Kuu yhden peninkulman päähän

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuu yhden peninkulman päähän.

Kirjoittanut anonyymi


Teleskooppi, joka on tuova kuun 1 penink. päähän maasta, on uusin tieteellinen ihmelaitos, jonka 20 vuosisadan ihmiset saavat nähdä. Mr. Thomas Preston Brooke toivoo 9-vuotisten kokeilujensa jälkeen saavansa sellaisen laitetuksi. Mr Brooke on oikeastaan soittotaiteilija, mutta hän on vapaina hetkinään ahkerasti tutkinut tähtiä ja hän toivoo koneellaan voivansa poistaa useimmat suurimpia nykyaikaisia teleskooppeja haittaavat puutteet.

Nykyään hän tekee laskuja siitä miten pitkä aika ja miten paljon rahoja tarvitaan tämän jättiläisteleskoopin valmistamiseen.

Teleskooppikuvien konsentreerattujen refleksien avulla luulee Brooke voivansa poistaa ne pilkut, joita on useimmissa teleskooppikuvissa ja ovat seurauksena epäselvästä fokuksesta. Syynä siihen, että teleskoopin kapeassa päässä näkyvä planeetin kuva on niin epäselvä, on se että teleskoopi samoin kuin monet ihmiset on likinäköinen, ja tutkimalla niitä keinoja joita likinäköiset käyttävät vaillinaisen näkökykynsä parantamiseksi on hän tullut ajatelleeksi refleksikuvien käyttämistä tämän puutteen poistamiseksi.

Brooken suunnittelemaan teleskooppiin käytetään 52 tuuman laajuista linssiä, joka tulee maksamaan nelisenkymmentä tuhatta mkaa ja tulee olemaan suurin linssi koko maailmassa.

”Vaikeinta on saada niin suurelle teleskoopille täysin virheetön fokus”, sanoi Brooke äskettäin eräälle intervjuvaajalle.

”Olkoon teleskooppi miten suuri tai miten pieni tahansa, niin voi sen antaman kuvan saada selväksi heijastamalla yhden tai useamman kerran. Lähin välimatka minkä päähän me voimme päästä kuusta, on 6 peninkulmaa, mutta mitäpä sellaisen matkan päästä voi nähdä? Vaikkapa Egyptin pyramiidit olisivat kuussa ja äkillisesti sieltä poistettaisiin, niin emme voisi huomata sitä niin pitkän välimatkan päästä. Toisin on asianlaita kun kuu saadaan 1 penink. päähän: silloin pitäisi tyydyttävän selvästi saada ratkaistuksi, onko kuulla oma ilmakerros tai eikö, ja onko siellä elämää ja eläviä olentoja.”


Lähde: Työmies 20.1.1902.