Lopen kirkko palanut

Wikiaineistosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lopen kirkko palanut eilen.

Eilen aamulla klo 9:n ajoissa syttyi Lopen kirkko palamaan ja sammutusyrityksistä huolimatta kirkon kaikki puuosat eilen paloivat poroksi.

Tuli sai alkunsa lämmitysjohdosta - kirkkoa lämmitettiin eilen ensi kerran tänä syksynä. Lämmitysjohdosta tuli pääsi kirkon välikaton täytepehkuihin. Sitä ei voitu hillitä, vaikka sammutustyöhön otti osaa koko jumalanpalvelukseen aikonut kirkkoväki. Klo 2:n ajoissa päivällä luuhistui kirkon peltikatto sisään. Klo 5 iltapäivällä kaatui kirkon torni. Iltaan mennessä olivat kirkon kaikki puuosat porona.

Kirkosta ennätettiin pelastaa urut, alttaritaulu, arkisto y. m. irtaimistoa.

Kirkko, jonka kuvan yllä julkaisemme, on tiilestä ja rakennettiin se v. 1885 - 1887. Rakennustöitä valvoi rakennusmestari Odert Laine Helsingistä. Kirkko on tullut maksamaan noin 175,000 mk. Se on vakuutettu Pohjolassa 125,000 markasta.

Lopen vanhin kirkko rakennettiin noin v. 1560, ellei sitä jo tehty katolisuuden viime aikoina. Uusi ristikirkko rakennettiin v. 1805. Vanha tarjottiin silloin myytäväksi huutokaupalla, mutta kun kukaan ei ottanut sitä poisvetääkseen, jätettiin se paikoilleen. Kirkko ja osa arkistoa paloivat ukkosen tulessa 1858, jolloin vanha kirkko taas otettiin käytäntöön. Uusi kirkko rakennettiin taas 1869 - 1872, mutta senkin poltti ukkosen tuli toukok. 28 p. 1880 ja vanha kirkko otettiin kolmannen kerran käytettäväksi, kunnes eilen palanut uusi kivikirkko valmistui.

[Lähde: Helsingin Sanomat 2.11.1914 sivu 3]


____________________


Lopen kirkko taas palanut.

Viime sunnuntaina klo 9 aikana syttyi Lopen kirkko palamaan. Tuli oli päässyt nähtävästi irti savutorvesta kirkkoa lämmitettäessä. Ensinnä syttyi palamaan välikatto, josta tuli levisi pitkin koko kirkkoa. Sammutustoimiin ryhdyttiin heti, mutta olivat ne tuloksettomia. Kirkon kaikki puuosat paloivat poroksi, niin että jälelle jäi ainoastaan tiilinen kuori ja lähellä ollut kellotapuli. Kirkko oli vakuutettu. Aikaisemmin on salama polttanut kahdesti Lopen kirkkoa, ensimäisen kerran heinäkuulla 1858 ja toisen kerran toukokuulla 1880.

[Lähde: Uusi Suometar 2.11.1914 sivu 2]


____________________


Lopen kirkkoa varten, jonka tulipalo, noin 2 vuotta sitten turmeli, on arkkitehti Y. Sadeniemi laatinut korjauspiirustukset ja jättää Lopen kirkon rakennuslautakunta nämä piirustukset näinä päivinä Lopen kirkkoherranvirastolle, lähetettäviksi edelleen Porvoon tuomiokapitulin kautta senaatin vahvistettaviksi. Kirkko tulee olemaan ulkomuodoltaan aivan entisen kaltainen, lukuun ottamatta kirkon tornin huippua, joka on hiukan toisin muovailtu. Tiiliseinät jäävät entiselleen, katto ja sisustus vaan tulee uusi. Lopella hartaasti toivotaan, että kirkko mitä pikemmin seisoisi harjullaan yhtä komeana ja juhlallisena kuin ennen paloa. Kirkko rakennettiin v:na 1885 - 1887 rovasti August Saxelinin ollessa seurakunnan kirkkoherrana.

[Lähde: Uusi Suometar 9.1.1917 sivu 5]