Kriisiryhmän toiminta koulussa

Wikiaineistosta

Opetushallitus 8.11.2007

Kriisiryhmän toiminta koulussa[muokkaa]

Kriisivalmiuden kehittämistä, ylläpitämistä ja toiminnan organisointia varten kouluissa on nimetty kriisiryhmä, usein oppilashuoltoryhmä. Koulun kriisiryhmän tulee kokoontua sopimaan koulukohtaisista toimista: miten koulussa toimitaan oppilaiden psyykkisen tuen varmentamiseksi ja miten koteja tuetaan asian käsittelyssä. Kriisiryhmä voi tarpeen mukaan ohjeistaa koulun aikuisia kohtaamaan lasten ajatuksia ja tunteita tapahtuneesta sekä rohkaista opettajia ottamaan tapahtunutta esille luokissa.

Sovituista toimintatavoista on hyvä myös kertoa oppilaille, ja huolehtia siitä että sekä oppilaat että vanhemmat tietävät miten koulussa lähipäivinä toimitaan, mitä oppilailta odotetaan koulutyön suhteen ja millaista tukea on tarpeen mukaan olemassa.

Keskeinen vastuuhenkilö kriisitilanteissa on koulun toimintaa johtava rehtori. Tilanteessa, jossa koulun johto on estynyt toimimaan on tärkeätä, että vastuu delegoidaan hänen sijaiselleen, joka organisoi toimintaa kriisitilanteessa. Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on kriisitiedottaminen jo heti koulupäivän aamuna. Tällainen tapahtuma voi olla lyhyt yhteinen aamunavaus tai tiedotustilaisuus. Suruliputuksesta on annettu ohjeet sisäasiainministeriön verkkosivuilla (www.intermin.fi)

Koulussa on hyvä pohtia sitä, olisiko esimerkiksi oppilashuollon henkilöstöllä mahdollisuutta tarjota rauhallista keskusteluhetkeä yksin tai ryhmässä siten, että kouluterveydenhoitajat, psykologit, kuraattorit tai muu koulun oppilashuollon henkilöstöön kuuluva varaisi aikaa (yhden rauhallisen tilan) lapsille ja nuorille keskustelua varten.

Yhteistyötahot kriisitilanteissa Kriisitilanteissa tärkeitä auttajia ovat mm. poliisi, palo- ja pelastustoimi, terveyskeskus, sairaala, lastensuojelu, kunnan kriisiryhmä, kasvatus- ja perheneuvola, lastenpsykiatrian tai nuorisopsykiatrian klinikka, sosiaalitoimi ja seurakunta. Koulun kriisiryhmä organisoi paikallisten yhteistyötahojen kanssa riittävän tuen.

TUKI KOULUN AIKUISILLE Koulun johdon on tärkeätä varmistaa tilaa koulun aikuisten keskinäiselle pohdinnalle. On hyvä olla yhteydessä työterveyshuoltoon ja kartoittaa työterveyshuollon valmius tarpeen mukaan koulun aikuisten tukemisessa. On hyvä myös selvittää, onko jollain vastuussa olevalla aikuisella sellainen elämäntilanne, että hän ei meneillään olevan henkilökohtaisen kriisin vuoksi jaksa tai voi osallistua täysipainoisesti vaativan tilanteen hoitamiseen esim. luokissa. Tällöin on syytä sopia keskinäisestä työnjaosta.

Yhteisöllisyyden merkitys Yhteisön tukeminen ja yksilön toimintakyvyn säilyttäminen myös ongelmatilanteissa edellyttää yhteistä keskustelua kouluyhteisön turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä ja menettelytavoista. Vaikka kouluilla on olemassa kriisisuunnitelmat, joiden mukaan toimitaan, jokainen uusi tilanne tuo tarvetta tarkistaa ja päivittää toimintamallien soveltuvuus ajankohtaisessa tilanteessa