Martta: 12. Ristimäellä
11. Onni vaihtelee | 12. Ristimäellä. Martta Kirjoittanut Theodolinda Hahnsson |
13. Neuvon-antajat |
”Et usko, täti, kuinka suloisia poikasia valkoisella kanallani on, ja niin kesyjä että...”
”Oi kulta Inkeri, minkälaiselta näytät, oikea sutikkohan olet! Kaksi tuntia kotona ollut ja nyt jo on vyöliinasi täynnä maitotäpliä, ryyniä, multaa ja tiesi mitä.”
”Niin... Otetaan vyöliina pois. Kas täti, se kävi sillä tavalla: kun minä annoin maitoa ja jyväsiä kananpojille, tulivat ne aivan lähelleni syömään ja sitte otin jyvät käteeni ja kananpojat hyppäsivät kädelleni niitä nokkimaan ja sitten ... niin, sitten riputin ruokaa vyöliinalleni ja ne hyppäsivät suoraan syliini, etkä usko, täti, kuinka hirmuisen hauskaa se oli, en minä ollenkaan muistanut vyöliinaani – mutta ethän sinä suutu, täti kulta?”
”En, pikku hamsukkani. Noh, sitä Mattia, kun jätti vaunut tuohon, juuri lehtimajan eteen, mene sanomaan, että hän vetää ne vaunuhuoneeseen.”
Ristimäen kapteenska meni sisälle, hänellä oli vieraita, Agaata sisar ja neiti Visa, jotka olivat tulleet Inkeriä saattamaan kotia koululomalle.
”Tulkaa lehtimajaan istumaan, siellä on vähän viileämpi”, sanoi Kunigunda vierailleen, ”minä menen vain ukkoani etsimään ja tulen oitis perässä.”
Agaata ja neiti Visa läksivät lehtimajaan, jossa pöydällä oleva lumivalkoinen liina ja kukkamaljakko ilmoittivat, että siihen vieraanvaroja tuotaisiin. Hetken perästä tuli kapteeni Kunigunda rouvan ja Inkerin parissa. Päivä oli lämmin, selkeä ja niin kaunis, kuin se saattaa olla ainoastaan kesäkuun alussa, vuoden kauneimpana aikana, jolloin koko luonto on nuoruuden ihanimmassa verhossa. Pajukerttu ja peipponen visertelivät kilvan koivikossa ja käki kukahteli etäämpänä metsässä.
”Mutta kylläpä teillä täällä on hauskaa”, sanoi neiti Visa, ”oikein kadehdittavan hauskalta tuntuu, kun kaupungista pääsee tällaista virkistyttävää maan elämää nauttimaan.”
”No niin, ei taida olla hullumpaa olla naimisissa maalla”, sanoi kapteeni ja lisäsi, rouvansa puoleen katsahtaen: ”vai mitä sinä tuumaat?”
Rouva hymyili kauniisti ja vastasi: ”Jos kaikki onnistuisivat niin hyvin kuin minä, niin kyllä silloin onnellisia aviopareja maailma täynnä olisi.”
”No, siinäpä sen nyt kuulette; muistan vielä, kun te, neiti Visa, surkuttelitte naista, joka naimisiin menee.”
”En muista sitä tehneeni. Siinä kai oli joku erityinen syy...”
”Niin, mahdollista”, keskeytti kapteeni, ”että teillä oli joku erityinen syy sitä vastustaa, mutta silloin puhuimme naimisista yleensä.”
”Minä muistan aivan hyvin tuon asian”, virkkoi Agaata. ”Meillä oli erittäin kelvollinen palvelustyttö, joka tahtoi mennä naimisiin ja minä surkuttelin häntä, sillä useinpa he saavat kärsiä köyhyyttä ja huonoja päiviä, ja sinä nauroit meitä, Mimmiä ja minua, kun tunsimme sääliä tuota tyttöä kohtaan. Mutta nyt on hän mitä onnettomimmassa tilassa, juuri tuo sama tyttö. Hänen miehensä juo ja päissään ollessaan lyö hän vaimoansa.”
”Kurjia ihmisiä löytyy aina, mutta eivät toki kaikki naimiset alhaisossa noin huonosti menesty, ja kentiesi heidänkin olonsa vielä muuttuu.”
”Se on kummallista, ettei hän ota eroa miehestänsä, sen minä tekisin”, vakuutti neiti Visa.
”Ettekö luule vaimolla olevan perhettänsä kohtaan mitään velvollisuuksia?”
”Mies on käytöksellään kaikki siteet rikkonut.”
”Mimmi hyvä, tuollaisessa tilaisuudessa on vaimolla suuri tehtävä, hänellä on lapsista vielä suurempi edesvastaus, kun hän yksin on mahdollinen hoitamaan heitä ja vieläpä hänen tulee koettaa parantaa miestänsä hänen turmiollisesta tilastaan.”
”Kaunista puhetta, Kunigunda sisareni, mutta tähän aikaan eivät naiset enään ole noin turhan alttiiksi antavia. Sellainen mies, joka kelvollista vaimoansa lyö ”kuten pyykkiä”, ajatteleppas, aivan kuten pyykkiä, ei ansaitse vaimoa. Eräs Myllymäen muija kertoi itse nähneensä, kuinka tuo hurja mies löi kelvollista vaimoansa. Mitenkä tuollainen pehmeä, naisellinen olento voisi sellaista ruojaa parantaa?”
”Ei omalla voimalla, mutta Jumalan avulla”, sanoi Kunigunda hiljaa.
Kapteeni loi lempeän ja hyväksyvän katseen vaimoonsa.
