alla valloittivat sen; useammat paikkakunnan nimet niinkuin Uitenhage, Zvellendam ja monta muuta muistuttavat myöskin Hollantilaisista. Maan laatu sanotaan oleva hedelmällinen ja aivan sopuisa maanviljelykselle. Täällä saadaan siis kaikenlaista viljaa, etelän hedelmiä, jotenki hyvää viiniä, tupakkia y. m. — Kuitenkin on tähän saakka karjan-hoito pidetty arvoisampana kuin maanviljelys, josta syystä myöskin maan paraat ulos-vienti tavarat ovat villoja, nahkoja ja nälkä-kurjen höyheniä. Sopii mainita että koska nälkäkurjen höyhenet ovat hyvin kallista kauppatavaraa, niin maakartanon omistajat kasvattavat yllä mainittuja lintuja höyhenien tähden. Teollisuus on vielä aivan vähäpätöisellä kannalla, niin että likimäärin kaikki tavarat ja elin-tarpeet, mitä sivistynyt kansa vaatii, ovat tuotavat Europasta. Suurena haittana maan edistymiselle ovat ne alinomaiset sodat villien Kafferi-kansojen kanssa, jotka ryöstävät maan asukkaitten karjaa ja harjoittavat kaikenlaista hirmu-työtä. — Parasta aikaa on tämä maakunta sodassa kahden mahtavan Kafferi-kansan kanssa nimiltä Gcolekas ja Gaikas. Viime kuluneen Joulukuun 2 päimänä oli verinen tappelu Umzitanzin luona, jossa yli 600 ihmistä kaatui. Valkea puolue, joka oli maakunnan sotaväki sekä paljous vapaehtoisia, sai kuitenkin 24 tunnin kovan taistelun jälkeen voiton, johon suurin syy oli paremmat aseet ja sotainen järjestys sekä kokeneet ja urhoolliset johtajat. Vaan sanotaan myöskin mustien tapelleen aivan urhoollisesti ja kuolemaa pelkäämättä, ehkä kohta enemmistö ainoastaan olivat varustetut keihäillä eli assegais. — Kafferien pääjohtajana on vanha Gcolekas päällikkö Kreli sekä hänen jälkeensä arvoisa Gaikas päällikkö Sandilli.

Nämät miehet sanotaan oleman nerokkaat ja miehuulliset soturit sekä sydämmen pohjasta vihaavan valkeita. Sodan luullaan kestävän kauvan, sillä odotetaan vielä useita kansoja yhdistymään yllänimitettyjen kanssa. Suurin syy näihin rettelöihin sanotaan olevan Hollantilaisten maanviljeliäin ahneus ja hävytön käytös Kafferia vastaan. — Vaan olkoon tämä kylliksi sanottu tästä pikku-sodasta, sillä sinusta tämä mahtaa jo alkaa tuntua kuivalta, koska olet tilaisuudessa saada uutisia suuremmalta sotakentältä. Jää siis hyvästi tällä kertaa ja hyvää uutta vuotta. — Matkani täältä menee Itä-Indiaan.

ystäväsi

A. P.


Lisätyt viitteet

  1. Lähteessä: Elizbeth