Siirry sisältöön

Maidonkaupan järjestyssäännöt

Wikiaineistosta
Kuulutus.

Läänin kuvernööri on 1 p:nä viime helmikuuta noudatettavaksi vahvistanut seuraavat

Maidonkaupan järjestyssäännöt Helsingin kaupungissa.


1 §.

Maidonkauppaa Helsingissä tahi siihen yhdistetyllä alueella saapi harjoittaa ainoastaan:

1:ksi erityisissä maidonkauppaa varten aiotuissa myömälöissä (makasiineissa);

2:ksi yleisillä myöntipaikoilla sekä maidonmyöjäin kulkuneuvoista kadulla, mikäli voimassa olevat järjestysohjeet sen myöntävät;

3:ksi navetoista, erityisessä sitä tarkoitusta varten varustetussa huoneessa; ja

4:ksi tilatun maidon lähettämällä ottajien kotiin.

Oikeuden saamiseen harjoittaa maidonkauppaa myömälöissä vaaditaan, paitsi mitä yleisessä asetuksessa on määrätty, että siitä tehdään kirjallinen ilmoitus kaupungin terveyslautakunnalle, ennenkuin myöminen alkaa.

2 §.

Paikka missä maitoa myödään tahi myömistä varten säilytetään on oleva raitis, valoisa, vilvakka ja tarpeenmukaisesti sisustettu sekä on puhtaana ja siistinä pidettävä. Sitä ei saa tähän tarkoitukseen käyttää ellei terveyshoitokunta ole sitä hyväksynyt ja ellei se yhä edelleen ole sen hyväksymä.

Myöntipaikkaa ei saa käyttää asunnoksi, makuuhuoneeksi eikä kyökiksi eikä senlaisen tavaran säilyttämiseen eikä myömiseen, joka maidolle voipi antaa oudon ma'un tahi jouduttaa sen pilaantumista.

3 §.

Maidon säilyttämiseen tahi kuljettamiseen saapi käyttää ainoastaan puhtaita, siistiä ja muuten tarpeenmukaisia astioita.

4 §.

Maidon myöntipaikan pitää ulkoapäin oleman varustettuna kyltillä, joka selvästi osoittaa liikkeen laadun ja maidonmyöjän nimen. Myömähuoneessa pitää aina olla yksi kappale näistä säännöistä seinälle naulattuna.

5 §.

Jos joku sairastuu asuinhuoneessa, joka on navetan vieressä tahi jossa navetassa palveleva henkilökunta pitää asuntoa tahi huoneustossa, joka on maidonmyöntipaikan kanssa yhteydessä, tahi myöskin maidonmyöjän tahi maidontuottajan perheessä, ja syytä on olettaa että tauti on tarttuvaa laatua, niin on asiasta viipymättä terveyslautakunnalle ilmoitettava, jonka tulee oitis antaa tarpeelliset määräykset taudin leviämisen estämiseksi maidon kautta. Siksi kun lautakunta on antanut päätöksensä tästä ja siinä tehdyt määräykset ovat vaarinotetut on kielletty antaa ulos maitoa näistä paikoista; ja koskee tämä kielto myöskin myöntipaikkaa ja säilytyshuonetta, jonne maitoa on lähetetty siten tautiseksi epäillystä navetasta.

6 §.

Maitoa tahi kermaa ei saa kaupaksi pitää eikä myöntipaikalla säilyttää, jos siihen on sekoitettu vettä tahi muuta vierasta ainetta.

Rieskamaito, joka myömälöissä pidetään kaupaksi on säilytettävä selvillä kirjoituksilla varustetuissa eri astioissa, jotka kirjoitukset osottavat että maito on joko

1:ksi kuorimatonta (kokomaitoa)
2:ksi kuorittua tahi
3:ksi separeerattua (kuorittua maitoa, jonka rasva arvo on alle 0,5 %)
7 §.

Terveyspolisilta ei saa kieltää pääsyä navettaan, maidonmyönti- tahi säilytyspaikkaan siihen kuuluvine huoneuksineen eikä sitä myöskään saa kieltää käypää hintaa vastaan ottamasta näytteitä tavaroista.

8 §.

Joka rikkoo näitä sääntöjä vastaan tahi laiminlyöpi niissä annettujen määräysten noudattamisen vetäköön sakkoa, kun yleisessä la'issa tämänlaatuisesta väärinteosta ei ole rangaistusta säädetty, kolmesta kahteensataan markkaan, ja on 5 ja 6 §§:ssä mainituissa tapauksissa oitis ryhdyttävä sopiviin toimenpiteisiin tavaran tutkimista varten sekä, jos terveyslautakunta katsoo siihen syytä olevan, asia ja syyllisen nimi saatettava yleisön tiedoksi.

9 §.

Nämät säännöt ovat noudatettavat Kesäkuun 1 päivästä 1890.

Ne ovat myöskin noudatetttavat jo silloin olemassa olevan maidonkaupan suhteen, terveyslautakunnalla kuitenkin ollen oikeus, mikäli tulee 2 §:ssä olevaan määräykseen, määrä-ajaksi taikka toistaiseksi myöntää poikkeuksia eri tapauksissa, ellei suurempia haittoja ole siitä pelättävänä. Ja ilmoitetaan myös että painettuja kappaleita noita sääntöjä on myytävänä kaupungin kirjakauppiailla. Helsingin Raatihuoneessa 28 p:nä Maaliskuuta 1890.


Viran puolesta:
Viktor Ekroos.


[Lähde: Päivälehti 8.4.1890 sivu 4]