Siirry sisältöön

Minkätähden?

Wikiaineistosta
Minkätähden?

Kirjoittanut Minna Canth


Useasti saa ihmisparka tässä matoisessa maailmassa kysyä minkätähden?

Minkätähden välistä tuulee, välistä sataa, välistä myrskyt käy? Päivänpaiste olisi paljon suloisempaa.

Minkätähden kesä on lyhyt ja talvi pitkä? Parempi päinvastoin, ja vieläkin parempi ellei talvea olisi ensinkään.

Näissä seurauksissa kuitenkin on yksi lohdutus: tasan ne ovat jaetut kaikille. Ei taivas eikä maa tee eroa ihmisten välillä. Nuori ja vanha, köyhä ja rikas, ylhäinen ja alhainen, mies ja nainen, kaikki saavat yhtäläisesti nauttia hyvää, kärsiä pahaa. Toiselle ei anneta ikuista kesää eikä toiselle ikuista talvea, ei toiselle alituisia päivän paisteita eikä toiselle loppumatonta pilvisäätä. Aho antaa marjojaan kaikille, kysymättä poimijan nimeä, säätyä tai sukupuolta.

Minkätähden ei ihmiset samaa oikeutta noudata? Minkätähden eroitusta tehdään välillämme, vaikka olemme saman luonon helmaan syntyneet? Minkätähden emme vapautta emmekä oikeutta toisillemme suo?

Miehet ne nyt ovat vallalle päässeet tällä pyöreällä maapallollamme. Ihan oman päänsä mukaan he kaikki määräävät ja järjestävät. Mutta lieneehän naisella sentään oikeus hiukan tarkastella noita heidän tekojaan ja pikkuisen ravistella heidän rakennuksiaan, nähdäkseen kuinka luja niiden perustus on.

Muiden muassa nyt mielisin vähän kouluja koskettaa. Ja kohta mua pistää paha vikapaikka silmiin, jos asettaa tyttö- ja poikakoulut rinnakkain. Ennenkuin kouluun päästään, kysytään rahaa, ja siitä en tällä kertaa muistutusta tee. Mutta – minkätähden vaaditaan tytöltä puolta enemmän kuin pojalta? Olisikohan niin, että rikkailla ihmisillä on vaan tyttöjä, köyhillä poikia? Siinä tapauksessa se tosin olisi oikeutettua, mutta eihän sitä seikkaa vielä tietääkseni ole tutkittu, eikä virallisissa tiedonannoissa selville näytetty.

Taikka olisikohan niin, että tytöille annetaan niin paljon parempaa opetusta? Että he siis saisivat enemmän tietoja kuin pojat? – Sitäkään ei vielä kukaan ole väittänyt, eikä tulkintojen kautta ole sitä toteen näytetty.

Mutta ehkä tyttökoulun läpikäynyt pääsee korkeampiin virkoihin? Hui hai! Tiedämmehän päinvastoin, ettei ne poloiset virka ylennyksessä likimainkaan pysty kilpailemaan poika kouluin oppilaiden kanssa.

Mutta niille maksetaan kai siten parempi palkka kuin miehille samasta työstä? Ei, herran lähden, puolta vähemmin niille valtio ainakin antaa.

Vaan vielä voisi ehkä olla joku selitys. Jos he mahdollisesti puolta vähemmässä ajassa saisivat saman opetusmäärän kuin pojat? Ei ole sekään mahdollista koska heidän terveyttään ja voimiaan moititaan heikommiksi kuin poikain?

Tässä järkeni pysähtyy. Ehkä joku arvoisasta kuulijakunnasta voisi selville saada: minkätähden poikain opetus maksaa 20 markkaa lukukaudella, mutta tyttöjen 40?


Lähde: Tapio 23.10.1886.