Kirje usealle nunnalle

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirje usealle nunnalle
6. Elokuuta 1524
Kirjoittanut Martti Luther
Käännös saksan kielestä englanniksi Letter to Several Nuns: Erika Bullmann Flores, Project Wittenberg
Käännös englannin kielestä suomeksi Kirje usealle nunnalle: Arto Alanenpää, 2009


Vapaille nunnille, rakkaille sisarilleni Kristuksessa, kirjoittaen hyväntahtoisella mielelaadulla:

Armo ja rauha Jeesuksen Kristuksen nimessä meidän Pelastajassamme!

Rakkaat sisaret, olen saanut molemmat teidän kirjeenne ja olen tietoinen asioistanne. Olisin vastannut teille aikaisemmin, jos olisi ollut lähettejä vapaana, ja olen ollut myös hyvin kiireinen.

Te olette oikeassa, että on olemassa kaksi syytä, joiden tähden elämä luostarissa ja valasta voidaan hylätä: Yksi on missä ihmisten lait ja elämä sisällä olevat käskyt ovat pakotettuja, missä ei ole vapaata valintaa, missä se on laitettu omantunnon taakaksi. Tällaisissa tapauksissa on aika juosta pois, jättäen luostarin ja kaikki sen rippeet taakse. Jos tämä on teidän tilanteenne, jossa te ette saa vapaasti valita luostaria, missä teidän omatuntonne on pakotettuna, silloin kutsukaa ystäviänne. Antakaa heidän auttaa teitä pakenemaan ja, jos laki sallii, pitämään huolta teistä ja huolehtimaan tarpeistanne. Mikäli ystävät ja vanhemmat ovat haluttomia auttamaan, saaden hyötyä muista jumallisista ihmisistä, huolimatta tulevatko vanhempanne vihaisiksi, kuolevat tai toipuvat. Sielun hyvinvointi ja Jumalan tahto ovat kaiken yläpuolella, niinkuin Kristus sanoi (Matt. 10:37): "Joka rakastaa isäänsä taikka äitiänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias."

Kuitenkin, jos siskot päästävät teidät lähtemään, tai edes antavat vapaasti lukea ja kuulla Jumalan Sanaa, silloin teidän täytyy pysyä sisäpuolella ja yhtyä heidän työhönsä, kuten kehräämiseen, ruuanlaittoon ja sellaiseen työhön, vaikka teillä ei olisi luottamusta siihen.

Toinen syy on lihallisuus: Vaikka naiset eivät häpeissään myöntäisikään tätä, kuitenkin, kirjoitukset ja kokemus osoittavat, että monien tuhansien joukossa ei ole yhtäkään, jonka Jumala olisi jättänyt puhtaaseen siveyteen. Naisella ei ole hillintää itsestään. Jumala on tehnyt hänen ruumiinsa olemaan miehen kanssa, kantamaan lasta ja kasvattamaan heidät, kuten Mooseksen kirja selkeästi ilmoittaa, on todiste ruumiin jäseniltä, jotka Jumala itse on määrännyt. Siksi ruoka ja juoma, uni ja hereilläolo on Jumalan luomia asioita. Niin on Hän myös määrännyt miehen ja naisen olemaan aviollisessa liitossa. Riittävää on sanoa, että kenenkään ei tarvitse hävetä, kuinka Jumala on hänet tehnyt ja luonut, antautua olemaan ylhäisempi, harvinainen armo on toimia toisin. Kaiken tämän te tulette seikkaperäisesti oppimaan ja lukemaan ja kuulemaan asianmukaisista saarnoista, kun tulette ulos. Olen yllin kyllin käsitellyt näitä aiheita kirjassani "luostarin valat" (suomeksi myös "munkkien valat") välttyäksenne miesten opetuksia, saarnoja avioelämästä, Postillassa osoitan todeksi. Jos luette näitä, löydätte riittävästi ohjeita kyseisistä aiheista, olkoon se uskontunnustus tai mikä tahansa.

Tässä on jo liikaa kirjoitettuna, eikä kaikki ole terpeellista, koska olen vakuuttunut että te lähdette luostarista, jos yksi tai molemmat näistä syistä koskevat teitä, niinkuin olette kirjoittaneet. Kerran kun on vapaus valita liittyäkseen toimintaan, jokainen joka on niin suostuvainen voi liittyä. Bernin asianajaja Sveitsissä on avannut kuuluisan Kînigfelden luostarin, johon kuka tahansa neito voi vapaasti tulla, lähteä, jäädä tai muuttaa sinne, ja he antavat neitien ottaa mukaansa kaiken mitä ovat tuoneetkin tullessaan. Siunatkoon Herra teitä, ja rukoilkaa puolestani.

Kirjoitettu Wittenbergissä, 6. Elokuuta 1524.
Martinus Luther