”Älkää vaatiko naiselta mahdottomuuksia; sitä varten miehet kohtelevat häntä niin huonosti, kun nainen aina on heidän orjanansa. Lähteköön vaimo pois vain sellaisesta kodista, jossa häntä lyödään.”
”Täti, mihinkä Martan pikku lapset jäisivät, jos hän lähtee pois? Kuka niille antaa vaatteita ja ruokaa?”
”Inkeri hyvä, ei mikään äiti jätä lapsiansa –” vastasi Kunigunda. ”Mene nyt katsomaan kananpoikiasi taas, siellä näet kuinka niittenkin äiti hoitaa pienokaisiansa. Maija antaa sinulle jyviä, joita saat niille heittää.”
”Tuossa Maija tulee. Ai, täti, mitä me saamme!”
Palvelustyttö toi pöydälle tarjottimen jossa lasiastiassa oli mitä kauniimman kellertävää jäätelöä ja tämän nauttimista varten tarpeelliset astiat.
Kaikki eri mielipiteet haihtuivat tuohon jäähdyttävään herkkuun ja oltiin yksimielisiä siitä, että jäätelö kesähelteessä maistui erittäin hyvältä.
”Mutta myöntäkää”, sanoi neiti Visa kapteenille, ”että tällaiset vieraanvarat ovat paljoa paremmat kun kaikki viinit ja muut väkevät aineet.”
”Myönnän, aivan halusta. En tahdo vakuuttaa” että tämäkään, varomattomasti nautittuna, on aivan terveellistä, mutta ei se ainakaan tee ihmistä hurjaksi. Kyllä minä olen raittiuden puolustaja, siinä, ainakin olen yksimielinen neiti Visan kanssa.”
”Kahden viikon päästä tulee kaupungin puistoon eräs etevä raittius-esitelmän pitäjä”, sanoi Agaata, ”menkäämme silloin sinne häntä kuulemaan. Lähdemme kaikin yhdessä, Mimmin täytyy olla meillä siksi.”
”Aivan halusta.”
”Mennään vain.”
”Noh, koska lankonikin suostuu, niin asia siis on päätetty.”
Lehtimajassa hetken keskusteltuaan läksivät puutarhaan kävelemään. Siellä oli kaikki kauniilla taimilla ja käytävät puhtaat, haravoidut. Narsissat ja pioonit kukkivat; niitä katseltiin ja kiitettiin erinomaisen kauniiksi, neiti Visa oli kuitenkin nähnyt vielä kauniimpia eräässä paikassa, ne olivat olleet oikein ihmeen kauniita. Georgiinit olivat suurilla nupuilla, niitäkin täytyi tarkastaa, tulisiko tuosta vaalean punainen vai tumman punainen ja tuosta keltainen vai valkoinen. Inkerillä ei ollut malttamusta olla näillä tarkastuksilla, hän oli niihin jo aikaa väsynyt, ja lähti juoksemaan pitkin mäkiä. Vihdoin läksivät kaikin sisälle. Täällä istuivat saliin ja tuli keskusteltaissa Inkeristä puhe. Neiti Visa sanoi:
”Kummallista, miten asiat voivat hyvin muodostua, muistin tässä Inkeriä, oli mielestäni kovin surkeata, kun lapsi jäi ihan orvoksi ja nyt ei hänen tarvitse ensinkään mitään siitä tietää, täällä hänellä on isä ja äiti, ei hän tiedä omia vanhempiansa kaivata ensinkään.”
”Se juuri on hänen onnensa, ettei hän heitä muista”, sanoi Kunigunda, ”siksi hän ei tiedä heitä kaivata.”
Kesken tätä puhetta kuului: ”bä–ää, bä–ää”, ja kummallista melua. Samassa ovi aukaistiin ja Inkeri tuli sisälle silmät loistavina; muutamia lampaita juoksi hänen perässään.
”Hyvä lapsi, mitä nyt tuumaat?”
”Niin, täti katsoo, kun annoin lampaille leipää, juoksivat nämät perässäni, mihinkä vain menin. Katsokaa tätä mustaa karitsaa, se on oikein silkinhienoinen.”
”Kyllä se on kovin sievä, mutta vie ne nyt kuitenkin pian pois, ei niistä ole salonkivieraiksi.”
Inkeri lähti ja lampaat perässä.
”Tuolla tapaa hän tekee ilon itsellensä ja meille. Lakkaamatta hänellä on tuollaisia viattomia temppuja, joita saamme nauraa”, virkkoi kapteeni.
”Kun hän oppii soittamaan, sitte vasta teille hauskuutta hänestä tulee”, sanoi Agaata. ”Hänellä on vähäinen sievä äänen alku, olen antanut hänen laulaa ja säestää pieniä lauluja.”
Inkeri tuli jälleen sisälle ja Agaata neiti käski häntä soittamaan ja laulamaan jonkun niistä pienistä lauluista, joita hän oli oppinut.
Inkeri ei ollut ujo eikä myöskään ymmärtänyt suuren maailman kursailevia temppuja, vaan istui heti tottelevaisesti pianon ääreen ja alkoi laulaa:
- ”En oo liian pieni
- Lapseks Jumalan,
- Hänen käskyjänsä
- Riemuin noudatan.
- En oo liian pieni
- Kodin valoksi,
- Joka Jesuksesta
- Riemuin kertovi.”
Tämän laulettuaan läksi hän jälleen pois omiin toimiinsa.
Päivä joutui ja vieraat rupesivat hankkimaan pois.
Agaata neiti muistutti vielä, että kapteenilaiset vain tulisivat pyhä-aamuna kaupunkiin, hän ja neiti Visa lähtisivät lauantaina, jotta olisivat heitä vastaan ottamassa. Tähän suostuttiin ja sitte vieraat läksivät.