Koiravero 1890

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

[Lähde: Päivälehti 1.5.1890 sivu 2]

Koiravero.

Eilisessä lehdessä kerroimme Suomen metsästysyhdistyksen esittäneen senaatille eikö olisi aika taaskin määrätä koiraveroa maalla kannettavaksi.

Kuten tunnettu, oli koiravero maalla voimassa jo muutamia vuosia, mutta lakkautettiin sitten säätyjen pyynnöstä, pääasiallisesti sen johdosta että arveltiin syynä susien tavattomaan rohkeuteen ja lisääntymiseen sinä aikana olleen koirain luvun vähenemisen. Sitten ovat koirat maaseuduilla saaneet kasvaa ja lisääntyä ja täyttää maata. Ja sitä ne ovat tehneetkin, sen täytyy myöntää ken on vähänkään maaseuduilla liikkunut. Koiria, kaikenkokoisia ja karvaisia vilisee kyläin kujat ja metsätkin täynnä. Jospa ne vaan kylissä viihtyisivätkin, tuskin kukaan niistä harmittelisi. Mutta kun ne vilistäen pitkin metsiä hätyyttävät lintujen pesiä ja poikueita, jäniksen poikia y. m. turvattomia metsän otuksia vuoden ajasta huolimatta, niin se se suututtaa varsinkin jokaista järjestetyn metsästyksen ystävää.

Tämä puoli asiasta se on antanut Suomen metsästysyhdistyksellekin aihetta esitykseensä, joka kyllä kannattaa huomioon ottamista, vaikka toiselta puolen on pelättävissä että vero, jos se entisen suuruiseksi määrätään, vaikuttaa näiden hyödyllisten kotieläinten vähenemisen samoin kuin viime kerralla veron voimassa ollen, ja sitä seuraavan petojen lisääntymisen.

Kieltämätöntä kuitenkin on että joku raja koirain lisääntymiselle on pantava löytynee ja tuskin muuta sopivampaa kuin jonkunlainen veroitus.