Korkein oikeus katsoi olutpullon hengenvaaralliseksi astaloksi

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  KKO 1959 II 107; 3.12.1959

3 p:nä. 107. Olutpullo katsottu hengenvaaralliseksi astaloksi.


Virallisen syyttäjän ajamassa syytteessä Helsingin RO, kuultuaan asianomistajana kirjanpainaja Karl Hugo L:a, p. 27/9 1957 lausui selvitetyn, että puuseppä Helge Tapio R. oli 30/5 1957 Helsingissä eräässä ravintolassa tahallansa pahoinpidellyt L:a lyömällä tätä hengenvaarallisena astalona pidettävällä olutpullolla päähän niin että L. oli siitä saanut vaikeata vähäisemmän ruumiinvamman, sekä sen vuoksi, huomioon ottaen että R. oli aikaisemmin kärsinyt 75 päiväsakkoa ankaramman sakkorangaistuksen, rikoslain 21 luvun 11 §:n 1 momentin ja 13 §:n sekä 6 luvun 1 §:n nojalla tuomitsi R:n erittäin raskauttavien asianhaarain vallitessa tehdystä vaikeata vähäisemmän ruumiinvamman aiheuttaneesta pahoinpitelystä 7 kuukaudeksi kuritushuoneeseen ja velvoitti hänet korvaamaan valtiolle sen varoista suoritetun maksun lääkärintodistuksesta 1 000 markkaa.

Helsingin HO, jossa Helge Tapio R. haki muutosta, p. 15/9 1958 jätti R:n muutoksenhakemuksessaan Karl Hugo L:in kohdistamat rangaistusvaatimukset vasta HO:ssa tehtyinä huomiotta ja tutkiessaan jutun muutoin katsoi, ettei ollut syytä muuttaa RO:n päätöstä.

Helge Tapio R. anoi saada oikeudenkäymiskaaren 30 luvun 3 §:n 1 kohdan nojalla hakea muutosta HO:n päätökseen.

KKO (oikeusneuvokset Kaira, Mali ja Alatalo) p. katsoi, ettei ollut syytä suostua anomukseen. HO:n päätös jäi siis pysyväksi. (Oikeusneuvos Lilius myönsi Helge Tapio R:lle muutoksenhakuluvan. – Oikeusneuvos Sourander oli samaa mieltä kuin oikeusneuvos Lilius.)

Huomautukset[muokkaa]

Lähde: Selostuksia ja tiedonantoja korkeimman oikeuden ratkaisuista vuonna 1959, korkeimman oikeuden määräyksestä toimittanut Aleksis Ekholm, Helsinki 1960.

Asianosaisten sukunimestä on tallennettu vain alkukirjain. Yksi vähäinen kirjoitusvirhe on korjattu jälkeenpäin.

Lyhenteet[muokkaa]

  • Helsingin RO = Helsingin raastuvanoikeus
  • HO = hovioikeus
  • KKO = korkein oikeus
  • p. = päätös, päätöksessään