Kirjelaatikoita maalle

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kirjelaatikoita maalle. Jotta asukkaat postiteiden varsilla, sellaisissa suuremmissa kylissä, joissa postiasemia ei löydy, mukavasti voisivat jättää yksinkertaisen kirjeenvaihdon postilla lähetettäväksi, on pääpostitirehtöörillä aikomus sellaisille paikoille, joissa ei tarvitse pelätä vallattomuuden tahi sisäänmurron vallitsevan, antaa ripustaa kirjelaatikoita, jotka ovat ohikulkevien ja näiden laatikoiden avaimilla varustettujen postinkuljettajien ja postiljoonien avattavat.

Saadakseen tämän hankkeen toteutumaan, kehoittaa päätirehtööri kirjeellä t. k. 7 p:nä niitä postikonttoorien ja postitoimituksien hoitajia, joiden toimintapiirissä sellaisia seutuja löytää, joihin kirjelaatikoita sopii ripustaa ja joissa niiden luullaan tulevan olemaan yleisön käytettävinä ja hyödyksi, että, sittenkun joku luotettava henkilö ottaa huolekseen laatikoiden ripustamisen ja hoidon, niin tarkkaan kuin mahdollista ilmoittaisivat postihallitukselle jokaiselle laatikolle ehdoitellun paikan, sekä sen tahi ne postiljoonit, jotka ovat määrättävät joka kerta paikan ohi mennessään, tyhjentämään laatikon, jonka ulkosivuun, lasin ja puitteiden sisällä, pannaan tyhjentämispäivät ja arvionmukaiset ajat.

Koska maakyliin ripustettavien laatikoiden menestys suurimmaksi osaksi riippuu sitä tarkoitusta varten soveliaiden paikkojen valitsemisesta ja koska tämä hanke ainoastaan vähitellen voidaan saada toimeen, aina sen mukaan, kuin postilaitoksen määrärahat myöten antavat, on toivottava että postitoimistojen johtajat ottavat tarpeellisen tiedon sekä innolla ja hartaudella antautuvat asiaan ennen kuin pyydetyitä ehtoja lähettävät.

Kaikilla pstinkuljettajilla tahi matkustavilla postiljoonilla, joille laatikoiden tyhjentäminen uskotaan tahi on uskottu heidän postimatkalla ollessaan, tulee, kirjeensäilyttämiseksi ensimmäiseen postitoimistoon, olla rintalaukku, joita saadaan tilaamalla Postihallituksesta.

[Lähde: Päivälehti 19.3.1890 sivu 2]